Milline oli selle koera lugu?

10. märtsil saabus Loomade Kiirabi Kliinikusse kuldne retriiver Brayan ulatusliku vasaku esijäseme nekroosiga. Palpeerimisel oli kuulda ja tunda krepitatsiooni abaluu piirkonnas.

Loe Brayani lugu SIIT.

Kliinikus eemaldati nekrotiseerunud koed ja haav loputati Prontosan haavapuhastusvahendiga, seejärel seoti see kinni Prontosan geeliga. Abaluu piirkonda tehti nahalõige vahutava eksudaadi
eemaldamiseks ja mikrobioloogiaproovi võtmiseks. Proov saadeti uuringuteks Saksamaale
Laboklini laborisse. Brayan jäi stationaarsele ravile.

Vastavalt laboritulemusele toimus raviplaani muutmine antibakteriaalse ravi osas. 12. märtsil eemaldati Brayanilt ulatusliku nekroosi tõttu viies varvas ning randme piirkonna avatud kõõluste katmiseks tehti lokaalne, pööratud naha tehnikas, naha siirdamine ehk rotation flap. Komplikatsioonina tekkis osaline siirdatud naha nekroos. Samaaegselt hakkas haava piirkonnas tekkima granulatsioonikude.

Käpp enne operatsiooni

Käpp pärast operatsiooni

Edasise statsionaarse ravi jooksul toimus pidev surnud kudede eemaldamine ja erinevate ravivõtete läbi (medikamentoosne ja kirurgiline) granulatsioonikoe kasvu soodustamine.

29. märtsil teostati haava paranemise järgust lähtuvalt naha siirdamine bipedikulaarse tehnikaga ehk distant flap tehnika. Antud tehnika tähendab mitme-etapilist naha siirdamist. Esimeses etapis toimus jala kinnitamine kere naha abil keha külge.


Kahe nädala pärast jätkati kolme- kuni neljapäevaste intervallidega siirdatud nahalapi järk-järgulist kontakti suurendamist jalaga ning seeläbi käpa kontakti vähendamist kerega üldanesteesias. Nahakahjustuse täielikuks paranemiseks vajas Brayan kokku ca 30 väiksema- ja suuremamahulist kirurgilist protseduuri. Brayan viibis kogu raviperioodi ajast (10.03. - 10.05.2017) statsionaarsel ravil 10. - 29. märts. Viimane korrigeeriv protseduur toimus 09.05.2017. Naha täieliku paranemiseni on vaja jätkata umbkaudu kaks nädalat lokaalset haavaravi.

Brayani päästmisel ja abistamisel osales suuremal või väiksemal määral kogu Loomade Kiirabi Kliiniku tiim, kuid Valdeko Paavli sõnul on erilisi kiidusõnu ja esile tõstu väärt kliiniku peaarst Dr. Anastasia Vjatkinat, kes sellise keerulise protseduuri ette söendas võtta ning seda otsast lõpuni koordineeris.

Lisaks Dr. Vjatkinale osalesid jala päästmise operatsioonidel Dr. Anu Poopuu, Anna Khandoženko, Anželika Tšibizova jt. Suurt kummardust väärib ka kliiniku assistent Heiki Soolmann, kes pakub Brayanile ravi ajaks kodu ja järelvalvet. Tänaseks ei ole ravi veel päris lõppenud, aga senised tulemused on väga julgustavad ka edaspidiseks.

"Oleme rõõmsad ja uhked sellise saavutuse üle. Pidage vastu ja nagu ikka - ärge kaotage lootust!" sõnab Valdeko Paavel.

Lemmikloom.ee soovib Brayanile ja Loomade Kiirabi Kliinikule edaspidiseks jõudu ja jaksu!