1) Spalax giganteus on näriline, kellel on väga omapärane välimus. Esmapilgul ongi raske vahet teha, kas tegemist on roti või mutiga, sest silmi karvasel loomakesel pole, küll on aga hiiglaslikud hambad, mida elukas maa-aluste urgude kaevamiseks kasutab.

Tegemist on siiski rottidega, kes elavad peamiselt Kaspia ja Musta mere vahelisel alal. Loomakesed on kantud ohustatud loomade nimekirja, sest aastaid kestnud Tšetšeenia sõda ei mõjunud halvavalt ainult inimestele, vaid on nende väikeste kaevurite paljud elualad hävitanud.

2) Lumelammas. Ovis nivicola asualad paiknevad peamiselt Siberi põhja- ja idaosa mägistel aladel ja Leena jõe idapoolsetel kallastel. Kui tavalisel loodusesõbral on emas- ja isaslooma üsna raske eristada, eriti veel siis, kui ta märkab looma eemalt, siis lumelamba puhul see nii keeruline pole. Nimelt tunneb isase lumelamba ära spiraali keerdunud sarvede järgi, emaslooma sarved on aga sirged.

Ovis nivicola

3) Amuuri lemming. Lemmus amurensise asualad paiknevad Siberis Amuuri jõe ümbruse lehismetsades. Toituvad need väikesed loomakesed peamiselt putukastest ja samblast.

4) Uurali öökull. Kui aus olla, siis uurali öökull ehk Strix uralensis ei ela ainult Venemaal, vaid tegelikult leiab neid öise eluviisiga linde ka Skandinaaviast ja mõnedest Aasia osadest.

Strix uralensis

5) Piisammutt on seda tüüpi loom, kes on kohastunud eluks maismaal, kuid ei pelga ringi toimetada ka vesikeskkonnas. Kuna piisammutt ehk Desmana moschata on peaaegu pime, kasutab ta ümbritsevast keskkonnast info kogumiseks väikest, väljasopistunud kärsa sarnast elundit.

6) Baikali hüljes ehk Pusa sibirica elab ainult Baikali järves. Teadlased ikka pole veel kindlale järeldusele jõudnud, kuidas selline mereelukas nagu hüljes kunagi ammu Baikali järve jõudis, aga paistab, et elu hiigelsuures järves on loomakestele igati meelepärane.

Pusa sibirica

7) Siberi kurg. Leucogeranus leucogeranus on kantud väljasuremisohus olevate liikide nimekirja kuna inimene pole suutnud vastu seista kiusatusele neid imekauneid linde enda lõbuks jahtida. Täiskasvanud kured tunneb ära selle järgi, et nad on peaaegu lumivalge sulestikuga. Linnud armastavad rännata pikkade vahemaade taha ning talved veedavad nad Hiinas ja Iraanis.

Leucogeranus leucogeranus

Allikas: The Moscow Times, Wikipedia