Väikeste koerte käitumisprobleemide peamised põhjused

  • Ohuolukorras võtame sülle.

Väikest koera on ohuolukorras väga lihtne sülle võtta. Kui tegemist on kriitilise olukorraga (näiteks teise koera rünnak), on taoline lahendus efektiivne ja õigustatud. Väga tihti kasutatakse taolist olukorra lahendust aga liiga kergekäeliselt selle asemel, et koera maas olles ümbritsevaga toime tulema õpetada. Sülle võtmine on lihtne. Koer aga saab pidevalt tagasisidet, et maailm ongi ebaturvaline koht. Lõpuks ei tunnegi koer ennast maas enam turvaliselt ning ei oska maas olles ka lihtsates situatsioonides käituda.

  • Väikeste koerte jaoks ongi ümbritsev maailm suur.

Koeraomanikud peavad meeles pidama fakti, et väiksekasvuliste koerte jaoks on enamus ümbritsevaid asju suuremad kui nad ise, mistõttu nende sotsialiseerimisprotsess võibki vaevalisem olla. Näiteks tormaka kehakeelega keskmist kasvu inimene on väikse koera jaoks ilmselgelt hirmutavam kui suure koera jaoks. Lisaks on ka suurem osa teistest koertest neist palju suuremad. Isegi kui suur koer on sõbralik, võib ta ka tahtmatult väikesele mänguhoos liiga teha ning väike koer võib traumaatilise kogemuse saada.

  • Müüt, et väikest koera ei pea õpetama.

Ilmselt kõige levinum põhjus nende koerte mitteõpetamisel peitub selles, et väike koer ei suuda ebameeldivalt käitudes palju kahju teha (loe: enda koolitamist nõuda). Nende hääl ei ole haukudes nii vali, inimese najale hüppamine ei ole nii ebameeldiv ja ka hammustamine ei lõppe nii rängalt kui suure koera puhul. Väike koer on samasugune koer kui iga teine ja tema vajadused on ka samad nagu ülejäänutel. Koerad vajavad kindlaid ja selgeid reegleid, et igapäevaelus hästi toime tulla. Reeglite puudumine tekitab koerale stressi, sest ta ei saa olla kindel selles, millist käitumist temalt oodatakse.

Kuidas väikeste koertega seotud käitumisprobleeme lahendada? 

Soovitused väikeste koerte omanikele: