Itaalias elava makaagi (Macaca tonceana) nimi on Evalyne. Ta sai järglase, kes kahjuks suri juba neli päeva hiljem. See oli ema jaoks talumatult raske ja arusaamatu sündmus ja makaak reageeris lapse surmale jahmatavalt.

Esimesed kaks päeva leinas Evalyne järglast ja karjus vahetpidamata enese peegelduse peale, mis ta plastikuksel nägi. Teisel päeval pani makaak oma keele ja näpud laiba suhu. Seejärel hoolitses makaak olenemata haisule oma surnud järglase eest ja kandis teda ringi liikudes kaasas nagu ta oleks elus.

Kaheksa päeva hiljem oli laip teadlaste sõnul justkui mumifitseerunud ehk kuivanud. Veel kuus päeva hiljem kukkus laibal pea otsast, kuid Evalyne jätkas endiselt selle eest hoolitsemist. Ta ei suutnud mõista, et tema järglane on surnud.

Evalyne asetas laiba oma kõhule ja lakkus seda. Ringi liikudes kandis ahv laipa käes või suus. Kolmanda nädala alguseks rippusid laiba jäsemed lõdvalt ja suurem osa karvkatet oli ära tulnud. Nädala keskel võttis samas puuris elav liigkaaslane laiba oma kätte, mispeale tekkis Evalyna ja teise ahvi vahel rüselus. Kolmanda nädala lõpus hakkas ahviema laipa tükk tüki haaval sööma. Neljanda nädala alguseks oli korjus täielikult koost lagunenud.

Ekspertide sõnul näitab selline jahmatavana näiv käitumine ahviema tohutut kiindumust oma järglasesse.

Allikas: iflscience.com