"Koerte nina on palju võimsam kui meie oma," selgitab Virginia Marylandi veterinaarmeditsiini kolledži veterinaar Michael T. Nappier. "Koeral on ninas kuni 300 miljonit haisterakku, kuid meil on neid vaid ligikaudu 6 miljonit. Lõhnade analüüsimise ja tõlgendamisega tegelev osa koera ajus on lausa 40 korda suurem, kui osa, mis inimese ajus selleks pühendatud on. " Inimene suudab eristada vaid umbkaudu 10 000 erinevat lõhna.

Need on 6 huvitavat fakti meie lemmikute ninade kohta, millest sa ehk varem kuulnudki polnud.

Koera ninal on kaks funktsiooni: lõhnafunktsioon ja hingamisfunktsioon. Veterinaari sõnul on koera nina võimeline õhku eraldama ja sorteerima. Üks osa sisse hingatud õhust pühendatakse vaid hingamisele eesmärgiga täita organism hapnikuga, samas kui teine osa õhust sorteeritakse läbi ning sisse hingatud lõhnad eristatakse üksteisest.

Koerad on võimelised samaaegselt nii sisse kui ka välja hingama. "Koera ninad on disainitud niivõrd peenelt, et nuusutamise käigus liigub õhk samaaegselt sisse ja välja, moodustades järjepideva õhuvoolu. Inimesed saavad vaid korraga sisse või välja hingata," tõdeb veterinaar.

Koertel on välja arenenud spetsiaalne elund, mida inimestel ei ole. Seda kutsutakse Jackobsoni elundiks ehk sahkluu-ninaelundiks. See on elund, mille eesmärgiks on tunda ja leida feromoone, loomade poolt keskkonda eritatud bioaktiivseid aineid, mis mõjutavad sama liigi teisi isendeid. Sellel organil on nii sigimises, liigi säilitamises kui ka teistes koera psühholoogia ja käitumisega seotud küsimustes oluline roll kanda.

Koerad on võimelised tundma lõhnu lausa 3D-s. Koerad tunnevad lõhnu mõlema ninasõõrmega eraldi. Täpselt nagu meie silmad, mis näevad meie ees avanevat vaatepilti pisut erinevalt ning millest meie aju moodustab ühtse 3D pildi, moodustab ka koerte aju 3D pildi. Koerte aju moodustab tervikliku 3D pildi ninasõõrmetest sisse hingatud erinevatest lõhnadest. Nii suudab koer täpselt kindlaks teha, kust talle huvipakkuv lõhn tuleb.

Koerte nina on aja jooksul arenenud selliseks, et tagada liigi jätkusuutlikkus. Koera nina aitab neil leida järglaste saamiseks sobiv kaaslane, leida eluks vajalikku toitu ja vältida kiskjaid. Just nina ja haistmismeel on see, mis tagab koerlaste ellujäämise looduses.

Koerad tunnevad lõhnu pea 100 000 korda paremini kui inimesed. Koera haistmismeel on tema kõige võimsam ja kõige kõrgemalt arenenud meel. Mõistmaks, kui hea koera haistmine on, võib näitena välja tuua järgmise: koera nina on niivõrd tundlik, et ta suudab olümpiamängudel kasutusel oleva ujumisbasseini põhjast kerge vaevaga välja nuuskida vaid 1/2 teelusikatäit suhkrut. See on midagi, mida inimene ei tuvastaks kergelt isegi oma palja silmaga, rääkimata siis ninast.

Millistel koertel on haistmismeel kõige kõrgemalt arenenud?

Kuigi kõigil koertel on haistmismeel nende peamine info saamise allikas ning see on igal koerlasel väga kõrgelt arenenud meel, siis on haigjad need, kelle haistmine on teiste omast veelgi parem. Haistmismeelt saab ka tugevamaks treenida, nimelt just ninaga töötavatel koertel, kelleks on sageli saksa lambakoerad või labradori retriiverid, on haistmine väga kõrgelt arenenud. Seevastu lühikese koonuga koertel, kel võib esineda ka hingamisprobleeme või -raskusi, on haistmine pisut kehvem.

Allikas: petmd.com