Viimane kord, kui mõrtsukhaid prooviti akvaariumis hoida, oli eelmine aasta Jaapanis asuvas Okinawa Churaumi Akvaariumis. Kala suri aga juba kolm päev hiljem. Enne seda on lugematuid kordi mõrtsukhaid akvaariumis inimestele näitamiseks proovitud hoida, kuid ka need korrad on luhtunud ja lõppenud surmaga.

Näiteks esimene teadaolev kord oli Los Angelases 1950ndatel, kui okeanaarium nimega Marineland of the Pacific proovis mõrtsukhaid eksponeerida. Kala ei pidanud päevagi vastu ja suri. Ka SeaWorld on proovinud kolm aastakümmet jutti hoida mõnd mõrtsukhaid rahvale näitamiseks akvaariumis, kuid tulutult. Kõik katsed lõppesid kas surmaga või lasti mõrtsukhai ookeanisse tagasi.

Monterey Bay akvaarium on siiani ainuke asutus, mis on suutnud hoida mõrtsukhaid akvaariumis elus kauem kui 16 päeva. Mõrtsukhaid elasid seal lausa mitu kuud ja nende tervis oli hea. See on aga vaid üks näide ja pigem erand.

On mõned teooriad, miks mõrtsukhaid akvaariumis ellu ei jää. Üks põhjus võib olla ebapiisav toit. Nimelt on mõrtsukhai jahti pidav kiskja ja sööb peamiselt elusolendeid. Tõenäoliselt poleks aga mõeldav, et avalik akvaarium hakkaks mõrtsukhaile elusorganisme söötma. Tavapärases keskkonnas sööb mõrtsukhai surnud toitu vaid äärmisel juhul ja üliharva. Akvaariumis pakutakse haidele sellist toitu aga igapäevaselt.

Mõrtsukhaidele on väga oluline pikkade vahemaade ujumine, et vesi liiguks läbi nende lõpuste, mis tagab neile piisava hapnikuvaru. Kuna täiskasvanud mõrtsukhai kasvab kuni kuue meetri pikkuseks, tuleks ehitada kalale meeletult suur akvaarium. Näiteks on teada, et emane hai nimega Nicole ujuas Aafrikast Austraaliasse ja tagasi üheksa kuuga. See on ligikaudu 20 000 kilomeetrit.

Niisiis peaks ehitama meeletult suure akvaariumi, et mõrtsukhai saaks end natukenegi mugavamalt tunda ja liikuda. Selle ehitamine oleks aga otstarbetu, sest sellise akvaariumi ehitus-ja ülalpidamiskulud oleksid tohutult suured ja see ei tasu ennast ära.

Teine teooria pakub, et asi võib olla haikalade tundlikkuses. Nimelt on mõrtsukhaid väga tundlikud end ümbrtiseva suhtes, sest see aitab neid ookeaniavarustes ohtu märgata ning aru saada, mis nende ümber toimub. Olles akvaariumis erinevaid segadust tekitavaid keskkonnategureid meeletult.

Ajad ja inimeste suhtumine on samuti muutunud. Seetõttu ei ole tänapäeval enam mõtet üritada mõrtsukhaisi eksponeerida, sest see ei meelitaks rahvamasse kohale. Pigem on inimesed selle poolt, et nii loomad kui ka kalad saaksid elada oma loomulikus keskkonnas.

Allikas: iflscience.com