Norskamise põhjused

On üsna palju põhjusi, miks kassid norskavad. Teatud tõud, eriti need, kellel on lame nina (näiteks Pärsia kass) norskavad sageli just oma erilise näokuju tõttu. Brahhütsefaalse peakujuga kasside näo- ja ninaluud on lühemad ja soodustavad norskamist. Sageli on neil lisaks ka väiksemad ninasõõrmed, mis takistavad hingamist.

Brahhütsefaalse peakujuga kassidel on norskamiseks ka teisi põhjusi – näiteks pikem ja pehme suulagi, mis võib hingetoru avause osaliselt sulgeda. Õhk ei pääse seetõttu nii vabalt sinna, kuhu ta pääsema peaks ning võib tekitada helilise hingamise.

Kuid geneetika pole mitte ainus faktor, mis norskamist põhjustab. Sarnaselt inimestega mängib norskamises suurt rolli ka magamisasend. Seega, kui kass magamisasendit muudab ja äkitselt valjult norskama hakkab, võib see tähendada, et tema pea ja kael on jäänud sellisesse asendisse, et õhu sissevoolu hingetorusse on takistatud.

Norskamise põhjuseks võib olla ka ülekaal.

Norskamine võib olla tingitud ka kassi terviseseisundist. Kui su kass kannatab ülemiste hingamisteede nakkushaiguste, kroonilise ninapõletiku või kroonilise nohu käes, siis tõenäoliselt ta norskab.

Norinat põhjustab samuti ninakanali sulgumine, näiteks polüüpidega või kasvajaga. Ka ninna kinni jäänud võõrkehad (näiteks mõni kõrreline või rohulible) võib norskamise põhjuseks olla.

Märgid, mis viitavad, et peaksid kassi kliinikusse viima

Norskamise võimalikke põhjuseid on päris palju ning suur osa neist pole seotud terviseprobleemidega. Millal peaks aga tervisehäiret kahtlustama ja kassiga veterinaari vastuvõtule minema?

Kui su kass on kogu aeg norsanud, ei ole vaja muretseda – kõik on korras. Kui aga norskamine ilmub äkitselt või kaasneb mingite muutustega käitumises, tuleb arsti juurde minna.

Norskamise äkilise alguse taga võib peituda mitmeid probleeme. Kassiomanik peaks muutuma ettevaatlikuks, kui kassi hingamine on raske ka siis, kui ta ei maga. Vaata ja jälgi, kas kass hingeldab ja peab hingamiseks tavalisest enam vaeva nägema või hingab ta suu kaudu. Kui kass hingab pikemat aega avatud suuga, peaksid ta otsekohe arsti juurde viima.

Jälgida tuleks ka kassi nina, kas sealt eritub mingit sekreeti ning kas loom köhib või mitte. Kui neid sümptoome märkad, on tegemist tõsise tervisehäirega. Isegi selline esmapilgul tühine asi nagu muutus näugumises, võib viidata raskele probleemile. Kassid ei näita haigussümptoome välja enne, kui nad on juba väga haiged. Seega peavad kassiomanikud olema tõeliselt tähelepanelikud.

Kui kass norskab, siis uuri ka tema nägu. Ehk on mõni koht paistes või turses? Paistetus ja turse võivad viidata hambajuurepõletikule, mis tekitab kassile tohutut valu ja vajab kiiret meditsiinilist sekkumist.

Kuidas norskamist ravida?

Sõltuvalt põhjusest on võimalusi mitmeid. Kui tegemist on polüüpide, kasvaja või võõrkehaga, saab loomaarst need opereerides eemaldada.

Kui inimesed oma liigsest kehakaalust lahti saavad ja norskamisest vabanevad, siis sedasama teevad kassidki. Paljud kassid on ülekaalulised ja just see põhjustab neil norskamist. Seega, pane oma kass dieedile ja tee temaga trenni ning norskamisest saab mälestus.

On olemas ka mõningad mittemeditsiinilised lahendused. Näiteks võid kaaluda õhuniisutaja paigaldamist kassi lemmikmagamiskoha lähedusse. Väga kuiv õhk kuivatab hingamisteid nii inimestel kui ka kassidel ja õhku pisut niisutades, aitab see paremini ning ilma norskamata magada.

Kuid eelkõige – kui su kass on mänguhimuline, õnnelik ja hea isuga ning tema norskamises pole sinu jaoks midagi uut, siis ära pane seda tähele. Tegemist võib olla just sinu kassile omase veidrusega.

Allikas: petmd.com