Koer peab õppima, et isegi siis, kui toit on parasjagu käeulatuses, ei tohi ta ilma loata kõike suhu pista. See võimaldab sul südamerahus ka õhtul televiisori ees oma õhtusööki nautida ilma, et koer reklaamipausi ajal sinu toidu nahka pistaks.

Kuidas koerale õpetada, et maas vedelevat rämpsu ei tohi suhu pista?

Juba väikesele kutsikale tasub õpetada, et rohu sees leiduvad toidujäätmed või muu prügi ei ole söömiseks mõeldud. Seetõttu on hea õpetada kutsikale, et mitte ühtegi asja ei tohi otse maapinnalt süüa. Kui koerale maiused koju või aeda ära peidad, siis pane ka need mõne mänguasja sisse või aluse peale, et kutsikal oleks lihtsam aru saada, mis on okei ja mis mitte. Kuna asjade suhu pistmine on koera loomuomane instinkt, nõuab selle harjumuse välja juurimine kannatlikkust ja aega.

Nagu ka iga teise uue käskluse õpetamist, alusta ka seda kodus. Seal ei ole liigseid ärriteid ja koer saab rahulikult uue asja õppimisele keskenduda.

1. samm - viska üks maius maha. Viska see nii lähedale, et saad sellele kiiresti jalaga peale astuda enne, kui koer maiuse suhu jõuab haarata. Samal ajal, kui maiuse maha viskad, ütle koerale kindlal hääletoonil keelav käsk ja astu ise maiusele peale. Keelava käsuna võid kasutada näiteks “jäta” või “ei” käsku. See käsk võib olla sama, mida sa teiste lubamatute tegevuste puhul kasutad.

Kui koer sulle otsa vaatab ja sinu jala all oleva maiuse sinnapaika jätab. Kiida teda koheselt, premeeri maiusega, mis oleks soovitavalt ahvatlevam kui see, mille äsja maha viskasid. Pea meeles, et samaha visatud maiust koerale ei annaks.

2. samm - jätka keelava käsu õpetamist ja vii õpetamisprotsess järk-järgult koduseinte vahelt välja. Lisanduvad teised ärritid ja koeral on raskem keskenduda. Tee selle käskluse õpetamisega pidevalt tööd, premeeri oma koera igakord, kui ta maha visatud maiuse sinnapaika jätab ja sulle otsa vaatab. Jälgi, et ta maha visatud maiusele ligi ei saaks, muidu ei ole õpetamisest kasu.

Kui koer hakkab vaikselt uuest käsklusest aru saama ja süsteemselt sulle otsa vaatama õpib, oled valmis õpetamisega jälle sammukese edasi liikuma.

3. samm - pane koer ära ja viska maiused maapinnale laiali. Võid neist teha ka korrapärase raja. Pane koer rihma otsa ja too ta maiuste juurde. Jaluta temaga maiustest mööda. Kui ta tunneb maas olevate maiuspalade vastu huvi, kasuta õpetatud keelavat käsklust. Preemeri teda rohkesti, kui ta oma tähelepanu maiustelt sinu poole suunab. Korda seda õpetamismeetodit seni, kuni koer keelava käsu peale koheselt reageerib ja sulle otsa vaatama õpib.

4. samm - kui oled kindel, et koeral on asi selge, korda seda käsklust ka ilma jalutusrihmata. Jätka käsu harjutamist ja premeeri koera taskus või käes olevate maiustega. Seda käsklust saad kasutada iga kord, kui näed, et koer midagi söödavat märkab või haistab. Premeeri koera soovitud käitumise eest.

Allikas: cuteness.com