Kodukass põlvneb metskassist (Felis silvestris), kes levib laialdaselt nii Euroopas, Aafrikas kui ka Aasias. Metskasse jagatakse aga omakorda viieks alamliigiks, mis vaid skeleti järgi otsustades näevad omavahel peaaegu identsed välja. Teadlased uurisid Namiibiast kuni Prantsusmaani pärinevate 352 erineva kassi skeletti. Skeletid olid 100 kuni 9000 aastat vanad. Nii suutsid teadlased täpselt ära määrata, millistes piirkondades esimesed liigid ilmusid.

Teadlaste tulemused tunduvad kinnitavat juba varem arvatut, et kõik kodukassid pärinevad ühest ja ainsast alamliigist Felis silvestris lybic, kes elas umbes 10 000 aastat tagasi ning keda kasutasid farmerid tõenäoliselt kahjuritõrjeks. Samuti avastati, et kasse ei hakatud mitte kodustama ainult ühes piirkonnas vaid seda tehti korraga nii Lähis- kui ka Kesk-Idas.

Samas on siiani ebaselge, kas Egiptusest pärit kodukass põlvneb kassidest, kes toodi Lähis-Idasse või toimus Egiptuses omaette kasside kodustamine. Teadlased arvavad, et kass levis eelkõige tänu Egiptuse kaupmeestele, kellelt neid nii laevadele kui ka kaubateedele osteti. Egiptusest pärit kodukassi eelkäija konte on leitud isegi Läänemere rannikul, mis jõudsid siia ilmselt viikingite käe läbi.

Lisaks andis muistse kassi DNA-analüüs teadlastele aimu, milline võis olla nende karvkatte värvus ja muster ning miks neid algselt üldse kodustama hakati. Teadlased avastasid, et vanast Egiptusest pärit kassidel oli mitmete aastatuhandete vältel triibulise mustriga karvkate, mis on sarnane hauakambrite seintel kujutatud kassidele. Kasside vöödiline ja laiguline karvkate hakkas muutuma alles keskajal, mil Edela-Aasiast pärit kassid levisid Euroopasse.

Selgub, et kasse kodustati eelkõige praktilistel põhjusel. Kodukassi ei imetletud kui esteetilist looma, vaid kasutati hoopis kahjuritõrjeks. Kass on omaette hoidev kiskja, kel puudub struktureeritud hierarhia, mistõttu võib ta kodustamiseks küll esmapilgul halb valik tunduda, kuid ometi on need karvased neljakäpalised võitnud kogu maailma poolehoiu.

Allikas: iflscience.com