Potentsiaalsete terviseriskide kõrvaldamiseks peaksid sa esimese asjana antud olukorras loomaarsti külastama. Kui selgub, et probleem ei ole seotud tervisega, siis uuri teisi ka probleeme. Suure tõenäosusega avastad, et hoopis sina oled süüdi tema probleemides.

Vaata allolevaid põhilisi liivakastiga seotud vigu, mida omanikud enesele teadmata sageli tegema kipuvad. Kuidas neid lahendada?

Liivakast ei ole kassi jaoks piisavalt puhas ja korralik

Paljud kassid ei kasuta liivakasti, kui see ei ole piinlikult korras. Ilmselt ei ole selle koristamine küll sinu meelistegevus, kuid siiski võiksid sa seda vähemalt kaks korda päevas koristada ning lisada juurde liiva, kui selleks on vajadust. Kasti puhastamiseks võid üks kord nädalas kasutada söögisoodat või lõhnatut seepi.

Liivakast ei ole kassi jaoks meelepärases kohas

Paiguta oma kassi liivakast kohta, kus on vaikne ja rahulik. Ideaalne koht on eemal kassi tavapärastest puhkekohtadest ning ei asu toidu-ja söögikausside lähedal. Kui liivakasti läheduses on liigselt liikumist või see asub tema söögikausile liiga lähedal, siis võib kass häda tegemiseks eelistada mõnda muud kohta. Liivakasti paigutamisel võta kindlasti arvesse ka mugavus ja ligipääsetavus, kui kerge vaevaga sa seda puhastama pääsed.

Iga kass vajab oma liivakasti

Kui sinu peres on rohkem kasse, siis ühest liivakastist paraku ei piisa. Selle asemel järgi lihtsat reeglit: üks liivakast iga kassi kohta pluss veel üks kast. Kui oled ühe kassi omanik, siis vajad sa kahte liivakasti. Kui tegu on väga suure ja mitmekorruselise majaga, võib vaja minna ka rohkem liivakaste.

Liivakast ei ole paraja suurusega.

Liivakasti suurus on väga oluline. 2014. aasta loomaarsti ja kasside käitumisspetsialisti poolt läbi viidud uurimus näitas, et kassid eelistavad suuremaid liivakaste. Õige suurusega liivakast peaks olema vähemalt poolteist kassi kehapikkust (kui saba mitte arvesse võtta). Lisaks selgus, et kassid eelistavad lahtist liivakasti kinnisele.

Kassi ärritavad olukorrad

Kui sinu kass hoiab liivakastist eemale ja teeb oma hädad mujale, siis võib see olla märk stressist ja ärevusest. Kõige sagedasemad ärritid on kolimine, uus laps või lemmikloom peres. Kui sul on mitu kassi, siis jälgi, et nad üksteist ei kiusaks. On oht, et pere vanemad kassid võivad noorel kiisul liivakasti kasutamise ära keelata ja teda ahistada.

Kui sa ei ole kindel, mis põhjusel kass liivakasti ei kasuta, siis räägi probleemist kindlasti oma loomaarstiga. Ta oskab sind selle probleemiga edasi suunata.

Allikas: vetstreet.com