Tallinna Keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist Tõnu Laasi selgitab, et praegu on musttihaste rändeaeg, mis on iga-aastane nähtus. Mõnel aastal läheb see valutumalt, aga tänavu on musttihased rändamas suurte gruppidena koos ja linnas on neile ohuks suured klaaspinnad. "Linnud ei saa aru, et taevas ja loodus, mida nad klaaspinnal näevad, on peegeldus, ja lendavad vastu klaasi. Tornimäe piirkonnas on lindudele ohuks kõrghooned, mis on ehitatud nii lähestikku, et linnud satuvad justkui labürinti, kust on raske välja lennata," selgitab Laasi.

Mida teha, et lindude massilist hukkumist vältida?

Peegelduse vältimiseks oleks soovitatav aknad seestpoolt märgistada. Kõige lihtsam on kardinad ette tõmmata, kuid see meetod ei pruugi alati aidata. Peegeldust aitavad vähendada ka aknale kleebitud või riputatud röövlindude figuurid, cd-plaadid või maalriteibi ribad.

Hoonetest, millega linnud kokku põrkavad, palutakse teavitada ka Tallinna Keskkonnaametit aadressil keskkonnaamet@tallinnlv.ee või telefonil 640 4572.

Laasi selgitab, et kogutav info aitab selgitada välja hooned, mis on lindudele pidevaks ohuks ning avaldas lootust, et ehk on ametnikel edaspidi võimalik jõuda hoone valdajatega kokkuleppele, et lindude hukkumise vältimiseks midagi ette võtta. Ametnik siiski midagi otseselt siiski lubadada ei julge, sest juba ehitatud kõrghoonetega on lindude kaitse seisukohalt raske midagi ette võtta. "Küll aga oleme arendajatele andnud soovitusi linnusõbralike klaaside kasutamiseks. Need klaasid ei peegelda või on nähtamatute UV-mustritega. Tegemist on siiski üsna kallite lahendustega ja nende kasutamist ei saa me arendajatelt nõuda, küll aga saame soovitada," sõnab Laasi.