Sest no olgem ausad, pehme diivani peale patjade ja pleedi keskele kerra tõmmata on küll ütlemata mõnus, aga seda ei anna võrreldagi enda päikesepaistel sirutamisega. Lisaks mõnusalt soojale päikesele on kevad looduse ärkamise ja tärkamise aeg. Lõpuks saab putukaid taga ajades värskel murul joosta ja esimesi kõrrelisi näksida. Tean küll, et kassid on omnivoorid ja ega ma selle vastu vaidlegi. Lihast paremat ei ole! Olgu see siis looma-, linnu- või veel parem, kalaliha. Aga esimesed kevadised kõrrelised ... neid ju lihtsalt peab näksima.
Inimesed on selle paremaks mõistmiseks loonud enda jaoks isegi selgituse, nähes kasside muru söömise taga otsest seost dopamiini tootlikkusega. Sarnase loogikaga toimivat ka pandade bambuse söömine. Ja ma nõustun – muru on tõesti väga mõnus süüa. Vahel igavusest, vahel rõõmust ja vahel ka lihtsalt hea maitse pärast. Siinkohal manitseb aga PetCity loomakliiniku veterinaar ja perearst Heli Säre kõiki kassiomanikke kevadlilli istutades ka oma kassidele mõtlema, kuna paljud lilled on kasside jaoks ka väga väikeses koguses mürgised. Ja seda enam, kui kasutatakse näiteks teomürki või sipelgapulbrit.

Lisaks kevadiselt värskele maitsele on esimesed kõrrelised väga vitamiinirohked. Kes ei vajaks pärast pikka ja pimedat talve väikest vitamiiniturgutust? Näiteks sisaldab muru ohtralt A-, C- ja E-vitamiini, aga ka kaltsiumi ning foolhapet. Foolhape on väga oluline hemoglobiini sünteesimisel ja seda omandavad kassid PetCity veterinaari ja perearsti Heli Säre sõnul kõige paremini just kõrrelistest. Säre aga lisab, et rohuisu suurenemine foolhappe puuduse tõttu ei ole tõestust leidnud.
Veterinaar selgitab, et lisaks võib kasside muruisu kevaditi suureneda intensiivistuva karvavahetuse ja sellest tingitud tihedama karvapallide tekkimise tõttu. Nimelt ei suuda kassid rohttaimede kestasid seedida, mistõttu aktiviseerivad need maos oksendamisrefleksi. Niimoodi aitab murusöömine väljutada karvapalle ning metsikumatel kiisudel ka seedumatuid luid ja sulgi. Viimaste vältimiseks soovitab Heli Säre kasutada vaikselt tiliseva kellukesega kaelarihma. Niimoodi ei saa kiisud tõenäoliselt väiksematele lindudele-loomadele jahti pidades liiga teha. Ka kevadiste karvapallide puhul ei soovita Säre jääda lootma ainult murusöömise mõjule, vaid anda lemmikutele just selleks mõeldud karvapallipastat.

Muudest vitamiinidest rääkides tuleb tõdeda, et hoolimata kasside vastupidavast, üheksa eluga tervisest, vajame ka meie aeg-ajalt kerget turgutust. See on eriti oluline mõne terviseprobleemiga või mingil põhjusel eridieedil olevatele kiisudele. Heli Säre sõnul on sellisel juhul kassi toitainete imendumine piiratud ja talle võiks anda lisavitamiine. Teisalt tõdeb veterinaar, et ka tervete ja täisväärtuslikke kiisueineid nautivate kodukasside puhul on kevadine ja sügisene vitamiinikuur vägagi tervitatavad. Sobivate vitamiinide leidmiseks soovitab ta aga kindlasti pöörduda veterinaaride poole, et laiast valikust just enda lemmikule vajalikud leida.
Lisaks tuletab Heli Säre meelde, et kevaditi tuleks kassiomanikel teha oma lemmikutele ka regulaarset ussikuuri ning muretseda õues käivatele kiisudele kirpe ja puuke peletav ravim.
Aga kui ebameeldivad putukad-mutukad kõrvale jätta, on kevad ikka üks äraütlemata mõnus aeg. Nii et võtkem viimast ja nautigem!

Jaga
Kommentaarid