Koera jaoks on vihmasel aastaajal siseruumides viibimine tõeline tujurikkuja. See mõjutab nende füüsilist ja psühholoogilist tervist. Vastutustundliku koeraomanikuna pead oma koera ette valmistama enne, kui koos välja lähete, aga ka siis, kui tuppa jääte. Tegevused peaksid jätkuma ka siis, kui vihma sajab. Koerad on kindlate harjumustega olevused. Vihmal ei saa lasta koera jaoks loomulikku rutiini rikkuda, vastasel juhul langeb ta stressi, mille tagajärjel tekivad ärevus- ja käitumisprobleemid.

Vihmane ilm ei ole hea, kui sina ja su koer pole selleks ette valmistatud. Asi pole üksnes külmas – väljas on ka väga märg. Koera tervisliku seisundi eest hoolitsemine on väga oluline, isegi kui teete oma igapäevast jalutuskäiku vihmas. Vihm pole kunagi vabanduseks, et koer peaks toas kükitama. Pead lihtsalt olema teadlik ohutus- ja kaitsemeetmetest, mida vihma käes kõndides rakendada tuleks. Ehkki koerad on karvkattega kaetud, tuleb ka neid kaitsta. Hoolitse oma koera eest vihmasel aastaajal. Vaata mõningaid viise, kuidas vihmasel ajal koera eest hoolitseda.

Hoia koera karv kuiv

Niiske karvkate on seente ja bakterite jaoks ideaalseks keskkonnaks. Hõõru koera karv kuivaks nii enne kui ka pärast jalutamist. Niiskuse tõrjumiseks võib karvkatte kuivatamisel ka fööni abiks võtta. Vihmasel ajal võib koera vannitamine olla üsna tüütu ja räpane tegevus, kuid see on tema tervise seisukohalt oluline. Puhas ja hoolitsetud karv hülgab paremini ka mustust.

Puhasta koera käpad

Käpad on tundlikud. Nad puutuvad kogu aeg maapinnaga kokku. See on ka põhjus, miks seal võib kergelt põletik tekkida. Hoia koera käppadel silm peal, sest seal võivad hõlpsasti haigusetekitajad peituda. Pühi ja puhasta oma koera käpad iga kord pärast jalutuskäiku korralikult ära. Abiks võib olla ka käppade ümbruses olevate karvade kärpimine, eriti kui tegemist on pikakarvalise tõuga.

Hoia koera ase kuivana


Vihmasel aastaajal pole midagi paremat kui soe ja kuiv voodi, kus magada. Kui su koer on harjunud veetma aega terrassil või rõdul, peaks tal olema vihma eest kaitstud puhkeala, kus on kuiv küljealune. Ka kõik toidu- või joogikausid peaksid olema kaetud. Vihma ajal muutuvad kõik pinnad külmaks, mis võib koera liigeseid kahjustada. Bakterite vältimiseks tuleks pesas olevat tekki sageli vahetada.

Puhasta koera kõrvu

Vihmase ilmaga võib koeral tekkida kõrvapõletik. Niiskus kipub eriti kergesti kogunema suletud kõrvadega koertel nagu spanjelid, taksid, labradorid ja hagijad. Kõrvavaha ja niiskus koos põhjustavadki kõrvapõletiku. Just nagu käppasid, tuleb ka kõrvu alati kuivana hoida, eriti pärast jalutuskäiku õues. Samuti tuleb jälgida, et kõrvad ei jääks niiskeks ka peale pesemist.

Leia koerale toas mitmekülgset tegevust

Kui väljas vihma sajab, pole seal mitte alati kõige meeldivam tegutseda. Teine võimalus on tegeleda koertega majas sees. Pikad jalutuskäigud pole võimalikud, nii et võid lihtsalt mängida, õpetada oma lemmikule uusi trikke, tegeleda võimlemisega või pakkuda talle arendavate mänguasjade näol mitmekülgset tegevust. Kortermajas elades võib koeraga trepist edasi-tagasi käia ja erinevaid harjutusi teha, selle asemel, et lifti kasutada. Boonusena on see ka omanikule heaks treeninguks.

Pööra tähelepanu söötmisele

Kui liiga palju sajab, tekivad koertel sageli toiduallergiad. Jälgi hoolikalt oma koera dieeti. Lisades rohkem puu-ja köögivilju koera toiduvalikusse, annad talle täiendavaid kiudaineid. Suurem kiudainete hulk võimaldab regulaarset soolte tööd, isegi kui te väga palju ei kõnni. Et vältida koera ülekaalulisust, vähenda toidu koguseid. Tasakaalusta tarbitava toidu hulk füüsilise koormusega.

Jälgi, et koeral ei tekiks nakkusi

Koerte jaoks on nakkused väga ärritavad. Vihmasel aastaajal on nakkusi palju liikvel. Nakkuse või allergia märgid võivad olla järgmised: kehaosade pidev lakkumine, kratsimine, kõrvadest tulev halb lõhn ja sügelus. Kratsimine võib viidata seenhaiguste või bakteriaalsete infektsioonide või allergiate tekkele. Need võivad olla tingitud niiskuse püsimisest naha pinnal. Selliste nahainfektsioonide suhtes on eriti vastuvõtlikud sügavate nahavoltidega koeratõud nagu bokserid ja mopsid. Nakkuste või allergiate puhul tuleb kindlasti konsulteerida loomaarstiga.

Allikas: visihow.com