Madagaskari leemurid


Salaküttimise ja ebaseaduslikust metsaraiest tingitud elupaikade hävinemise tõttu on mõnede teadlaste hinnangul Madagaskari leemurid nüüdseks „kõige ohustatum imetajate rühm maakeral“. Rahvusvaheline uurimisrühm leidis, et lisaks riiklikele kaitsemeetoditele aitab ka suurenenud ökoturism – turistid, kes maksavad, et näha ohustatud liike nende looduslikes elupaikades – tuua kasu nii leemuritele kui ka saare kehvades maapiirkondades elavatele inimestele. Neid äsja vermitud popkultuuri ikoone saab nüüd näha ka kinoekraanil IMAX-i dokumentaalfilmis „Leemurite saar: Madagascar“, kus jutustajaks on Morgan Freeman.

Hiidpanda


Maailmas on alles vähem kui 1600 hiidpandat, mistõttu on sellest saanud kõige haruldasem karuliik.

Jääkaru


Jääkarusid peetakse ohustatud liigiks, sest nende elupaik merejää on sulamas. Nad kasutavad seda hüljeste jahtimiseks. Sulamise tagajärjel on jääkarud sunnitud ujudes läbima üha pikemaid vahemaid. Jää sulamine on paljude teadlased ja looduskaitsjate arvates tingitud kliimamuutustest.

Lääne-Aafrika lõvi


2014. aasta jaanuaris leidsid teadlased, et Lääne-Aafrikas on lõvid peaaegu välja surnud. Kokku on jäänud vaid umbes 400 looma, neist umbes pooled on viljakas eas. Sellistest tulemustest teatas mittetulundusühing Panthera, mis jälgis lõvisid kuue aasta 17 Lääne-Aafrika riigis. Nagu aruande kaasautor Philipp Henschel BBC-le nentis: „Räägime maailma kõige vaesematest maakondadest, kus valitsustel on sageli suuremad probleemid kui lõvide kaitsmine.

Pügmee-elevant


Maailma Looduse Fondi andmetel on Vaikses ookeanis paikneva Borneo saare kirdetipust leitud ohustatud pügmee-elevandid „maailma väikseim tuntud elevandi alamliik”. Suurimat ohtu nende elupaigale kujutavad metsaraie ja rajatavad palmiõli istandused, mis on toonud kaasa inimeste ja elevantide vahelise vastasseisu. Oletatavalt oli just see konflikt 14 pügmee-elevandi surma põhjuseks, mille tõenäoliselt põhjustas mürgitus ja mis jõudis 2013. aasta jaanuaris ka ajakirjanduse veergudele. Inimesed, kes neid näha soovivad, saavad Maailma Looduse Fondi kaudu ühe elevandi "lapsendada" , kes seejärel neile temast fotosid saadab.

Galápagose pingviin


Galápagose pingviin on kantud ohustatud liikide hulka osalt seepärast, et tema ellujäämist ohustavad El Niñoga seotud sündmused, kus vesi muutub liiga soojaks ja põhjustab toidupuudust. Pingviinid elavad Ecuadori ranniku lähedal Galápagose saartel, olles ainus ekvaatoril leiduv pingviiniliik.

Lumeleopard


Kesk-Aasia mägedes elavad lumeleopardid on ohustatud liikide seas juba 1972. aastast alates, põhjuseks on salaküttimine ning ebaseaduslik karusnahaga ja traditsioonilises aasia meditsiinis kasutatavate kehaosadega kauplemine. Lõbus fakt: nende valkjas-hallikas karusnahk aitab neil looduslikku keskkonda sulanduda ja erakordselt suured käpad ei lase neil lumme vajuda.

Küürvaal


Küürvaalad, keda leidub nii lõunapoolkera ookeanides kui ka Vaikses ja Atlandi ookeanis, esitavad oma pesitsusaladel Havai ümbruses 20-minutilise paarituslaulu, mida on kuulda 32 km kaugusele. Ehkki nad võivad jääda kinni kalavõrkudesse ja põrgata kokku laevadega, vaatab Riikik okeanograafia ja atmosfääriamet üle palvekirja, et eemaldada Vaikse ookeani põhjaosa küürvaalade populatsioon ohustatud liikide nimekirjast, kuna nende arvukus on tänu 50 aastat tagasi vastu võetud rahvusvahelise kaubandusliku vaalapüügikeelu tõttu taas tõusuteel.

Allikas: time.com