ELS-i hinnangul on Lihula vallavalitsuse koerte ja kasside pidamise eeskiri vastuolus loomakaitseseadusega, kuna võimaldab looma koheselt tema kinnipüüdmisel hukata ning seda ka ilma veterinaari sellekohase hinnanguta looma tervisele.

Samuti lubab valla määrus koera hukata lühema kui 14 päeva jooksul alates loomaomaniku kindlakstegemisest ning lubab agressiivselt käituva koera koheselt hukata ilma, et teda paigutataks varjupaika kuni omaniku leidmiseni.

ELS-ikommunikatsioonijuht Liisi Moosaar ütles Lemmikloom.ee-le, et aeg-ajalt leiavad loomakaitsjad puudujääke kohalike omavalitsuste lemmikloomade pidamise eeskirjades, millele vastavalt ka tähelepanu juhitakse, ent enamasti on tegemist n-ö lihtsamate asjadega. "Mõnes omavalitsuses on näiteks keelatud toita hulkuvaid loomi, ehkki seadusega ei ole see niimoodi sätestatud. Hoopis vastupidi, hulkuvaid loomi just tohib toita, kuid tõenäoliselt on kohalikud omavalitsused seda punkti loomapidamiseeskirja sisse kirjutades eeldanud, et ehk on neil niimoodi kergem hulkuvate loomade probleemiga võidelda," sõnas Moosaar.

Kuigi loomakaitsjad peavad aeg-ajalt omavalitsustele meelde tuletama, et nad määruste koostamisel loomakaitseseadusest mööda ei vaataks, tõdes Moosaar, et samas võib tuua ka positiivseid näiteid omavalitsustest, kes on lausa huvitatud sellest, kuidas nad saaksid oma haldusalal loomadega paremini tegeleda. Nad on hoolega kuulanud loomakaitsjate nõuandeid ja nende järgi ka talitanud.

Lihula vallavalitsusest võeti täna ELS-iga ühendust ja lubati muuta eeskirja vastavalt kehtivale loomakaitseseadusele. "Loodame nüüd, et nii ka läheb," sõnas Moosaar.