Lemmikloom.ee ja Naisteka toimetus külastasid ühiselt Pärnumaal asuvat Papagoi Keskust, et teha tutvust ühe maailma kõige jutukama papagoiliigiga.

Mida peaks teadma inimene, kes soovib kaaslaseks Aafika hallpapagoid? Linnu võiks soetada pojana, sest siis ta harjub oma uue pererahvaga ja papagoid järk-järgult õpetades saab teda lähedasemaks kasvatada.

Selleks, et papagoi õpiks inimest tundma ja saaks lähedasem side tekkida, ongi vaja temaga tegeleda ja teda õpetada. Tegemist on õppimisvõimelise, väga uudishimuliku ning targa linnuga. Näiteks kui tuled koju ja iga kord hõikad papagoile juba ukse pealt "Tšau!", siis ta hakkabki sind vastu teretama.

Linnu õpetamiseks on hea temaga suhelda mingi tegevuse käigus, sest siis ta viib jutu tegevusega kokku ja nii jäävad korduvalt kuuldud ja üle korratud sõnad talle meelde. Lind võib ka suvalise sõnamulina meelde jätta, aga siis kipubki linnu jutt on segaseks ja selgusetuks jääma. Linnu rääkima õpetamine on aega- ja vaevanõudev protsess. Rääkida tuleks aeglaselt ja selge häälega.

Aafrika hallpapagoi on perelind. Üksikule inimesele ei sobi papagoi juba seetõttu, et ta vajab enda ümber elu. Üksindust mittearmastav lind võib jääda kurvaks ja haigeks. Selleks, et papagoiga lähedaseks saada, oleks alguses võtta hea üks papagoi, aga kui ta on välja õpetatud ja pererahvaga harjunud, võiks võtta talle ka kaaslase, keda ta omakorda ise õpetada saab.

Toiduks sobib spetsiaalne seemnesegu, mida saab lemmikloomapoodidest ja mis tegelikult ongi linnu põhitoit. Lisana võiks anda viinamarju, apelsine jt puuvilju. Vastavalt hooajale võib põhitoidu kõrvale anda ka kurki, õuna, maasikat, hernest jne. Kindlasti peaks linnul alati saadaval olema värske vesi ning meeles pidada, et magusat, näiteks šokolaadikommi, anda ei tohi. Anda ei tohi ka avokaadot, mis on linnu jaoks lausa mürgine.

Puur peab olema piisavalt suur, et linnu tiibade siruulatus ei puudutaks puuri külge ning pea ja saba ei puudutaks puuri lage ja põhja.

Iga päev peaks papagoi vähemalt kolmeks tunniks puurist välja laskma. Aafrika hallpapagoi nõuab ka palju mänguasju, mille otsas ta saab ronida ja turnida, et hoida teda puurisoleku ajal igavlemast.