Majapidamisse jäi veel umbkaudu 10 koera.

Sõle loomakliinikus tehtud arstlikul läbivaatusel selgus, et koerte tervis ei ole kiita. Koerad on alatoidetud, neid kimbutavad välisparasiidid ja ilmselt ka siseparasiidid. Paljudel koertel esineb vale hambumust ja teisi, läbimõtlematust paaritustegevusest tingitud tervisehädasid.

Naisterahvas, kelle nime ja muid andmeid ELL hetkel ei avalikusta, tegeles koerte paaritamisega raha saamise eesmärgil. Ta ei lähtnud loomade heaolust ning 40 koera pidamine käis talle üle jõu. "Kõik loomad olid mõeldud müügiks," selgitab Valner, kuid lisab, et antud juhul oli proua koostöövalmis ja nad leidsid olukorrale rahumeelse lahenduse. Valneri sõnul ei ole tegu halva inimesega. Ta ei arvestanud aga asjaoluga, et väikeses suvilas käib 40 koera pidamine talle üle jõu.

Väidetavalt on naisterahval ka Soomes eramu. ELL edastab kogu vajaliku informatsiooni Soome politseiametnikule ning Helsingi loomakaitseorganisatsioonile. Ka Soomes asuv majapidamine kontrollitakse üle.

Mis saab päästetud koertest edasi?

Hetkel on koerad loomakaitse hoole all ning järgmise kuu aja jooksul saavad nad vajalikku ravi. Loomad steriliseeritakse ja kastreeritakse ning neid ootab ees uus algus. Kõik koerad leiavad endale uue kodu ning aretustegevuses neid enam ei kasutata.

Kutsikavabrikust päästetud koerte abistamiseks on liidule appi tulnud ka tõuühingud. Sõle loomakliinikus said koerad mikrokiibid ja vajalikud vaktsiinid.

Seoses plahvatuslikult suurenenud koerte arvuga vajab ELL heade inimeste abi. Eelkõige tuntakse puudust hoiukodudest, transpordi- ja näitusepuuridest ning väikestele koertele mõeldud toidust. Loomulikult oodatakse annetusi, sest kõik tõukoera-laadsed isendid läbivad põhjaliku tervisekontrolli ning nende edaspidise paljundamise vältimiseks loomad steriliseeritakse ja kastreeritakse.

Loomade ravi saab toetada helistades ELL annetustelefonidele 9000 777 (5.-) ja 9000 888 (10.-) Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Ülekannete eest on ELL tänulik arvelduskontodele

EE742200221052074915 (Swedbank)
EE441010220252652225 (SEB)

Selgitus: „Kutsikavabriku ohvrite toetuseks“

Hoiukodu pakkujatel palutakse saata e-kiri aadressile heiki@loomakaitse.eu või helistada telefonil 50 83 336