Soolas looduslikult esinevad kemikaalid võivad konnade arengu käigus nende sugu muuta, keerates seega nende populatsiooni terve soolise jagunemise täielikult pea peale, väidavad Yale’i metsanduse ja keskkonnauuringute kooli ökoloogid. Sellekohane uuring avaldati hiljuti Kanada Kalanduse ja Veeteaduste ajakirjas.

“Paljud teadlased on uurinud sarnast mõju kokkupuutel ravimite ja pestitsiididega, kuid nüüd näeme seda ka tavalises maanteesoolas leiduvate kemikaalide puhul,” ütles uuringu juhtiv autor, Yale’i doktorant Max Lambert, oma avalduses.

Teadlaste sõnul on soolal “maskuliinseks muutev” efekt, mille tulemuseks on konnadel varajasel arenguetapil soo vahetumine. Nende oletuse järgi võib kummaline nähtus olla põhjustatud näiteks naatriumi molekulidest, mis seovad retseptorid rakkudes ja jäljendavad testosterooni või östrogeeni toimet.

“Ühe soola molekuli puhul tekib väga väike testosterooni-sarnane toime. Ent kui puistada igal talvele teedele sadade kilogrammide kaupa soola, mis sulamisel tiikidesse valgub, võib sel olla suur mõju,” selgitas Lambert.

Nad katsetasid oma ideid eksperimendiga, mis hõlmas mitut 500-liitrist veepaaki, milles oli lahustatud erineva kangusega maanteesool. Seejärel paigutati sinna konnad. Enne soola kasutuselevõttu oli konnade populatsioonis suurem osa emaseid, kuid pärast kokkupuudet soolaga vähenes nende osakaal 10 protsendi võrra.

“Näeme mitte üksnes vähem emaseid, vaid nad on ka väiksemad, kes ei suuda võib-olla nii palju mune toota. Samuti on munad ilmselt madalama kvaliteediga,” lisas Lambert.

Teadlased tulid järeldusele, et kui maanteesool mõjutab kahepaikseid sellisel mittesurmaval moel, võib nende uuring sillutada teed täiendavatele uuringutele selle kohta, kuidas maanteesoolast võivad olla mõjutatud ka teised veeloomade liigid.

Allikas: iflscience.com