Teadlased on avastanud, et kui lind raagritsika nahka pistab, pole sellega veel ritsika elu läbi. Leidub veel üks võimalus, kuidas järglased ilmale tuua. Kobe ülikooli teadlased avastasid, et kui lind raagritsika alla neelab, siis liiguvad raagritsika kehas olevad kõva koorega munad läbi linnu seedetrakti ja kui lind lõpuks oma häda teeb, valmivad munad linnu soojas väljaheites. On taimi, mis paljunevad samamoodi. Selgub, et raagritsikas mitte ainult ei meenuta välimuselt taime, vaid ka paljuneb väga sarnaselt.

Väga paljude taimede paljunemine on sõltuv loomadest ja lindudest, kes selle taime vilju söövad. Lindude ja loomade väljaheite kaudu satuvad hiljem taime seemned mujale, kust uus taim idanema hakkab. Seemned püsivad koos tänu kõvale kestale.

Emased raagritsikad on võimelised sigima viljastamata. Teadlased tegid katse ja söötsid bülbüllastele kolme erinevat liiki raagritsika mune. Selgus, et 5-20% munadest jäid väljaheitega maapinnale kukkudes terveks. Hiljem koorus linnu väljaheite sees olnud munast raagritsikas.

Samas märgivad teadlased, et see pole levinuim paljunemisviis raagritsikate jaoks, kuid liigi seisukohalt on tegemist aga olulise avastusega.

Võib väita, et kui raagritsika munad on piisavalt tugevad läbimaks linnu seedekulgla ja kui lõpuks koorunud ritsikas on elujõuline, võib liik teoreetiliselt levida nii kaugele, kui lind lendab. Teadlased arvavad, et see on üks viisidest, kuidas raagritsikad levivad, neid leidub kõikidel kontinentidel peale Aafrika.

Järgmiseks uuritakse raagritsikate geneetilist struktuuri, ütles Kenji Suetsugu, kes on üks uuringu teinud tiimi liikmetest. Täpsemini soovitakse teada, ka raagritsikate ja seemnete abil paljunevate taimede vahel on geneetilisi sarnasusi. Selle teabega saavad teadlased jälgida, kuidas lindude hajumine on mõjutanud raagritsikate geenisiiret.

Allikas: sciencealert.com