Külmakahjustus

Külmast ilmast on põhjustatud kaks tõsist tervisehäiret. Esimene ja vähem levinud on külmakahjustus, mis algab siis, kui koera keha muutub külmaks. Keha tõmbab automaatselt kogu vere jäsemetest keha keskossa, et seda soojas hoida. Koera kõrvad, käpad või saba võivad muutuda nii külmaks, et kudedes moodustuvad jääkristallid võivad neid kahjustada. Külmakahjustuse puhul tuleb meeles pidada, et see pole kohe ilmne. Kudedel ei pruugi mitme päeva jooksul esineda märke kahjustusest.

Kui kahtlustad, et su koeral on külmakahjustus, vii ta otsekohe kuhugi sooja ruumi. Võid ta jäsemeid umbes 20 minutit soojas vees leotada, et jääkristallid sulaksid ja vereringe taastuks. On väga oluline, et sa ei hõõruks külmunud kudesid, sest jääkristallid võivad neid tõsiselt kahjustada. Kui koer on üles soojenenud, mähi ta teki sisse ja vii loomaarsti juurde. Loomaarst saab vigastusi hinnata ja lemmikloomale vajaliku ravi määrata.

Hüpotermia

Teine talvise ilma mure on hüpotermia ehk alajahtumine. See tekib siis, kui koer veedab liiga palju aega külmas või kui kehva tervise või vereringeprobleemidega koerad külma kätte jäävad. Kergetel juhtudel hakkavad koerad värisema ja ilmutavad depressiooni, letargia ja nõrkuse märke. Kui seisund halveneb, jäigastuvad lihased, südame töö ja hingamine aeglustub ning koer ei reageeri enam välistele ärritajatele.

Kui märkad mõnda neist sümptomitest, pead kõigepealt oma koera soojaks saama. Mässi ta teki sisse ja vii loomaarsti juurde, kes saab koera südame löögisagedust ja vererõhku jälgida ning õige ravi määrata.

Hoolimata ohtudest, mida talv endas peidab, on see väga ilus aastaaeg. Kaitse oma lemmikut ning ole ettevaatlik. Paari mõistlikku ettevaatusabinõud järgides saad koos koeraga lõbusalt aega veeta, tundes rõõmu jääpurikatest, lumehangedest ja päeva lõpus soojast kaminatulest.

Allikas: dogtime.com