Kassi harjamine on tihti tüütuna näiv töö, mis sageli edasi lükatakse või sootuks tegemata jäetakse, sest see ei tundu tähtis ja kass hoolitseb ju oma karva eest ise. Tegelikult aitab kassi regulaarne harjamine hoida karva ilusa ja pusavabana. Samuti aitab see leida nahalt erinevaid mügarikke ja haavu, mis võib-olla vajavad veterinaararsti tähelepanu. Kui kass käib ka õues, siis aitab regulaarne harjamine leida ka puuke ja korjata ära muu praht, mida kass õuest üles korjanud on.

Siin on välja toodud neli peamis viga, mida kassi harjamisel omanikud sageli tegema kipuvad.

1. Kass puhastab end ise niigi palju

Paljud kassiomanikud näevad, kuidas nende kass end pidevalt lakub ja puhastab. Justkui hoolitseks ta enda eest ideaalselt. Tegelikult on kassil kohti, kuhu ta ise väga edukalt ei pääse. Pikakarvalistel kassidel on liiga palju karva, et selle eest ise täielikult hoolt kanda. Üleliigse karva eemaldamiseks, eriti just karvavahetusperioodidel, kui karv on lahti, vajab iga kass oma omaniku abikätt. Regulaarne kassi kammimine hoiab ka kodu puhta ja karvavabana.

Kui kass jääb vanemaks, on tal veel keerulisem ennast puhastada. Eksperdid soovitavad pikakarvalist kassi harjata 1-2 korda päevas ja lühikarvaliste kasside kasuka võiks üle käia 1-3 korda nädalas.

2. Töövahendid

Enne, kui kassi harjama asud, tee kindlaks, kas see hari sobib sinu kassi karvale. Pika- ja lühikarvalise kassi jaoks on olemas eraldi karvahooldusvahendid ja harjad. Pikakarvaliste kasside kammimiseks mõeldud hari pääseb ka sügavamale karva alla. Seda ei suuda teha lühikarvalistele kassidele mõeldud hari, mis tähendab, et kui kasutada vale harja, jääb pikakarvalise kassi aluskarv hooldmata ja ainult pealiskarv näeb sile ja siidine välja. Nii võib kassi aluskarv täielikult pulstuda.

3. Vastukarva harjamine

Kassi vastukarva harjamine ei ole õige teguviis. See võib olla kassile valus ja kisub rohkem karvu välja. Kassi tuleks harjata mööda karva. Föönitada võib ka vastukarva, sest see aitab üleliigse karva minema puhuda. Samuti tasub meeles pidada, et osadele kassidele ei meeldi üldse, et neid vägisi süles hoitakse ja harjatakse. Niisiis on vastukarva harjamine neile veelgi ebameeldivam.

4. Pusade eemaldamine

Mõned pusad on väga lihtsasti eemaldatavad ja ripuvad karva küljes küllaltki lahtiselt. Nende ära lõikamine või lahti kammimine ei tekita probleemi. Samas nõuavad mõned pusad rohkem tähelepanu ja hoolt ning nende lahti kiskumine võib kassile haiget teha. Selle tulemusel võib kassile harjamisest negatiivne mälupilt jääda ja järgmisel korral ei pruugi kass sind enam usaldada. Hari seostub talle valu ja negatiivse kogemusega. Seetõttu on kinnisemate ja keerulisemate pusade juures oluline olla äärmiselt ettevaatlik ja lõigata need ära nii, et kass haiget ei saaks. Kui pusade eemaldamine iseseisvalt ei õnnestu, tasub lemmiku karv kassidele spetsialiseerunud juuksuril korda lasta teha. Müügil on ka erinevad karvahooldusvahendid, palsamid ja pusakonksud, mis pusade eemaldamise hõlpsamaks muudavad.

Kasside regulaarne harjamine on kasulik, sest nii neelavad nad ise vähem karvu. On normaalne, et pikakarvaline kass aeg-ajalt ka karvu välja oksendab, sest karv ei seedu ning sellest moodustub aja jooksul karvapall, mille kass välja oksendab.

Allikas: petful.com