Juttude sõnul jõudis Jaana Jussi kätesse juba mõned aastad tagasi, kui hobune laadalt osteti ja sõbra poolt Jussile kingituseks viidi. Kahjuks hakkas sellest saatuslikust hetkest pihta ka senise uhke ratsalooma füüsiline ja vaimne piinamine ja mandumine.

Juba aasta tagasi olevat hobuse Jaana seisund olnud nii täbar, et kohalikud elanikud andsid loomast teada ka politseisse, kuid too hetk jäi kõik sinnapaika. Heasüdamlik kohalik naisterahvas Irma viis salaja hobusele süüa ja hoolitses tema eest ka siis, kui hobuse omanik Juss hobuse söötmise ära keelas ja naist ähvardas.

Hobuse Jaana väga vilets tervislik seisund jäi silma ka külaelanik Kerlile, kes õnnetust loomast Eestimaa Loomakaitse Liidule koheselt teada andis: "Vahel viivad kaastundlikud külainimesed talle süüa, kuid hobune on selgelt alatoidetud ja nõrk! Omanik pidi loomaga hoolimatult ringi käima. Talvel näiteks olla temaga korduvalt veetud purjus inimesi ning looma külaelanike nähes pekstud lausetega: “Nõõ, nüüd esimene käik, nüüd teine käik ja nüüd raiume kolmanda sisse ...”

Kuna hobuse seisund oli väga täbar ja olukord kriitiline, võeti koheselt ühendust liidu Viljandimaa piirkonnajuhi Kristel Tääriga. Murest murtuna sõitis Kristel juba samal õhtul hobust vaatama. Lähemal vaatlusel selgus, et asi on hullem, kui esialgu arvati. Hobune lebas jõuetult maas, oli nõrk, väsinud ja tema jalgadel olid sügavad haavad, mis verd immitsesid. Loom vajas koheselt ravi.

"Tunnistajate sõnul sai hobune uue trauma eelmise kuu algul. Tema vasaku esijala piirkonnas veritses korralikult suur haav. Samuti olid hobuse silmad veripunasteks tõmbunud," kirjutab Heiki Valner oma blogipostituses.

Eestimaa Loomakaitse Liit tegi kõik endast oleneva, et hobune süüdimatu omaniku käest päästa. Õnneks oli omanik nõus loomast loobuma ja oli lausa õnnelik, et keegi selle koorma tema kaelast päästab.

Täna on Jaana loomakaitse liidu hoole all tallis taastumas. "Toidame teda esialgu väiksemate portsjonitega, sest nälginud maole ei tohi kohe tampi peale panna," sõnab Heiki Valner. Hobune saab lisaks turgutavaid toidulisandeid ja kaera.

Suure loomaga kaasnevad aga ka suured kulud ja raviarved, mistõttu Eestimaa Loomakaitse Liit palub kõigi heade loomasõprade ja hobusearmastajate abi.

Täiendava info Jaana seisundi kohta ning annetuseks vajaliku informatsiooni leiad SIIT.

ELL tegi loomapiinamise juhtumi kohta ka politseisse avalduse. Liit tagab Jaanale vajaliku ravi ja aitab looma taas jalule. Jaanale on pakutud ka kahte kodu, kus 25-aastane hobune väärikalt oma vanaduspõlve veeta saaks. Siiski peab loom kõigepealt vajaliku ravi saama ning taastuma. Kui Jaana seisund on paranenud ja tervis korras, saab loom endale uue kodu.