Suundusin trepist alla randa, veidi enne tuletorni on selline hea pildistamis- ja filmimiskoht, sest igal talvel moodustub sinna muljetavaldav jääsein. Nii ka seekord. Panin drooni käima, tegin mõned võtted. Ilm pilves, veidi lumesadu.

Mõtlesin, et keeran droonikaamera otse alla vaatesse, et salvestada jäätunud rannakive. Pikk võte. Korraga märkasin ekraanilt, et rannakivide vahel on noor, umbes aastane luik, kes ukerdas tiba imelikult.

Lasin drooni veidi lähemale, et aru saada milles asi. Ju kougib põhjast süüa, arvasin. Kui aga tema siputamine veidi pikemaks jäi, tõin drooni maale ja läksin ise vaatama. Noor luik, kellel ilmselgelt oli mingi häda kaelaga, üritas oma nõtket kaela kuidagi veest välja saada.

Kuidas sellises olukorras siis toimida, lind ju hädas. Kas jätta looduse rüppe või sekkuda, lendasid mõtted peas.

Helistasin lõpuks toimetusse, kust sain keskkonnateenistuse lühinumbri 1313. Kiirelt kõne neile ja kirjeldasin olukorda. Väga asjalik ja professionaalne naisterahvas korraldas nii, et mõne hetke pärast helistas mulle sama teenistuse töötaja Tiit Koit, kellele samuti kirjeldasin ka olukorda ning edastasin ka pildid.

Tiit korraldas kiirelt info päästeametile, kust helistati ka mulle ning edastasin täpsemad koordinaadid. Umbes 15-20 minuti pärast laskusid trepist alla kolm Paldiski päästekomando töötajat.
Luik ise aga ajas umbes kuus minutit enne päästjate saabumist jalad sirgu ja tiivad vajusid laiali. Saabus surm. Päästjad tõid luige küll ruttu veest, panid ta teki sisse, kuid nagu eelnevalt juba öeldud, tegi loodus seekord sellise valiku. Kurb oli näha alles mõni hetk tagasi elus olnud lindu nüüd juba surnuna ära viidavat. Surm ise aga saabus vaikselt, lind ohkas nagu korra välja ja ajas jalad sirgu. Kõik.

Keskkonnaametnikeni jõuab viimasel ajal üsna palju väljakutseid hättasattunud või haavatud lindude juurde. "Praegu on veelindude hooaeg ning väljakutsete arv erineb piirkonniti. Põhipunktid ongi Tallinn, Harjumaa, Virumaa, Tartu- ja Pärnumaa," selgitas Keskonnaameti nõunik Teet Koitjärv. "Esimene soovitus haavatud linnu leidmise korral on helistada numbril 1313 ja oodata kuni keskkonnaametnikud või päästjad kohale jõuavad. Kui lind on haavatud, siis ise teda abistama minna ei maksa, kindlasti tuleks päästjad enne ära oodata."