Imepisikese Kalifornia pringeli (Phocoena sinus) elupaik on Kalifornia lahe põhjaosas. See liik on 128 mereimetajate liigist kõige ohustatum. Rahvusvaheline komitee, kes liigi säilivuse eest hoolt kannab (Comité Internacional para la Recuperación de la Vaquita) sõnas, et 2012. aastaks oli maailmas alles 200 Kalifornia pringelit ja aastaks 2014 olid hinnanguliselt pooled neist nakkevõrkude kasutamise tõttu tapetud, jättes loodusesse alles vähem kui 100 isendit. Tõenäoliselt on vaid vähem kui 25 neist paljunemisvõimelised emasloomad. Eelmise aasta mais oli elus vaid umbkaudu 60 isendit, mis tähendab, et alates 1997. aastast on tegu üle 92% langusega.

2017. aastal halvenes niigi lootusetu situatsioon veelgi. Käesoleva aasta veebruaris oli looduses alles vaid 30 isendit. Umbkaudu pool Kalifornia pringeli alles jäänud populatsioonist hävines 2015. ja 2016. aasta jooksul. See šokeeriv tulemus näitab, et ebaseaduslik kalapüük jätkub vägagi murettekitaval tasemel. Kalifornia pringel, mis tähendab hispaania keeles “väikene lehm”, on väljasuremise äärel. Mehhiko valitsus on liigi kaitseks juba alates 2004. aastast mitmeid samme astunud. Imetajate peamine ja kõige olulisem elupaik Kalifornia põhjaosas pandi kaitse alla ja keelustati ka sealne püük. Kalamehed, kes sealse püügiga elatist teenisid, said riigilt ka rahalist toetust. Mehhiko president Enrique Peña Nieto keelas 2015. aasta maist Kalifornia pringeli elupaikades nakkevõrkude kasutamise. Keeld kehtib esialgu kaks aastat.

Vaatamata jõupingutustele, näitavad tänased uuringud, et liigi populatsioon langeb siiski meeletu kiirusega. See langus on tingitud ohjeldamatuna näivast ebaseaduslikust kaubandusest mustal turul väljasuremisohusliikidega. Näitena võib tuua ohustatud kalaliigi Totoaba, keda püütakse nakkevõrkudega, kuid millesse mässivad end ka pringellased. Totoaba (Totoaba macdonaldi) on suur kala, mis kasvab pea kahemeetriseks ja kaalub üle saja kilogrammi. Totoaba kala püütakse peamiselt tema ujupõie pärast. See on gaasidega täidetud õhukeseseinaline siseorgan, mis võimaldab kalal vees kontrollitult tõusta ning taas laskuda. Ujupõis on Hiinas kõrgelt hinnatud. Mustal turul saab ainuüksi ühe ujupõie eest tuhandeid dollareid. Neid kuivatatakse ja transporditakse salakaubana Mehhikost Hiinasse, sageli läbi USA.

Nakkevõrgud on peamine püügimeetod ka teistele kaladele ja krevettidele, mida müüakse nii Mehhikos kui ka üle piiri USAs. Krevetipüügi hooajal asetatakse vetesse kokku umbkaudu 700 kilomeetrit võrke, mis on umbkaudu 7km võrku iga pringeli kohta. Paraku jääva paljud neist võrkudest ka Kalifornia pringeli elupaikade vetesse. Kui USA ja Mehhiko liigi päästmise nimel koostööd ei tee, siis võib see liik meie planeedilt kaduda juba 2018. aastal. Liigi säilivuse tagamiseks on hetkel kasutusel olevate kalapüügivahendite osas vaja teha radikaalseid muudatusi.

Allikas: marinemammalcenter.org