Paljudel lindudel ei ole välissuguelundeid. Pardid kuuluvad aga kolme protsendi lindude hulka, kellel see on. Näiteks isased valgepõsk-händpardid on suutelised kasvatama kuni 42 sentimeetri pikkuse spiraalikujulise peenise. Seetõttu võib suguelund olla pikem kui lind ise. Põhjuseks on emaslindude käänuline vagiina ja konkurents teiste isaslindudega. Küll aga ei ole partidel aastaringselt nii suur peenis. Suguelundi suurus sõltub hooajast.

Teadlane tegi katse, milles uuris kahe pardiliigi käitumist ja peenise suurust. Uuriti merivarte (Aythya marila) ja valgepõsk-händparte (Oxyura jamaicensis). Mõlemad liigid jagati kahte gruppi.

Ühte gruppi pandi palju isalinde ja vähe emaslinde. Teise gruppi pandi üks isaslind ja üks emaslind. Parte jälgiti kahe paaritumishooaja vältel. Lisaks mõõdeti hooaja jooksul isaslindude peenise suurust.

Tulemused näitasid, et suures grupis kasvatasid isased metsvardid suurema peenise. Teadlaste arvates põhjustas seda konkurents. Isased valgepõsk-händpardid jõudsid paaritusikka aga esimese hooaja lõpuks ja paljud ootasid teise aastani. Selgus, et rohkemate isaslindudega ühes grupis olevad pardid kasvatasid endale peenise kiiremini ja suvalisel ajal.

Teadlaste sõnul tegid seda peamiselt väiksed ja mittedominantsed isaslinnud, et vältida üksi jäämist. Lisaks valisid pisikesed isaspardid aja, mil dominantsed liigikaaslased ei olnud seksuaalselt aktiivsed.

Allikas: iflscience.com