Inglise hurt

Kõrgete jalgade ja kiitsaka kehaehitusega hurt on vaieldamatult maailma kõige kiirem koeratõug. See siledakarvaline väledik suudab jootsta kuni 72 kilomeetrit tunnis.

Saluki


Saluki on järjestuselt teine maailma kõige kiirem koer. 1996. aastal Guinnessi rekordite raamatusse registeeritud tulemus 69 kilomeetrit tunnis on saluki tippkiiruseks. Võib juhtuda, et distantsil, mis on pikem kui pool miili, jääb hurt salukile alla, sest selle tõu tugevuseks on tema väga hästi toestatud ja polsterdatud käpad, mis keha suurel kiirusel toetavad.

Whippet

19. sajandil töölisklassi poolt aretatud ja Suurbritanniast pärit whippet on samuti väga kiire tõug. Pea 200 meetri pikkuse distantsi suudab see koer läbida lausa 12 sekundiga. Oma suuruselt on whippet väiksem kui hurt ja saluki, kuid olenemata sellest, on tõug vastupidava kehaehitusega suurepärane sprinter. Iseloomult on whippet tore ja seltskondlik perekoer. Tõug sai omale nimeks "vaese mehe võidusõiduhobune", sest teda oli odavam ülal pidada kui Inglise hurta.

Bordercollie

Bordercolliet loetakse üheks koeramaailma Einseiniks. See täpne ja nutikas tööhoolik on fantastiline karjakoer. Inglismaalt pärit tõugu peetakse maailma üheks kõige intelligentsemaks ja kergesti koolitavamaks koeratõuks. Ta on vastupidava kehaehitusega tööloom, kes suudab joosta kiirusega kuni 48 kilomeetrit tunnis.

Ungari linnukoer ehk vizsla

Aristokraatliku näoilmega linnukoer võib endast esmapilgul küll väga härrasmeheliku ja taktitundelise mulje jätta, kuid kui läheb jooksmiseks, siis on sellele tõule vähe vastaseid. Oma lühikese karvkatte, graatsilise kehaehituse ja plahvatava energiaga suudab Ungari linnukoer ühe miili pikkusel distantsil enamus konkurente selja taha jätta.

Siberi husky

Siberi husky aretati algselt kauba ja varustuse transportimiseks jäisetes ja karmides ilmastikutingimustes. Kiirus ja vastupidavus olid selle tõu puhul kõige olulistemaks omadusteks. Veo- ja valvekoerana kasutusel olev husky suutis jää, lume ja külma kliimaga edukalt toime tulla just oma kehaehituse ja paksu ning tiheda karva abil. See tõug ei ole sprinter, tema tugevaks küljeks on maratonid. Mõõdukas ja stabiilses tempos suudab see koer joosta väga pikki vahemaid ning jätab sageli mulje nagu oleks ta väsimatu.

Allikas: vetstreet.com