Duke’i ülikooli koerte käitumise keskuse poolt hiljuti läbi viidud uuringu tulemused näitavad, et kergesti erutuvad koerad reageerivad paremini rahulikule ja rahulikud koerad kergelt ergutavale käitumisviisile. Teadlased võrdlesid kahte treeningus olevat koerte gruppi – lemmikloomi ja abikoeri, kes olid aretatud tavalisest rahulikumateks – ning tegid kindlaks, et erinevus nende vahel oli täiesti selgelt olemas. Erutuse taset hinnati koerte saba liikumise järgi. Lemmikloomad liputasid saba umbes poole sagedamini.

Katse on lihtne ja seda on huvi korral igaühel ka kodus üsna kerge korraldada. Teadlased kükitasid läbipaistva barjääri taha ja pakkusid selle taga koertele maiust. Selleks, et maius kätte saada, pidi koer vastu seisma impulsile jõuda selleni otse läbi läbipaistva seina ning välja nuputama, et maiuse kättesaamiseks tuleb tal liikuda ümber nurga. Iga koer tegi katse läbi mitu korda. Mõnel korral juhendati ja kutsuti teda rahuliku ja mõnel ergutava häälega. Iga kord mõõdeti ka aega, mis koeral maiuse kättesaamiseks kulus.

Selleks, et aru saada, millist mõju hääletoon koerale omab, vaata videot, kus peategelaseks on kaheaastane emane King Charles spanjel. Vaene koer, tema aju jookseb täiesti kokku, kui asi liiga erutavaks läheb.

Teadlased, kes katseid läbi viisid ja tulemused kirja panid, näevad asjas teatud seaduspärasusi. Nende arvates on omavahel seotud koera erutuvuslävi ja temperament, mis probleemi lahendamist mõjutavad. Optimaalsed tulemused saavutatakse mõõdukalt erutudes, madal ja kõrge erutuslävi aga on heade tulemuste saavutamisel takistuseks.

Ehk teisisõnu: kui koerad on juba põnevil ja erutunud, siis veelgi suurem erutumine takistab neid tegemast head otsust. Teisalt võivad aga ülirahulikud koerad otsustamiseks pisukest emotsionaalset tõuget vajada.

Järgmisel korral, kui oma koeral midagi teha palud (käskluse annad), püüa arvesse võtta nii tema iseloomu kui tuju ning vali sobiv hääletoon. Sest suuresti just hääletoonist sõltub see, kui korralikult ta su käsu täidab.

Allikas: petmd.com