Noorena on enamik kasse “loodud” pissima muredasse pinda nagu muld, liiv või kassiliiv. See on ka põhjus, miks kassipoegi pole vaja koolitada liivakasti kasutama. Piisab, et näidata, kus see on ja edasi toimetavad nad juba ise. Ent kui asjaolud peaksid muutuma, muudab ka kass oma käitumist sellele vastavalt.

Haigus on esimene asi, mille pärast muretseda. Teatud meditsiinilised probleemid põhjustavad kassidel tavalisest suuremat uriinieritust (nt neerupuudulikkus või suhkrutõbi), või tekitavad neil kiireloomulisema vajaduse liivakasti kasutada (nt kasside põiepõletik, põiekivid, kuseteede infektsioonid, jne). Nendel juhtudel ei pruugi kass häda tegemiseks lihtsalt liivakastini jõuda. Ta ei võta selleks aega või ei tunne end piisavalt hästi, et lähim liivakast otsida.

Seega, kui oled märganud, et sinu kass pissib väljaspoole liivakasti ja ei ole varem nii teinud, siis pöördu kõigepealt loomaarsti poole. Ta vaatab looma üle ja teeb ka uriinianalüüsi. Sõltuvalt tulemustest võivad osutuda vajalikuks ka muud protseduurid nagu vereanalüüs, röntgen, ultraheli kõhust või muud. Pea meeles, et mõned terviseprobleemid on hõlpsasti lahendatavad (näiteks muutustega toitmises), kuid ehkki see tundub ahvatlevana, ära jäta mingil juhul arsti külastamist vahele.

Kui su kass on terveks tunnistatud, on aeg tegeleda keskkonnast ja käitumisest tingitud põhjustega. Kassidel võib tekkida vastumeelsus liivakasti kasutamiseks mitmetel põhjustel:

  • Kast, mida ei puhastata piisavalt tihti. Paljud kassid on väga nõudlikud ja keelduvad minemast kasti, mis haiseb või mis on määrdunud.
  • Kast, mis sisaldab teistsugust tüüpi kassiliiva kui see, millega su lemmik harjunud on.
  • Kassiliiv, mis sisaldab palju tugevaid lõhnaaineid.
  • Kast, mille ääred on kõrged ja kuhu kiisul on raske sisse minna ja välja tulla. See kehtib eriti puudega, haige või liigesepõletikust vaevatud kasside puhul.
  • Kaetud kast, mis on liiga pime ja väike, mistõttu kassil on sinna ebamugav siseneda ja seal liikuda.
  • Liivakastiga seotud halb kogemus - näiteks on teine majas elav kass teda seal rünnanud.

Kui anda piisavalt aega, hakkab vaibale või muudele sobimatutele pindadele urineerivale kassile tunduma, et see ongi normaalne käitumine. Ja siis võib olla juba väga raske panna neid taas kassiliiva kasutama. Seettõttu, kui sul on selline probleem tekkinud, siis tegele ja palu asjatundjate abi võimalikult kiiresti.

Allikas: petmd.com