Raske on muuta koera käitumismustreid, mis on pika aja jooksul meie pideva kinnistamise tagajärjel süvenenud. Ühe näitena võib tuua rihmas tirimise või laua ääres toidupalakeste lunimise. Kui sa järjepidevalt nende armsate silmade ees sulades koerale midagi poetad, siis süvendad sa seda harjumust veelgi ning ühel hetkel tuleb selle muutmiseks varuda aega ja kannatust kahekordselt. Maailmakuulus koeratreener ja mitme raamatu autor Victoria Schade toob välja enamlevinud harjumused, mis koeraomanikele igapäevaselt probleeme põhjustavad. Need on harjumused, mida me ise oma koertele süvendanud oleme.

Inimese najale hüppamine

See käitumismuster ei teki üleöö, vaid on pideva kinnistamise tulemusel koerale sisse juurutatud. Väikene kutsikas, kes üles hüppab tundub armas igaühele. Ta liputab oma saba, limpsib nägu ja ajab end omaniku najale püsti. Need on märgid, mis näitavad selget armastust ja hoolivust ning sageli sulab inimene seejärel kutsika jalge ees täielikult.

Nii reageerime sellele käitumisele positiivselt ehk anname koerale tähelepanu ja seega kinnistame antud käitumismustrit. Naerame, teeme pai ja lausume hellitussõnu. Seeläbi õpib koer, et meile meeldib see, mida nad teevad. Väikene ja armas kutsikas kasvab ühel hetkel suureks ning kui omanik sukkpükste ja viisaka kontorikleidiga kodu uksest sisse astub, siis üks hetk ei soovi ta enam, et koer suurest õnnetundest äsja ostetud sukkpüksid katki tõmbaks. Üles hüppamine võib osutuda probleemiks ka siis, kui perre sünnib väikene laps või mõnel pereliikmel on olnud mõni trauma, näiteks luumurd. Neil hetkedel on oluline, et koer teaks, kuidas on õige pereliikmeid koju tulles tervitada, sest vastasel juhul võib üles hüppamine osutuda lausa ohtlikuks.

Kui meile üles hüppamine enam ei meeldi, siis hakkame koeraga sageli tõrelema. Läbi negatiivse tagasiside ei muuda me kahjuks midagi. See on ikkagi tähelepanu, mida koerale osutame.

Koerale on see käitumismuster juba sisse juurdunud ning ta ei saa aru, miks me ühel päeval nii negatiivselt reageerime. Seetõttu on oluline, et õiget käitumist kinnistatakse koerale juba varajases kutsikaeas. Üles hüppamine ei ole õige viis, kuidas inimesi tervitada.

Kuidas sellest lahti saada?

Igasugune tähelepanu on koera jaoks tähelepanu, see kehtib ka negatiivse tähelepanu puhul. Seetõttu on ebameeldiva harjumuse murdmiseks oluline, et jääksime ise kõigepealt rahulikuks ja enesekindlaks. Koeraga ei ole vaja tõreleda. Tasub olla rahulik ning oodata ära hetk, mil ka koer rahuneb. See võib algul juhtuda kasvõi korraks, kui ta oma neli käppa põrandale asetab ning pisut rahuneb. Premeeri seda käitumist tähelepanuga. Anna oma koerale tähelepanu vaid siis, kui kõik neli käppa on maas. Kui ta sinu tähelepanu peale taas üles hüppab, siis keera selg, pane käed rinnal risti ja oota, kuni koer taas neli käppa maha paneb. Seejärel jälle kiida ja tervita teda. Koera tasub tervitada ka rahulikult, mitte ülevoolava emotsiooniga, nii püsib ka koer rahulikum ja tasakaalukam.

Toidu lunimine

Me kutsume neid armsaid silmi põhjusega “kutsikasilmadeks”. Väga keeruline on vastu panna silmadele, mis justkui peidavad endas sõnumit: "kui ma seda tükikest ei saa, siis ma suren" või "mulle ei ole mitte kunagi süüa antud". Koerad juba teavad, kuidas selline silmavaade toimib. Nad on kavalad ja oskavad seda ära kasutada. Nii et otseloomulikult jagad sa lahkesti koeraga oma toiduraasukesi. Me teeme seda armastusest ja hoolivusest oma lemmiku vastu, kuid olenemata sellest, et meie jaoks on sel vaid positiivne eesmärk, teeme me heast südamest koerale karuteene. Kahjuks ei mõju see meie lemmikule nii hästi, kui me loodame. Toidu poetamine süvendab käitumisprobleemi, mis valmistab igapäevaelus meile edaspidi sageli palju muret.

Kuidas sellest lahti saada?

Söögilaua ääres koera ignoreerimine mõjub talle pikas perspektiivis vaid hästi. Ta ei tunne end hüljatuna või õnnetuna, et toidulaualt talle keegi süüa ei poeta.

Selle asemel, et taldriku pealt oma toiduraasukesi jagada, paku koerale söögiajaks muud tegevust. Anna talle mõni maiuspala, mille kallal vaeva näha. Heaks variandiks on näiteks maiusepallid või arendavad mänguasjad. Selle sisse võib ära peita koera õhtusöögi või mõne muu meelepärase maiuse, mille kätte saamiseks koer vaeva peab nägema. See valmistab koerale palju suuremat rõõmu ja naudingut, kui taldrikult saadud pekiäär. Kui koer lõpetab varem kui sina, siis tee süda kõvaks ja ignoreeri koera "õnnetut" pilku.

Kindlasti valdab sind tunne, et teed oma koerale liiga, kuid tegelikult on sellised väikesed nüanssid väga tugevalt seotud koera üldise käitumise ning kuuletumisega ja on talle oluliseks vihjeks, et elu ei käi tema reeglite järgi. Söögilaua ääres koera ignoreerimine tuleb koerale kasuks ja pikas perspektiivis mõjub talle vaid hästi. Ta ei tunne end hüljatuna või õnnetuna, et toidulaualt keegi süüa ei poeta. Koer on kaval loom, kes on vaid õppinud, kuidas sinu tunnetega mängida.

Seda mustrit on võimalik ümber õpetada, kuid loomulikult võtab see aega. Samamoodi nagu ka teised süvenenud käitumismustrid, läbib see kõigepealt faasi, kus soovimatu käitumine süveneb. Koer proovib sind aina rohkem ja rohkem kimbutada ning on hämmingus, miks vana käitumismuster enam ei tööta. Ole vapper. Üks hetk ta tüdineb. See on märgiks, et oled lõpusirgel. Ära anna alla!

Rihmas sikutamine

Rihmas tirimine on taas üks selliseid käitumismustreid, mis vaikselt ja märkamatult ligi hiilib. Sageli lubame me koeral aeg-ajalt tirida ning ei korrigeeri tema käitumist igal hetkel, kui see esineb. Koera mällu sööbib tunne, et pinged, mida rihm kaelapiirkonnas põhjustab, tähendavad võimalikult kiiret edasi liikumist. Nii saab kaelapiirkonnas esinevatest pingetest koera jaoks jalutuskäigul loomulik ja keskne tunne. "Kui rihm on pingul, siis liigume võimalikult kiiresti edasi, "mõtleb koer.

Õues on suur ja lai lõhnamaailm, mis koertele huvi pakub. Lõhnad ja loodus on nii kutsuv, et nad ei suuda sind kannatlikult järele oodata. Kui sul on koer, kes rihma otsas katkematult tirib, siis oled sina koera jaoks vaid ankur, kes hoiab teda ühe lõhna juurest teiseni jõudmast. Ta tirib sind enda järel ning ei teadvusta sinu kohalolu. Pinges rihm on saanud tema jaoks märgiks, kuidas võimalikult kiiresti jõuda kohta, kuhu ta soovib.

Kuidas sellest lahti saada?

Eesmärk on koerale õpetada, et pinges rihm ei tööta mitte kunagi ja lõtv rihm on see, mis tähendab edasi liikumist. Selle harjumuse murdmine on kohutavalt keeruline, sest kui see on koerale kord juba selgeks saanud, siis ümber õpetamine nõuab tohutult aega ja kannatust. Sinu eesmärk on seisma jääda absoluutselt iga kord, kui koer taas rihmas tirima hakkab. Kui jääd seisma ja koer sinu poole pöördub või kasvõi korraks tagasi vaatab, siis on oluline seda positiivset käitumist koheselt premeerida ja seeläbi kinnistada. Preemia anna koerale enda kõrval. Nii õpib ta maiuse saamiseks sinu juurde tulema ja sinu lähedal püsima. Jätka kõndimist. Anna koerale maiuseid ka siis, kui ta sinu lähedal püsib. Seeläbi tekib tal seos, et sinu lähedal on mõistlik püsida, sest taskust poetatakse aeg-ajalt head ja paremat. Algul pead seda tegema sageli, proovi talle maiuseid anda järjepidevalt ning ära jäta pikka vahet sisse. Koer, kes ei ole harjunud kõrval kõndima, ei jaksa järgmist maiust pikalt oodata. Järjepidevalt maiuseid söötes kinnistad talle uut käitumismustrit. Pea meeles, et pead seisma jääma iga kord, kui koer rihmas tirib. Käitumismustrit ei ole võimalik murda siis, kui jääd seisma vaid siis, kui see on mugav või kui on viitsimist.

Oma tahtmise saamise nimel haukumine

Koer, kes oma tahtmise saamiseks haugub, on sageli ülbe ja enesekindel. Kui ta haugub näiteks õhtusöögi laua ääres või hetkel, mil väärtuslik pall diivani alla veereb ning sa annad talle seda, mida ta soovib, siis kutsud sellega käitumist esile. See kinnistab koerale, et oma tahtmise saamiseks tuleb alati kõva lärmi teha. Käitumismuster toimib hästi, sest üldjuhul tahab omanik, et koer võimalikult ruttu vait jääks, kõige lihtsam on loomulikult anda koerale, mida ta parasjagu soovib. Kahjuks süvendab see negatiivset käitumismustrit väga jõuliselt ja vaid mõne koerraga kujuneb sellest ebameeldiv harjumus.

Kuidas sellest lahti saada?

Harjumuse ümber õpetamiseks on oluline alustada kahest asjast. Esiteks õpeta koerale haukumise asemel mõni muu väljund, kuidas sinult midagi paluda. Heaks näiteks on istumine. Õpeta koerale, et iga kord, kui ta midagi soovib, peab ta istuma. Alusta õpetamist selliselt, et käsklus “istu” saab viisiks, kuidas koer midagi välja teenib. Kui annad koerale süüa, siis õpeta ta toidu välja teenimiseks kõigepealt istuma. Aseta koerale kauss ette, palu tal istuda ning alles seejärel anna talle luba söömiseks. Lase tal istuda ka enne, kui kodust lahkute või kui palli viskad.

Samal ajal kinnista talle, et haukumine ei tööta mitte kunagi. Kui oled parasjagu koerale õhtusööki valmistamas ning ta “karjub” sinu peale, et sa kiiremini kausi talle kätte annaksid, siis haukumise peale aseta tema kauss taas köögikapile ja kõnni minema. Sama tee ka palli mängides, koera õue lastes jne. Kui ta hakkab haukuma, siis pööra end ringi, tegele hoopis mõne muu asjaga ja ära koerale tähelepanu pööra. Koerad on väga nutikad ja lemmik õpib üsna kiiresti, et haukumine ei pane sind tegema seda, mida ta parasjagu soovib.

Näksamine

Kutsika kasvueas tuleb etapp, kus ta hammustab ja näksab kõike, mis talle ette jääb. See käib hammaste vahetusega kaasas ja on täiesti loomulik käitumisfaas. Olenemata sellest, tuleb koerale õpetada, et inimese hella naha peal hambaid kasutada ei tohi ning tuleb käituda õrnalt. On oluline, et hammaste kasutamine mängus, ei saaks koerale harjumuseks. Kutsikaeas saab sellest ebameeldivast harjumusest lahti vaid mõne korraga, kui omanik õigel ajal probleemile tähelepanu pöörab. Täiskasvanud koera ümber õpetamine võtab küll kaueb aega, aga see on võimalik. See käib täpselt samamoodi nagu kutsika õpetamine.

Kuidas sellest lahti saada?

Oluline on tabada ära täpselt see hetk, mil koer hammastega sinu nahka puudutab ja näksab. Kui see juhtub, siis kiljata valust nii läbilõikaval häälel, et ka koer ehmuks ja jääks hetkeks hämmeldunult vaatama, mis just juhtus. Seejärel eemaldu koera juurest 30ks sekundiks. Kasuta sama metoodikat siis, kui mängite mõne mänguasjaga ja koer sind naksab. Viska mänguasi maha ja kõnni minema. Sinu ehmatav ja läbilõikav kiljatus ja koera tähelepanuta jätmine moodustab koerale tugeva mälupildi, et ta tegi midagi valesti ning ületas piire. Sellisel viisil õpetad koerale, kuidas on õige mängida.

Allikas: petmd.com