Koertel on uskumatu haistmismeel, mille kaudu on nad oma ninadega võimelised kellaaega määrama, ilma ennustama, ohtlikke aineid tuvastadma ja isegi vähki avastama.

Koera nina väljastpoolt

Väljastpoolt võib nina näida käsnja, külma ja märjana, kuid see niiske ja käsnjas välimus aitab koera ninal õhusolevaid lõhnu püüda. Koerte ninad on stereoskoopilised, mis tähendab, et nende kaks ninasõõret suudavad tegutseda teineteisest sõltumatult. See kaheosaline haistmisvõime laseb koertel kindlaks määrata, kust parasjagu meelepärane lõhn tuleb. Nii et koer mitte ainult ei tuvasta äravisatud pitsatükki lõhna, vaid ta leiab selle ilma liigse pingutuseta ka üles.

Koera nina küljel asuvate pilude kaudu hingab koer välja. Koerad hingavad sisse läbi ninasõõrmete ja välja läbi nina küljel asuvate pilude, luues õhu ja lõhnamolekulide ringluse, mis võimaldab neil haista tunduvalt paremini kui suudame üldse ette kujutada.

Ka koera koon mängib olulist rolli. Pikk koon aitab õhku niisutada ja filtreerida ning juhtida see kiirelt lõhnaretseptorite juurde.

Kuidas lõhn koera ninas liigub?

Kui lõhnnad on sisenenud koera ninaõõnde, filtreeritakse need ja hinnatakse üle. Kõigepealt jagatakse ninna sisenev õhk kahte eri kausta: üks hingamiseks ja teine lõhna määramiseks. Seejärel tabab analüüsimisele minev õhk ja lõhnad su koera 300 miljonit haistmisretseptorrakku. Võrdluseks – inimesel on ainult 5 miljonit haistmisretseptorrakku, mistõttu on koera haistmismeel lausa 60 korda võimsam!

Viimaks annab oma panuse ka aju, mis hindab, analüüsib ja eristab lõhnast saadud infot, mille kontsentratsioon on kuni 100 miljonit korda väiksem sellest, mida inimesed tuvastada suudavad.

Nähtamatu haistmine

Lisaks sellele, et koerad suudavad haista keskkonnas olevaid aineid, on koertel ninas veel teinegi lõhnaretseptor nimega vomeronasaalne organ, mis on pühendatud üksnes feromoonide haistmisele. Vomeronasaalne organ võimaldab koeral

• tuvastada potentsiaalseid partnereid
• teha vahet sõbralike loomade ja potentsiaalsete vaenlaste vahel
• tunda ära oma inimkaaslaste emotsionaalseid seisundeid
• märgata, kui keegi on rase
• märgata, kui keegi hakkab haigeks jääma

Tuvastades hormoone ja feromoone, saab koer aru, kui oled närvis, tunned end kurva või hoopis haigena.

Koerad haistavad aega ja määravad nina abil kellaaega

Dr Horowitz teoreetiseerib, et koerad suudavad kellaaega määrata, jälgides keskkonnas levivaid lõhnu. Kui inimesena suudame kellaaega määrata päikese visuaalsete ja sensoorsete signaalide järgi, siis koerad märkavad samu muudatusi lõhna järgi. Päev otsa ühes toas istudes võid näha, kuidas valgus päeva jooksul muutub, samuti tunned ka temperatuuri muutumist oma nahal. Koerad märkavad samu muudatusi, ent lõhna järgi.

Nagu Horowitz selgitab: „Lõhnad toas muutuvad vastavalt sellele, kuidas päev kulgeb. Soe õhk tõuseb üles ja tavaliselt tõuseb see voogudena mööda seinu lakke, liigub seejärel ruumi keskele ja langeb alla.“ Selline lõhnade liikumine päeva jooksul on koerte jaoks tajutav.

Koerad võivad ka öelda, kui kaua lõhn on seal olnud. Lõhnad kaotavad aja jooksul oma intensiivsuse, nii et tugevam lõhn on ilmselt värskem ja nõrgem on pärit kaugemast minevikust. Horowitz selgitab, et lõhna tuvastades ei oska koerad öelda mitte üksnes seda, mis see on, vaid ka seda, millal see sinna jäeti. Teisisõnu, „Koerad haistavad aega“.

Lase oma koeral maailma nuusutada

Ära kiirusta oma koera edasi, kui ta jääb põnevalt lõhnavat kõnniteelõiku nuusutama. Olgugi, et oodata on tüütu, on nuusutamine koera jaoks loomulik ja vajalik tegevus. Dr Horowitzi sõnul võib koerte lõhnarikkast keskkonnast eemaldamine põhjustada pikas perspektiivis nende haistmismeele vähenemist.

„Kui avaldad koerale survet elada „meie visuaalses maailmas“, hakkavad nad jälgima rohkem meie suunamisi, žeste ja näoilmeid, ning vähem lõhnu.“ Loomulikult on tore ja vajalik, et koer pöörab sulle tähelepanu ja jälgib sinu kehakeelt, on tema jaoks haistmismeel siiski peamine ja oluline informatsiooni hankimise viis.

Allikas: rover.com