Kui te Mama’s Pride Tattoo’sse sisse astute, võtab teid vastu roosa diivan, helgetes toonides salong ja muidugi Bostoni terjer Charlie, kes teile rõõmsalt vastu jookseb. Tegelikult teeb Charlie seda juba kaks ja pool aastat. “Tuleb, istub juurde ja laseb pai teha. Kõigil läheb kohe nunnumeeter põhja,” naerab Liisa Addi ja lisab, et nii tore vastuvõtt aitab nii mõnelgi kiiresti rahuneda ja kohaneda.
“Ma sain koera võtta ainult sellel tingimusel, et saan ta tööle kaasa võtta. Minu jaoks ei ole üldse okei, et koer peab terve päev kodus olema,” räägib Liisa, tätoveerimiskunstnik, kelle tööpäevad mööduvad tätoveerimissalongis.

Nii hakkaski väike Charlie kohe stuudios kaasas ka käima. Esimesed paar nädalat kulusid mängimise ja kohanemise peale. 
Aga Bostoni terjerile omane seltsiv loomus lõi kiiresti välja ning nüüd võib küll öelda, et Charlie on kõigi sõber, kes aga tätoveerimissalogis käinud on.

Charlie

Ainult üks koerus

Charliel on klientide jaoks ka üks vigur varuks. Käib see nii: ta tuleb jala juurde ja tõstab siis oma tagumise jala üles. Peaaegu alati järgneb sellele üllatunud küsimus: “Oi, kas ta tahab pissida mu peale?” Muidugi ei taha. Charlie on emane koer, aga paljud ei pane seda tähele. Tegelikult pakub ta sügamiseks oma kõhualust ja võib selle sooviga üllatada kõiki, kes jalg üle põlve mõnusalt istuvad. “Ta mõtleb, et kõik on ju vahva ja nunnu, aga nüüd ma tahan midagi vastu ka selle eest, et ma siin oma nägu näitan,” selgitab Liisa.

Charlie

Täispikk tööpäev

Kui esimene rõõm on jagatud ja Charlie tunneb, et inimesed peavad ka asjalikumate teemadega tegelema, seab ta end pesasse magama. “Aga kohe, kui tätoveerimiseks läheb, kui masin surisema hakkab, siis ta tahab sülle tulla,” räägib Liisa. Charlie magab terve tätoveerimisessiooni kliendi süles ja laseb end silitada ning paitada. See võtab hästi tähelepanu ära nii valult kui ka stressilt.

Charlie muidugi ise naudib inimeste lähedust ja seda, kui saab süles magada. “Ta ei ole küll paberitega teraapiakoer, aga ta on väga hästi oma rolli sisse elanud,” ütleb Liisa, kes ei osanud koera võttes ettegi näha, et saab salongi nii tubli abilise.

Charlie

Töösessioonid pole ju lühikesed?

“Tõesti , tavaliselt kulub neli kuni kuus tundi. Kogu selle aja magab Charlie kliendi süles. Vahepeal muudab asendit, aga muidu on täpselt sama koha peal,” kinnitab Liisa ja lisab, et pauside ajal muidugi mängitakse ja käiakse õues ka. “Ma usun, et Charlie on meile palju head tähelepanu toonud. Ta on juba natuke kuulus ka,” lisab Liisa, kuna Charliel on ka oma Instagrami konto – @charlie_waffel – ja üsna tihti tuntakse teda ka üritustel ära.

Charlie

Tubli sporditüdruk

Liisa kinnitab, et kuigi Charlie võib töö juures mitmeid tunde pikutada ja magada, ei ole ta mingi ülesöödetud väike kartul. “Bostoni terjer on selline koer, et kui sa tahad toakoera, siis ta oskab rahulikult olla, aga kui on vaja energiat välja elada, siis nad on hullud jooksjad,” räägib Liisa ja kinnitab, et kõik see kehtib ka Charlie puhul. Stuudios on koer väga rahulik, aga kui õue läheb, siis võib nagu meeletu ringi kihutada.

Aktiivse liikumise peale kulub mitu tundi nii hommikul kui õhtul. “Kui me oleme õues või mängime, siis ta väga ei taha, et teda paitatakse või sülle võetakse,” räägib Liisa ning lisab, et siis käitub koer nii nagu ajaks ta oma asja. “Siis ta on umbes nii, et mina olen oma tööpostilt maas, mina praegu selliste asjadega ei tegele.”

“Me käime jooksmas ja rulatamas. Just sprintimine on Charlie lemmikala.” Seetõttu on väike tormaja osalenud mitmel Keila mäkketõusu võistlusel. “Eelmisel aastal ta sai kolmanda koha, sel aastal tuli teiseks, loodetavasti järgmisel aastal on juba esimene,” naerab Liisa.

Charlie

Nädalavahetusel pildistama

Kuidas on Charlie tööpäevi muutnud? Esimesena mainib Liisa seda, et Charlie aitab tal töös pause teha ja see on väga hea. “Kui ma pildi sisse lähen, siis ma võin kuus tundi jutti lasta. Mul kaob ajataju ära. Koeraga tuleb aga vahepeal jalutamas käia või lihtsalt natuke tegeleda,” räägib Liisa sellest, kuidas tema töörütm on muutunud. Kuid tegelik muutus on olnud veel suurem. “Ma arvan, et koerad sunnivad mind elu nautima ja ägedaid asju tegema,” ütleb Liisa. Kui ta varem töötas seitse päeva nädalas, siis nüüd võtab ta endale palju rohkem aega. “Ma käin palju looduses. Mulle meeldib koertega looduses aega veeta. Ja ma näen, et nemad on ka õnnelikud,” räägib Liisa.
Igal nädalavahetusel sõidab Liisa mõnda varjupaika koeri pildistama. Seegi muutus on tulnud tema ellu tänu Charliele.

“Kui ma Charlie sain, siis ostsin endale korraliku kaamera ja hakkasin teda pildistama,” räägib Liisa oma uuest hobist. “Ma pildistasin palju, õppisin häid pilte tegema ja hakkasin peagi ka teisi koeri pildistama.” Nüüd käib ta üle Eesti varjupaikades koeri pildistamas – tasuta ja hobi korras. Vaadata saab Liisa pilte aadressil facebook.com/Koertepesa. 



Charlie

Purina “Käpad tööl” programm toetab lemmikute tööle kaasavõtmist. Sellest võidavad koerad, kassid ja kindlasti paljud inimesed, kes nendega tööl kohtuvad. Purina alustas “Käpad tööl” lugude avaldamist 2014. aastal.

Jaga
Kommentaarid