Põhjusi selleks on mitmeid, samuti on ka mooduseid, kuidas tohutust hulkumissoovist jagu saada.

1. Koer soovib koju pageda. Kui oled hiljuti kolinud, siis ei pruugi koer elumuutusest kohe aru saada ja sellega toime tulla ning leppida. Tema arvab, et on võõras kohas. Ta võib tunda ka ärevust ning stressi nagu inimene, kes ei saa hotellitoas korralikult magada. Koer tunneb, et soovib minna tagasi kohta, kus oli turvaline ja tuttav.

Et kolimist koer jaoks kergemaks teha, püüa uus elamine kohe koduseks muuta. Paiguta igale poole nähtavale koerale tuttavaid esemeid ning tee nii, et majapidamine lõhnaks koduselt. Lisaks vii ta uue kodu ümbrusse jalutama, lase nuusutada ja uurida kõike, mille vastu ta huvi üles näitab. Ümbruskond saab talle niiviisi tasapisi tuttavaks. Uues kohas võid esialgu oma lemmiku liikumisvabadust ka pisut piirata, kasutades jalutuskäikudel rihma ja lastes tal aklimatiseeruda.

2. Hulkumine on koerale harjumuseks saanud. Kui su koer on harjunud suure vabadusega, alati iseseisvalt liikuda saanud ja teinud seda, mida hing ihkab, siis tekib tal äkilisel vabaduse piiramisel tunne, nagu teda ahistatakse. See tekitab talle stressi ning ta üritab pageda igal võimalikul juhul. Vaba hing ihkab vabadust! Selline pagemine on samuti elukeskkonna muutuse korral küllalt sagedane nähe – näiteks maalt linna kolides, pererahva abiellumise, lahutuse või lapse sünni korral.

Koer on sotsiaalne loom. Kui tal on igav, siis ta lihtsalt läheb ja otsib saamata jäänud tähelepanu ja põnevust kusagilt mujalt.

Käitumise väljajuurimine nõuab treeningut. Koerale tuleb selgeks teha, et ta ei tohi ära joosta siis, kui mõte parasjagu pähe lööb. Treeningu käigus tuleb koera palju kiita ja premeerida, kasuks tuleb koos treeneriga töötamine. Kindlasti tuleb tagada piisav liikumisvajadus, et koera esmavajadused oleksid rahuldatud. Seejärel saab tegeleda probleemiga. Muuda jalutuskäigud huvitavaks ning õpeta koerale neid välja teenima. Võta alati maiused jalutama kaasa ning tee koeraga jalutuskäigu ajal ka erinevaid harjutusi.

3. Paaritumissoov. Tavaliselt panevad indleva emase lõhna tundes kodust plagama kastreerimata isased koerad. Kui loomal tekib soov paarituda, siis teeb ta kõik selleks, et paariline leida ja ühte heita, seetõttu pea meeles, et koer, kes muidu aiast välja ei saa, võib jooksuajaga emase lõhna tundes leida selleks täiesti üllatusliku mooduse.

Kuna jooksuaeg sunnib hulkuma just kastreerimata-steriliseerimata koeri, on parim moodus sellest pahest jagu saamiseks loom kastreerida või steriliseerida. Kui sellist soovi ei ole, siis tuleb panustada treeningusse ja korralikku jalutus- ja kaelarihma, mis mõlemad instinkte ohjama peaksid. Kui sa tead, et kusagil läheduses on mõni jooksuajaga emane, siis ära mitte kunagi ole täielikult veendunud, et sinu tugev treening peab koera kinni. Tegemist on ürgse instinktiga, parem karta kui kahetseda.

4. Igavus ja üksindus. Koerad on sarnaselt inimestele sotsiaalsed olendid. Nad vajavad tähelepanu ja huvipakkuvat tegevust. Kui koeral on igav ja ta end üksikuna tunneb, sest sul pole piisavalt aega temaga tegeleda, on hulkuma minek üsna kindel. Koer lihtsalt läheb ja otsib põnevust ja tähelepanu mujalt.

Pööra oma koerale piisaval hulgal tähelepanu! Tema baasvajadused peavad olema täidetud, alles siis saad tegeleda erinevate käitumisprobleemidega, spordiga või teistsuguste hobidega. Loomulikult pole sul aega üleliia käes, kuid kui oled koera võtnud, peab ta olema sinu prioriteetide nimekirjas esiotsas. Paku talle lisaks söögile-joogile-peavarjule piisavalt tegevust – treeninguid ja distsipliini. Nii saad endale hea ja truu sõbra pikkadeks aastateks!

5. Mingi asi hirmutab koera. Koerad pole tehtud kivist ning nemadki võivad ehmuda. Hirmu allikaks võib olla kas mõni vali heli või ehmatav vaatepilt või kartus, et keegi neid ründab. Kui hirmutav heli või vaatepilt on midagi sellist, mida sa ise esile kutsuda ja korrata saad, siis kasuta seda ja treeni oma koera, et ta harjuks ja lõõgastuks.

Hirmunud koera puhul on parim jääda rahulikuks. Ole enesekindel, andes oma koerale mõista, et olukord on sinu kontrolli all ja muretsemiseks ei ole põhjust.

Seda tuleb treenida tasa ja targu. Tee seda ettevaatlikult ja lase koeral olukorraga aegamisi harjuda. Premeeri teda ja õpeta teda alati läbi positiivsete meetmete, muidu võib hirm antud olukorra või asja suhtes hoopiski süveneda. Jää ise alati rahulikuks ja tasakaalukaks, nii annad hirmunud koerale võimaluse sinu najale tugineda. Kui koer kardab äikest või ka ainult müristamist, siis sea tema jaoks sisse turvapaik, kuhu ta saab vajaduse korral peitu pugeda. Pea meeles, et sa ei nunnutaks teda, sest nii ei tunne koer, et sina oled julge, enesekindel ja temale hirmsast olukorrast üle. Koer peab mõistma, et olukord on sinu kontrolli all.

6. Koera jaoks mingi meeletult põnev asi või lõhn. Samamoodi nagu hirm paneb mõned koerad jooksma, võib teistele mõjuda põnevus. Omast kogemusest ilmselt tead hästi, kuidas su lemmik jalutuskäikude ajal oravale või jänesele järele sööstab ja rihma sikutades su kätt otsast rebida püüab. Kujutle nüüd, et sind (koos rihmaga) pole läheduses ja mingi põnev asi sunnib koera endale järele liduma. Ta ei mõtle pikalt, vaid kasutab kohe juhust. See on temale loomuomane käitumine.

Võti sellise käitumise parandamiseks peitub taas treeningus. Pead oma lemmikuga nii kaua töötama, kuni ta õpib, et kahjuks ei saa ta tormata igale poole, kuhu ta parasjagu soovib. Olenemata sellest, et võimalus selleks on olemas. Kui tead, et mingi konkreetne asi, lõhn või loom tundub talle eriti põnev, võid treenimiseks just seda objekti kasutada.

7. Ära jooksmine on niivõrd lihtne. Ja lõpuks – koerad lähevad hulkuma, sest see võimalus on käepärane ja lihtne. Kui koer saab ennast kerge vaevaga aia alt läbi kaevata või tarast üle hüpata, on üsna tõenäoline, et ta seda ka teeb. Kas sina püsiksid piiratud alal, kui sealt pagemine on lihtne?
Vaata aed üle ja tee vajalikud parandused. Kui koer uksepraost välja kihutama kipub, pane talle rihm kaela juba enne ukse avamist. Või sulge ta teise tuppa ja ava siis välisuks.

Allikas: cesarsway.com