10. Jääkaru Binky, 1994

Austraalia turist Kathryn Warburtoni ootas ees midagi palju enamat kui ta soovinud oleks, kui ta ronis üle kahe turvatara, et pildistada 600 kg kaaluvat jääkaru Binkyt. Karu pistis oma pea puurivarbade vahelt läbi ja haaras naisest kinni. Warburton jalg oli murtud ja rebimishaavadega kaetud. Ta oleks võinud hukkuda, kui poleks olnud kiiresti reageerinud loomaaia külastajaid, kes Binkyt okstega peksid, sundides teda ohvrist lahti laskma. Kõigest poolteist kuud hiljem tuuseldas karu üht teist turisti, purjus teismelist, vigastades ta jalga. Rünnakutele vaatamata sai Binkyst väike kuulsus, kelle näopilt ehtis loomaaias pakutavaid kaupu.

Taapir on veidra välimusega seale sarnanev loom, kes elab Kesk- ja Lõuna-Ameerikas ja osades Aasia piirkondades. 1998. aasta 27. novembri hommikul toitis loomaaia talitaja Lisa Morehead Aasia taapirit nimega Melody (too oli hiljuti emaks saanud ja viibis koos oma 2-kuuse pojaga aedikus), kui loom tema vasakut kätt hammustas. Morehead hakkas vastu, saades mitmeid näohaavu ja sisemisi vigastusi, kaasa arvatud läbitorgatud kopsu, kuid kaotas lahingu käe pärast. Taapir rebis selle küljest ning jäse oli liiga suurte vigastustega ja saastunud, et seda oleks olnud võimalik tagasi opereerida.

Hundikeskuse uue projekti raames palgati 24-aastane bioloog Patricia Wyman hoolitsema viie hallhundi eest ja viima läbi avalikkusele suunatud haridusprogramme. Wyman oli olnud enne rünnakut vaid kaks korda huntide aedikus – ühel korral koos oma juhendajaga ja teine kord selleks, et loomi toita. Teiste töötajate kinnitusel olid hundid arglikud, kes üldiselt inimestest eemale hoidsid, kui nood nende territooriumile sisenesid. Ehkki keegi otseselt rünnakut pealt ei näinud, usutakse, et Patricia võis komistada, vallandades nii huntide kiskjalikud instinktid. Ta leiti alasti ja hammustustega kaetuna, käed-jalad ära rebitud. Hundid hukati ning testiti marutaudi suhtes – kõigi tulemused olid negatiivsed.

Muidugi ei saa eitada, et pandad on võluvad. Nad võivad vabalt olla maailma kõige armsamad loomad. Ent nad on varustatud ka väga võimsate lõualuudega, nagu avastasid kolm erinevat Beijingi loomaaia külastajat. Esimene, purjus 35-aastane Zhang Xinyan, hüppas panda aedikusse, et 120 kg Gu Gu’d kaisutada. Ta tõrjuti kiiresti kõrvale, panda hammustused jalgadel. Teine külastaja, 15-aastane poiss nimega Li Xitao, kohtus Gu Gu’ga toitmise ajal. Li sai kõvasti tuuseldada ja panda rebis ta jalalt lihatükke nii, et luud paistsid. 2009. aastal hüppas kolmas mees nimega Zhang panda aedikusse, et tuua ära mänguasi, mille ta laps oli sinna pillanud. Jällegi ründas Gu Gu jalgu ja oli ilmselt väga vihane, nii et töötajad pidid ta lõualuud tööriistadega lahti kangutama.

Mila oli 39-aastane Aafrika elevant, kes oli veetnud 30 aastat tsirkuses esinedes. Ta oli viibinud Uus-Meremaa Franklini loomaaias 4 aastat, kuid see oli üksnes ajutine lahendus. Loomaaia omanikul Helen Schofieldil oli kavas viia ta üle Kalifornias asuvasse varjupaika. Võimalik, et tsirkuses saadud trauma tulemusena (kus elevante teadaolevalt väga julmalt koheldakse) lömastas Mila 42-aastase Schofieldi oma londiga.

Jabari oli 13-aastane gorilla, kes elas aedikus, mida ümbritses 5 meetri kõrgune nõgus müür. Pärast seda, kui lapsed olevat teda tülitanud, õnnestus Jabaril müürist üles ronida ja ta hakkas märatsema. 140 kg kaaluv gorilla ründas nelja inimest, nende seas 26-aastast Keisha Heardi ja ta 3-aastast poeg Riversit. Ühel hetkel haaras Jabari lapse hambusse, järades ta pead ja rindkeret. Selles vahejuhtumis jäid ellu kõi peale Jabari enda. Politsei kiirreageerimisüksus lasi ta maha pärast seda, kui loom neid ründas.

Tööjõupuuduse tõttu asus pensionil olev tööline Joe Ramonetha lõvide talitajana ametisse Johannesburgi loomaaia pesitsusalal. Ta viibis parajasti aediku koridoris, kuhu loomadel tavaliselt juurdepääs puudus, kui sattus silmitsi emalõviga nimega Nyanga (see nimi tähendab "posijat“). Kaastöötajad reageerisid ta karjetele, kuid oli juba liiga hilja. Nyanga oli Ramonetha kaela läbi hammustanud ja ta tapnud. Nyanga elu säästeti ja ta saadeti veidi hiljem loomade varjupaika.

5400 kg kaaluv Tilikum oli suurim vangistuses elav mõõkvaal, olles täiskasvanud isale Aafrika elevandi suurune. Ta püüti kinni Islandi rannikuvetes 1983. aastal ja saadeti Kanadasse, Briti Columbias asuvasse avalikku akvaariumisse. Ehkki teda oli koolitatud, polnud tema tohutu suuruse tõttu lubatud vaalaga tegelevatel inimeste temaga koos vette minna. 1991. aastal kukkus nooruke treener Keltie Byrne basseini, kus viibisid Tilikum ja veel kaks vaala. Kolm möökvaala „mängisid“ Byrne’iga, kuni ta uppus. Järgmisel aastal viidi Tilikum üle Orlando SeaWorldi, kus ta osutus väga edukaks suguloomaks ja kus ta elas vahejuhtumiteta 6. juulini 1999, kui külastaja Daniel Dukes pärast pargi sulgemist salaja mõõkvaala basseini puges. Dukesi läbiklopitud laip leiti hiljem. 24. veebruaril 2010 töötas treener Dawn Brancheau Tilikumiga pärast etendust, kui vaal temast kinni haaras ja ta vette tõmbas. Teised treenerid üritasid vaala kõrvale meelitada, et Brancheau vabastada, kuid oli liiga hilja – ta suri uppumise ja tõsiste traumade (luumurrud ja purustatud selgroog) tagajärjel. Tilikum jätkas oma esinemisi aastani 2016 ning suri 2017. aasta jaanuaris.

Aafrika hüäänkoerad on keskmise kodukoera suurused. Nad tegutsevad Saharast lõunasse jäävatel aladel. Neil on väga tugevad lõualuud ja nad kütivad karjas. 2012. aasta 4. novembri hommikul istus 2-aastane Maddock Derkosh Pittsburghi loomaia koerte väljapanekut ümbritseval taral oma ema kõrval. Traagilisel moel kukkus ta sealt alla, maandudes kaitsevõrel, ent põrgates sealt edasi aedikusse. Otsekohe lähenesid talle vähemalt 3 hüäänkoera, kes ründasid ta pead ja keha. Loomaaia töötajad suutsid enamiku loomadest eemale ajada, kuid üks koertest keeldus laiba juurest lahkumast ja politsei olid sunnitud tule avama. Lahkamise tulemused näitasid, et Maddock jäi kukkumisel ellu, ent tapeti rünnaku käigus.

61-aastane Terry Thompson oli Vietnami veteran, kes oli elu aeg eksootilisi loomi kogunud. Aastate jooksul ehitas ta oma Zanesville’i kodus Ohio osariigis üles suure eraloomaaia. 18. oktoobril 2011. aastal vabastas Thompson kümneid oma loomadest ja sooritas seejärel enesetapu, lastes endale kuuli pähe. Varsti pärast seda kutsus naaber politsei, olles näinud karu ja lõvi väljas varitsemas. Politsei leidis saabudes Thompsoni laiba, mida järas valge tiiger. Järgnevat saab kirjeldada üksnes veresaunana. Politseinikud jahtisid vabalt ringijooksvaid metsloomi võimsate vintpüssidega. Nagu nad hiljem teatasid, osutusid kõige ohtlikumateks tiigrid, kes lamasid varitsedes ja ründasid neid isegi pärast seda, kui neid oli tulistatud. Mitu tundi hiljem sai jaht läbi ning 2 hunti, 2 grislit, 18 tiigrit, 17 lõvi, 6 karu, 3 mägilõvi ja 2 ahvi olid surnud. Inimohvreid polnud, kui Thompson ise välja arvata. Loomad maeti Thompsonile kuulunud maavalduse ühishauda.

Allikas: listverse.com