See ei toimu mitte kunagi karu kombel käpaga ust maha virutades. Pigem tasapisi, kavala rebasena hiilides.

Telepurki ilmuvad esimesed arglikud jõulureklaamid, kaubanduskeskuse fuajeesse tekivad sillerdavad jõulukaunistused ning lapsed alustavad vanemate närvide saagimist, nõudes jõulumehelt uut nutitelefoni või vähemalt jõulureisi Pariisi Disneylandi.

Aga on veel üks kindel märk lähenevast aastavahetusest. Järjest lähenev talvine pööripäev sunnib oma urgudest ja krüptidest välja pugema igat masti ennustajaid, astrolooge, nõidu ning tuuslareid. Töörahvas külvatakse üle kõikvõimalike ennustuste ja muu eluliselt olulise teabega.

Tänu massimeedia väsimatule kobarpommitamisele teame juba täna, et kohe on kätte jõudmas koera-aasta.

Erksama vaimuga kodanikud oskavad isegi täpsustada, et tänavune aastakoer on kollane. Kirsikeseks tordi peale poetab mõni erudeeritud astroloog sügavmõttelise infokillu: koera-aasta tuleb huvitav, sest planeedid liiguvad, vahetavad oma märke, ja üleüldse, kõik on tšill. Või siis ei ole ka.

HIINA HOROSKOOP ON SEGAPUDER NÄRILISTEST, IGAVATEST KODULOOMADEST JA MÜSTILISTEST ELUKATEST

Jah, tõepoolest, miks on hiinlased oma horoskoopi pununud sellised igapäevased loomad nagu koer, siga, rott, kukk?

Kui draakon välja arvata – ja sedagi võib tõlgendada pelga sisalikuna –, pole selles nimekirjas mitte midagi glamuurset. Ei uhket paabulindu, ei majesteetlikku elevanti.

Millest selline loomade valik ja kes on selle horoskoobi taga?

HIINA HOROSKOOBI AUTOR ON BUDDHA…VÕI SIIS MITTE

Idamaa horoskoobi täpne autor on teadmata, kuna erinevad maad pakuvad idee generaatoriks oma isiklikku jumalat. Õnneks läheb aga lugu edasi väga kindlas joones.

KUIDAS SÜNDIS HOROSKOOP?

Ühel heal päeval tuli jumalale idee teha midagi tõeliselt lahedat. Täpsemalt loomakalender.

Viivitamata saadeti laili teade kõikidele loomadele: tulge ja kiirustage, sest esimesed saabujad saavad preemiaks modellilepingu.

Neil ammustel aegadel olid kass ja rott veel head sõbrad.

Kass ütles rotile: ”Selleks, et kindlasti kalendrisse pääseda, peaksime enne teisi, kohe homme varahommikul minema hakkama. Kahju ainult, et ma tavaliselt nii hilja ärkan.”

Rott patsutas kassile õlale ja lubas hea sõbra kindlasti õigel ajal üles ajada. Läks aga hoopis teisiti. Rott oli tulevasest staarikarjäärist niivõrd õhinas, et unustas sügavas unes põõnava sõbra sootuks ja pistis üksinda jumalakoja suunas punuma.

Tee peal vudides märkas rott oma suureks meelepahaks, et temast kappasid tuhatnelja mööda kiiremad loomad nagu pühvel, tiiger ja hobune.

Rott ei kaotanud pead, vaid sebis endale istekoha pühvli turjal ning istus seal terve tee, ise lõbusasti laulu jorutades.

Kohale jõudes, vupsas rott pühvli seljast maha ja nihverdas ennast kalendri kõige esimeseks, seega kõige kiiremaks loomaks.

Kass, va unimüts jõudis kohale kõige viimasel hetkel ja pääses hädavaevu kalendrisse. Sellest päevast alates vihkab kass kõiki rotinäoga tegelasi kogu hingest.

EI, AGA PÄRISELT – MILLEST SELLINE LOOMAVALIK?

Päriselus juhtus nii, et loomad pääsesid kalendrisse pärast hoolikalt kaalutlemist.
Osa esialgseid kandidaate asendati hiljem paremate variantidega, kuna kalender pidi olema mokkamööda tohutule inimhulgale, alates lihtsast põllumehest kuni noobli ülikuni.

Seega on lõplik variant võimalikult universaalne. Kõik horoskoobiloomad on muistsetele hiinlastele väga südamelähedased. Neid kas kasvatati kodus või oli loomadel õnnesümboli tähendus.

Pühvel, hobune, kits, kukk, siga ning koer olid ja on tänini hiinlaste jaoks väga levinud koduloomad.

Rotti, tiigrit, jänest, draakonit, madu ja ahvi armastavad aga hiinlased niisama ja seostavad neid heade ennetega.

MIKS LOOMAD ON SELLISES JÄRJEKORRAS?

Põhjus on lihtne: yin ja yang ehk olemist iseloomustavad poolused, mis on ühtaegu vastandlikud ja samas vältimatult kooseksisteerivad. Kõik loomad on ritta sobitatud vastavalt nende jäsemetel leiduvatele varvastele, küünistele või sõrgadele.

Rott on nimekirja tipus seetõttu, et tal on ainukesena esijäsemetel neli varvast, tagumistel aga viis.