Koera saba karvkatte hõrenemist võib põhjustada mitmeid erinevaid probleeme. Esimese asjana peaks vaatama, kas koeral on kirbud. Eriti võivad kirbud ilmneda perioodidel, kui ilmad on väga soojad, sest need loovad kirpudele soodsa pinna paljunemiseks.

Teine levinud põhjus on allergiad. Loomaarsti sõnul reageerivad inimesed ja koerad allergiatele erinevalt. Kui inimestel tekib nohu, hingamisprobleemid ja silmad hakkavad sügelema, siis koertel ilmnevad sümptomid sageli just nahal. Olenemata sellest, kas allergiat põhjustab toit, tolmlemine, kirbud või midagi muud keskkonnast tulenevat, siis hakkavad koerad ennast sügama, lakkuma, hammustama või hõõruma, mis põhjustab nahakahjustusi kehal, pea piirkonnas ja sabal.

Ussid ja muu taoline

Ussid, eriti paeluss, mis tuleb koera pärakust välja, põhjustab ärritust. Seetõttu võib koer sageli seda ala lakkuda või hammastega "nakitseda". Ebamugavustundega seoses võib koer hammustada ja lakkuda ka ala, mis jääb päraku ümber ja milleks on ka saba. Loomaarst lisab, et kui koeral on ussid, tunneb ta end sageli ka halvasti. Esineda võib oksendamist. Koera karv on tavapärasest erinev, tuhm ja elujõuetu. Samuti võib langeda koera kehakaal ning esineda verist kõhulahtisust.

Ka koera käitumises võib märgata muutuseid, ta on nõrk ja loid. Küll aga ei pruugi osadel koertel, kellel on ussid, ilmneda nähtavaid sümptomeid. Usside kahtluse korral on oluline jälgida ka koera väljahäiteid ning sageli soovib neid analüüsimiseks näha ka loomaarst.

Kirbuallergia on samuti üks tüüpilisi põhjuseid, mis põhjustab muutusi karvkattega. Nimelt eelistavad kirbud saba ja kube ümbritsevat piirkonda. Niisiis võib tekkida kirbuallergiast tingitud dermatiit. Loomaarsti sõnul tekib seda eriti suvel ja on koertel peamine allergia põhjus. Ta lisab, et koerad, kellel on kirbuallergia, tahavad ennast väga palju sügada. Ka nendest kohtadest, kus kirpe ei ole.

Kui koeral on kirbuallergia, siis ilmneb tihti niinimetatud jõulukuuse muster. See tähendab, et õlgade juurest on koera karvkate korralik, külgedelt hakkab see hõrenema ja ristluu ning saba piirkonnast on koer karvadeta. See on nii, sest saba ja kubeme piirkond on koerale kõige lihtsamini ligi pääsetav ehk sealt saab ta ennast kõige rohkem lakkuda ja hammustada.

Allergiad ja allergilised reaktsioonid

Sage kratsimine võib olla põhjustatud ka toidus või keskkonnas olevatest allergeenidest nagu tolmlemine ja tolm. Teinekord võib sügelev koht anda informatsiooni, mis allergiat põhjustab. Loomaarst lisab, et kuigi allergiad on mitmeid, siis nendest enamike jaoks leidub ravi. Tasub vaid loomaarsti poole pöörduda, kes olukorda hindab ning lemmikloomale vajaliku ravi määrab.

Hormonaalprobleemid

Kilpnäärme alatalitus ja teised hormonaalsed haigused põhjustavad kahepoolselt sümmeetrilise kiilanemise. Tavaliselt algab see külgedelt ja liigub edasi saba ja kubeme piirkonda. See on aga täielik kiilanemine ehk karv ei ole lihtsalt hõre. Karv on hõre siis, kui koer hammustab ja kratsib ennast.

Muud põhjused

Vähem esinevad põhjused, mis tingivad karvkatte hõrenemist, on valu. Mõned haigused põhjustavad nahapõletikku või valu närviotstes. See võib koerale olla aga niivõrd valus, et ta hammustab oma saba, mistõttu muutub saba karvkate hõredaks. Ravi võib varieeruda ravimitest operatsioonini. Kõik sõltub sellest, kui tõsine probleem on.

Emotsionaalsed probleemid

Kui loomaarst on kindlaks teinud, et koeral ei ole mingeid tervislikke probleeme nagu kirbud, valu, põletik või muud, siis võib olla karvkatte hõrenemine tingitud hoopis sellest, et koer on stressis.

Koerad võivad stressi põdeda samamoodi nagu inimesed. Lihtsalt koerad ei näri oma küüsi, vaid hammustavad oma saba. Seda on koeral lihtne teha. Kui koer ennast ohtralt lakub, siis võib see seotud olla emotsionaalse traumaga, ütleb loomaarst.

Loomadel, kes veedavad palju aega üksi ja ilma mänguasjadeta, võib esineda ka obsessiiv-kompulsiivset häiret. Nimelt on koertel niivõrd igav, et lakkumisest saab nende kinnisidee. Nad peavad seda tegema, sest see pakub neile mingitki tegevust. Koera heaolu tagamiseks on oluline, et tema baasvajadused oleksid rahuldatud.

Allikas: petmd.com