Koertel puudub süütunne

Teadlased on kindlaks teinud, et need nn kutsikasilmad ei ole märk koerte süütundest. Tegelikult on see inimeste endi välja mõeldud tõlgendamisviis oma koera reaktsioonile.

Barnardi kolledži teadlane Alexandra Horowitz tegi katse ja tõi välja, et kõigile koertele on aeg-ajalt komme manada näole süüdlaslik ilme, kui neid noomida keelatud küpsise söömise pärast. Kuid üllatus-üllatus, isegi need koerad, kes pole pahategu korda saatnud, võivad samuti süüdlasliku pilguga peremehele otsa põrnitseda.

Koera uriin võib metalli roostetada

Kas teie teadsite, et koera uriinis leiduvad happed tekitavad metallile roostet? Mõnedes piirkondades tundub probleem olevat eriti tõsine, sest 2003. aasta aprillis eraldati Inglismaal Derbyshire’is 75,000 naela kuuekuulise uuringu läbiviimiseks, mille raames jälgiti koerte urineerimise tagajärel tekkinud muutusi laternapostidel.

Koerad näevad värve

Levinud müüdi kohaselt näevad koerad vaid musta ja valget, kuid tegelikult näevad nad ka värve — lihtsalt mitte nii erksalt kui inimesed.

Koertel on ainult kahte tüüpi värvitundlikke silmarakke, samas inimestel on neid kolm. See tähendab, et koerad näevad siniseid ja kollaseid toone, kuid ei suuda eristada punast ja rohelist. Samas näevad koerad paremini öösel.

Koerad suudavad haigust ära tunda

Kui koer käitub imelikult, siis ei pruugi temal endal midagi viga olla, vaid ta tunnetab omaniku tervislikku seisundit. Saksamaa Schillerhohe haiglas tehtud uuringud tõid välja, et koertel on uskumatu võime tunda erinevate orgaaniliste ühendite lõhna, mida inimeste organism teatud haiguste puhul eritab. See tähendab, et sinu koer võib tegelikult diagnoosida vähki, diabeeti või isegi võimalikke epilepsiahooge.

Sabaliputus ei pruugi tähendada, et koer on õnnelik

Koer väljendab end sabaliputusega. Koerad liputavad saba paremale, kui nad on õnnelikud ja vasakule, kui neis miski hirmu tekitab. Iga sabaliputus räägib oma lugu — tea, kuidas seda lugeda.

Koerad ei higista

Järgmine kord, kui sa näed oma lemmiklooma päikesepaistelisel päeval hingeldamas, siis halasta talle ja vii ta varjulisse kohta. Kui inimese normaalne kehatemperatuur on 37 kraadi, siis koeral on see 38 kraadi. See on üks peamine põhjus, miks kärbsed ründavad meelsamini sinu koera kui sind. Erinevalt inimestest ei ole koertel higinäärmeid kogu kehal, vaid ainult käpapadjanditel.

Koertel on oma “sõrmejäljed”

Koera käpajälg võib inimeste sõrmejäljega võrreldes tunduda üsna ühekülgne, kuid see-eest on tema ninajälg tegelikult sama unikaalne kui inimeste sõrmejälg. Nina servade ja kortsude kombinatsioonid on nii erinevad, et koera nina järgi saab konkreetset looma identifitseerida.

Koerad näevad und just nagu sina

Koerad, nagu inimesedki, näevad unenägusid. Üllatav on siiski asjaolu, et väikesed koerad näevad rohkem unenägusid kui suured koerad. Näiteks toiterjer võib näha unenägusid iga 10 minuti järel, samas kui dogil võib kahe unenäo vahele jääda tund.

Koerad võivad armuda

Termin “kutsikaarmastus” ei ole tekkinud tühjalt kohalt. Claremonti ülikooli professor Paul Zak tõestas, et kui koer suhtleb inimeste ja teiste koertega, vajastab tema aju oksütotsiini, mis on tuntud ka kui armastuse hormoon. Sama hormooni vabastab ka inimese aju, kui me kallistadame või suudleme.

Allikas: www.mirror.co.uk.