Aja jooksul juurdunud ja välja kujunenud käitumismustrite ümber õpetamine on keeruline ja võtab aega. See on võimalik, kuid selleks tasub varuda kannatust. Kui sinu koer on ära õppinud, et söögilaua ääres vingumise ja mangumise peale poetatakse talle igakord head ja paremat, siis sellise välja kujunenud käitumismustri ümber õpetamisel tasub säilitada külma närvi ja varuda aega. Halvad käitumisharjumused võivad kujuneda kiiresti ning mõnikord piisab vaid paarist korrast, kui koer selle juba omandab, kuid nende ümber õpetamine võtab sageli mitu korda kauem aega. Allpool on välja toodud mõned kõige sagedasemad probleemid, millega koeraomanikud igapäevaelus kokku puutuvad. Need on probleemid, mille oleme ise oma lemmikule alateadlikult õpetanud. Kuidas neist lahti saada?

Üles hüppamine

Üles hüppamine tundub algul väga armas, kuid suure tõenäosusega hakkab see sind aja jooksul häirima. Esialgu tundub väikene kutsikas, kes saba liputades tervitama tuleb ja oma suured käpad sinu najale toetab, imearmas. Koer, kes üles hüppab, näitab selgelt välja oma kiindumust ja armastust ja me naudime seda tähelepanu. See on südantsoojendav, mistõttu julgustame läbi naeru ja positiivse kehakeele koera veelgi enam hüppama. Aja jooksul õpib koer, et selline käitumine on meile meelepärane. Üsna pea see aga muutub. Olgu selleks muutuseks kutsikaeast välja kasvav koer, uued siidisukad, pisikene beebi, vigastus või koera sopased käpad, kuid äkitselt ei paku meile üles hüppamine enam rõõmu. Üles hüppamine ei ole pelgalt ebameeldiv, vaid mõnes olukorras võib see osutuda lausa ohtlikuks.

Mida teha?

Selle käitumismustri murdmine võtab aega ja ei ole nii lihtne, kui see esmapilgul tundub. Üles hüppamisega nõuab koer sinu tähelepanu, mistõttu nüüd, kui sa soovid seda käitumismustrit murda, siis lõpeta igasugune tähelepanu osutamine. Ka negatiivne reaktsioon on tähelepanu. Ignoreeri koera. Ära pööra talle tählepanu ka siis, kui ta sinu najal keksib, vaid oota hetke, mil ta loobub ja korraks rahuneb. Oota, kuni koeral on neli käppa maas ja alles siis anna talle tema soovitud tähelepanu. See hetk võib kesta tõesti vaid sekundi, kuid leia see. Kui ta sinu tähelepanu peale taas elavneb ja üles hüppama hakkab, siis pööra selg ja korda sama. Ignoreeri ja oota, kuni koer rahuneb.

Me kutsume neid "vastupandamatuteks kutsikasilmadeks" ja seda väga heal põhjusel. Neile on väga keeruline vastu panna, sest koera silmadest võib välja lugeda väga näljase ja kurva pilgu. Ta vaatab andunult silma sisse kui koer, kes ei ole iialgi süüa saanud. Meie soov anda oma koerale inimestele mõeldud toitu tuleb südamest ja me soovime sellega vaid head. Poetades koerale oma taldrikult väikese palakese tunneme, et näitame sellega koerale, kuidas me teda armastame ja temast hoolime. Olenemata sellest, et soovime vaid parimat, teeme nii endale kui ka koerale karuteene. Reaalsus on see, et taoline toidu jagamine ei mõju pikas perspektiivis koera ja omaniku vahelisele suhtele hästi. Koer õpib laua ääres mangudes toitu küsima ja proovib seda igal võimalusel oma ülejäänud elu.

Mida teha?

Selle asemel, et koerale laua äärest head ja paremat poetada, valmista talle öhtusöögi ajaks mõni maius, mis hoiab teda tegevuses ajal, mil pererahvas laua taga õhtusööki naudib. Proovi maiusepalle. Need on mänguasjad, kuhu on võimalik maiused sisse peita nii, et koer peab nende kättesaamiseks tööd tegema. See hoiab sinu koera tegevuses ajal, mil pererahvas sööb. Maiusepalli sisse võid ära peita ka koera õhtusöögi. Lisaks sellele, et koer söögilaua ääres ei mangu, pakub pall talle tegevust ja mõtteainet ning on koera jaoks põnev väljakutse. Kui koer lõpetab enne, kui teie oma õhtusöögi, ja tuleb taas laua äärde head ja paremat manguma, siis ainus moodus on süda kõvaks teha ja koera ignoreerida.

Selle käitumismustri murdmine nõuab aega ja kannatust. Sageli läheb sobimatu käitumine esialgu hullemaks enne, kui asi hakkab paranema. See on indikaatoriks, et oled õigel teel. Ära anna alla! Koer võib esialgu laua ääres intensiivsemalt toitu manguda, sest ta ei saa aru, miks õpitud käitumine enam ei toimi ja teda ignoreeritakse. Ole kannatlik ja see käitumine möödub.

Koertel on omad kohad, kuhu nad tahavad minna ja lõhnad, mida nad tahavad nuusutada. Sageli erinevad need tunduvalt sellest, mis meil plaanis oli. Kui sinu koerale meeldib tirida, siis tema jaoks oled sa vaid ankur, kes teda järgmisest põnevast seiklusest eemal hoiab. Tirimine on üks käitumismuster, mis ei teki üleöö. See süveneb ajaga, kui me õigeaegselt asjasse ei sekku. Väga sageli lubame oma koertel aeg-ajalt rihmas tirida, andmata endale aru, et süvendame sellega soovimatut käitumist. Koerad õpivad kiiresti, et pinges rihm tähendab edasi liikumist.

Mida teha?

See on probleem, mis painab väga paljusid koeraomanikke. Rihmas tirimise harjumust on väga raske murda, sest see nõuab tohutult aega, enesedistsipliini ja kannatust. Eesmärk on koerale õpetada, et tirimine ei tööta kunagi ja vaid lõtv rihm on see, mis tähendab edasi liikumist. Selle harjutuse juures on sinu tähelepanu ja reaktsioon väga olulise tähtsusega. Peatu absoluutselt iga kord, kui koer tirima hakkab. See harjutus ei toimi, kui praktiseerid seda vaid vahetevahel. Kui koer peatumise peale sinu poole tagasi vaatab või juurde tuleb, siis paku talle preemiat. Anna preemia nii, et koer peab selle kättesaamiseks sinu kõrvale tulema. Seejärel jätka liikumist. Jätka koerale maiuste andmist, et ta õpiks sinu kõrval püsima. Nii õpib ta, et sinu kõrval kõndimine on parim koht, kus olla. Pea meeles, et sinu preemia peab olema koera jaoks huvitavam ja väärtuslikum kui lõhnad, mida ta nuuskida soovib.

Koer, kes haugub ja selle peale oma tahtmist saada loodab, on ülbe koer. Olenemata sellest, kas tegu on diivani alla veerenud hinnalise palliga või hilinenud õhtusöögiga, ei ole taoline käitumine aktsepteeritav ning ei mõju hästi omaniku ja koera vahelisele suhtele. Kui sa annad haukumise peale seda, mida koer parasjagu soovib, siis kinnistad sa soovimatut käitumist. See käitumismuster toimib sageli just seetõttu, et me tahame, et koer vait jääks, mistõttu anname koerale järgi. Kahjuks õpetab see koerale vaid seda, et kisa ja lärmi tekitamine toimib efektiivsemalt kui viisakalt küsimine.

Mida teha?

Käitumismustri murdmiseks on vaja koerale sisse juurutada uus ja meile sobiv käitumismuster. Kõigepealt õpeta koerale selgeks "palumise" programm. Koer õpib omal moel ütlema "palun" iga asja peale, mida ta soovib. Õpeta koerale, et kui ta midagi tahab, siis peab ta selleks eelnevalt istuma. Lase tal istuda enne, kui talle süüa annad või palli viskad. Lase tal istuda enne, kui sa välisukse või värava avad. Samal ajal õpeta talle, et haukumine ei tööta kunagi ja sellest ei ole kasu. Kui sa parasjagu õhtusööki valmistad ja ta "karjub", et sa kiirustaksid, siis aseta selle peale tema kauss taas köögikapile ja kõnni minema. Kui ta haugub, et sa kiiremini palli viskaksid, siis pane see pall maha ja mine tee hoopis omi toimetusi. Ei lähe kaua aega mööda, kui koer õpib, et haukumine ei vii teda enam sihile.


Kutsika arengu üks loomulik faas on näksamine ja hammustamine. See esineb siis, kui tema hambad kasvavad. Hammaste areng tekitab temas ebamugavustunnet ja sügelust. Omanike jaoks on see küll ebamugav arengufaas, kuid üldjuhul möödub see mõne nädala jooksul. Siiski lubame me vahel oma koertel näksata ka siis, kui see ajaline piir on juba ammu ületatud. Nii on meil kodus üks hetk täiskasvanud koer, kes on õppinud, et hammaste kaudu suhtlemine on lubatud ja aktsepteeritav. Seda kohtab sagedamini just väikeste koerte puhul, mil omanik arvab, et väikese koera hammustus ei tee haiget, mistõttu ei ole see ka probleemiks. Võib-olla meeldib omanikele oma koeraga hoopis "karmimaid" ja intensiivsemaid mänge mängida, kus koera adrenaliinitase tõuseb, ta hakkab urisema, muutub ärevaks ja omaniku surve tõttu hakkab ka näksama. Olenemata sellest, mis on antud käitumise algpõhjuseks, ei ole selle käitumise lubamine aktsepteeritav. Koer peab õppima, et hammaste kaudu suhtlemine ei ole meie ühiskonnas sobiv.

Mida teha?

Kuigi täiskasvanud koera ümber õpetamine on keerulisem, kui kutsika õpetamine, on see siiski võimalik. Märka momenti, kui koera hambad puudutavad sinu nahka ja kiljata selle peale korralikult. Seejärel jaluta emotsioonitult ja enesekindlalt 30 sekundiks olukorrast eemale. Nii annad koerale märku, et ta läks üle piiri. See oli lubamatu käitumine ja nii ei tohi teha. Sa ei pea koeraga kurjustama, ärrituma või tema peale pahaseks saama. Lihtsalt anna talle märku, et tema teguviis oli vale. Kiljatuse peale ehmatab koer kergelt ja seedib antud olukorda. Juba järgmisel korral on ta suure tõenäosusega õrneb ja ettevaatlikum. Kui ta uuesti mänguhoos hammustada püüab, korda antud käitumist.

Allikas: petmd.com