Kahjuks pole sääsed mitte lihtsalt tüütud, vaid kannavad edasi ka palju erinevaid haiguseid. Rohkem kui 3000 erineva sääseliigi poolt edasi kantud tõved on inimestele kahjulikud või lausa surmavad. On liike, kes kannavad edasi malaariat, millesse nakatub igal aastal 300-500 miljonit inimest. Üle 600 000 nakatunu sureb. Aedesi perekonda kuuluvate sääskede kaudu levib aga näiteks kollapalavik, Dengue’i palavik ja entsefaliit.

Sääsed pole probleemiks aga sugugi mitte ainult arengumaades. Näiteks esimene teadaolev juhtum, kus ameeriklane New Yorkis Lääne-Niiluse viirusesse nakatus, registreeriti 1999. aastal. Sellest ajast saadik on üle 2000 inimese sellesse viirusesse surnud.

Lisaks ohtlikele haigustele on sääsehammustus ka väga valus ning sügelev hammustuskoht ebameeldiv.



Usu või mitte, aga sääsed on oma ohvri osas küllaltki valivad. Sugugi mitte kõik inimesed ei tundu sääskedele maitsvad. Ühes uuringus leiti, et 0-veregrupiga inimesed on sääskede jaoks kõige ahvatlevamad, kuid A-veregrupiga inimeste vastu tunnevad sääsed aga väga vähe huvi.

Sääsk leiab oma ohvri üles, kui tunneb süsinikdioksiidi, mis hingamisel vabaneb. Niisiis tõmbab sääski just hingeldavate või ülekaaluliste inimeste poole, sest pideva hingamise tagajärjel vabaneb palju rohkem süsinikdioksiidi.

Sääsed tunnevad ka piimhappe, kusihappe, ammoniaagi ja erinevate kehavedelike lõhna. Trenni tehes eritab nahk piimhappe lõhna ja see muudab su sääskedele eriti atraktiivseks. Samuti on mõnel inimesel geneetiline soodumus eritada kusihapet rohkem kui teisel, mis ta omakorda sääskedele ligitõmbavamaks muudab.

Sääskedele meeldivad ka teatud nahabakterid. 2001. aastal tehtud uuringuga leiti, et inimesed, kelle nahal on suur hulk ühesuguseid baktereid, on sääskedele meeldivamad. Näiteks pahkluudele koguneb tavaliselt rohkem baktereid kui teistele kehaosadele ja seetõttu tahavad sääsed just sealt hammustada.

Õlu

Oled kunagi mõelnud, miks sääsed just grillpeo ajal kokku kogunevad? Ka õlle joomine tõmbab neid ligi. Kuigi teadlased ei tea oska täpset selgitust anda, miks õlle joomine inimese sääskedele ihaldusväärseks muudab, siis millegipärast nii see on.

Rasedus

Mitmed uuringud on tõestanud, et sääsed hammustavad rasedaid naisi poole rohkem kui naisi, kes lapseootel pole. Võib-olla on see põhjustatud sellest, et beebiootel naine hingab välja 21% rohkem süsinikdioksiidi ja nende keha on tavapärasest soojem.

Riiete värvus

Sääski tõmbavad ligi teatud värvi riided. Eriti meeldib sääskedele must, tumesinine ja punane värv. Kui kannad aga heledas toonis riideid, ei ole sa nii atraktiivne. Samuti on mõistlik kanda lohvakamaid riideid, mis pole keha ümber, sest nii on sääskedel palju raskem sobivat hammustuskohta leida. Seetõttu on suur ja mugav pusa grillpeole minemiseks ideaalne valik.


Soojal perioodil on need soovimatud külalised koduhoovis tahestahtmata platsis. See on häiriv ja keegi ei taha tüütute sääskede tõttu suvemõnudest ilma jääda. Sääskede peletamiseks on mitmeid häid võimalusi, mida katsetada võid.

1. Istuta hoovi sääski tõrjuvaid maitsetaimi ja lilli.

Rosmariin – see on meeldejääva aroomiga väike igihaljas taim. Rosmariin meenutab maitseomadustelt piparmünti, kuid on magusam. See sobib küpsetatud linnu-, kala-, veise-, vasika-, lamba- ja sealiha maitsestamiseks. Värske rosmariini säilitamiseks võid seda niiske paberrätiku sisse mässituna külmikus hoida. Rosmariin kasvab ideaalsetes tingimustes isegi 180 cm kõrguseks. Tegemist on väga päikselembese taimega.

Lavendel – tegemist on tugevalt lõhnava maitsetaimega, millest sääsed erilises vaimustuses ei ole. Lavendli lehed on kergelt hõbedase varjundiga. Lavendel õitseb suve algusest sügiseni.

Basiilik – see kasvab ja lõhnab hästi ning on köögis asendamatu maitsetaim. Samas on basiiliku lõhn sääskedele vastuvõetamatu ja hoiab nad eemale. Basiilikut on mitut erinevat sorti, vali vaid enda jaoks sobivaim. Pane tähele, et basiilik tahab aias päiksepaistelist kohta.

2. Viiruk sääskede peletamiseks
Poes müüakse erinevaid viirukeid, mis sääski peletavad, kuid samas eritavad meie jaoks meeldivat lõhna. Esiteks pole sääsed suitsust eriti suures vaimustuses ja lisaks leidub viirukis erinevaid koostisosi, mis neile meeltmööda ei ole. Eelista naturaalseid viirukeid.

3. Kohvipaks
Kui aias on mõni seisva veega veekogu, tasub selle äärtesse puistada kohvipaksu, sest see takistab sääskede paljunemist.

4. Männipuidu põletamine
Kui teed hoovis lõket ja sul on võimalus ka männipuitu põletada, siis tee seda. Männipuidu põletamisel erituv lõhn on sääskedele vastik ja peletab nad eemale.

5. Kasuta puhurit
Kui istud palaval suveõhtul väljas, siis puhur mitte ainult ei jahuta, vaid hoiab ka sääsed eemal. Sääskedel on küllaltki raske lennata, kui tuul nad pidevalt eemale viib.

6. Nahkhiired
Nahkhiired söövad sääski, mida rohkem nahkhiiri oma hoovi meelitad, seda vähem on sul sääski. Mõned väidavad, et nahkhiir võib tunnis süüa umbes 1000 sääske. Tõenäoliselt on see siiski liialdus, aga kamba peale söövad nad platsi ikkagi puhtaks!

7. Linnumajad
Ka lindudele meeldib sääski süüa. Lisaks on linde kena vaadata ja kuulata.

8. Ehita hoovi tiik
Kiilid ja kalad aitavad samuti sääskede vastu. Kalad söövad vastseid ja kiilid söövad lendavaid sääski. Tiik, milles on aeraator või purskkaev ja kalad, meelitab enda juurde ka kiilid, kes meeleldi sääski söövad.

Kuidas iseennast sääskede eest kaitsta?

9. Kasuta vähem ilutooteid, kui oled väljas
On juukselakke ja ilutooteid, mille lõhn sääski ligi meelitab. Samuti on sääskede jaoks atraktiivse lõhnaga ka paljud lõhnaõlid. Kui veedad suvel palju aega sääserohkes kohas, siis kasuta tooteid, milles on palju lavendlit, basiilikut, rosmariini või eukalüpti. See lõhn hoiab sääsed eemal.

10. Söö rohkelt küüslauku
Kui sööd enne väljaminekut küüslauku, hajutab see sääskede jaoks sinu väljahingatava süsihappegaasi lõhna. Lisaks eritub su naha kaudu väävliosakesi, mistõttu oled samuti sääskede jaoks ebameeldivam kui mõni teine.

11. Söö vähem banaane
Banaani lagundamisel eritab sinu nahk sääskedele meeldivat lõhna.

12. Kanna heledates toonides riideid, mis pole liibuvad
Sääskedele ei paku heledad toonid mingit pinget. Neile meeldib eelkõige must, tumesinine ja punane. Kui kannad lohvakaid riideid, siis on neil raske sind hammustada. Peas võid kanda heledas toonis mütsi.

13. Tarbi B-vitamiini
Uuringute kohaselt hoiab B-vitamiin sääsed sinust eemal. Kui tarbid B-vitamiini rohkem, kui su keha vajab, väljutab keha higiga üleliigse koguse. See lõhn on emastele sääskedele aga ebameeldiv. Söö näiteks sea- ja loomaliha, maksa, pähkleid, kaera, apelsine, mune, seemneid, erinevaid kaunvilju ja herneid või võta B-vitamiini eraldi.

14. Mine põrsaga jalutama
Natuke nalja ka! Üks inimene muljetas, et tema sõbral oli kunagi põrsas. Kui nad läksid koos jalutama, tiirlesid sääsed rohkem põrsa ümber, sest tal oli kõrgem kehatemperatuur.

15. Vanillitaim
Vanillitaim on looduslik sääsetõrjevahend. Sega kokku tassitäis vett ja kaks teelusikatäit vaniljet. Vala lahus spreipudelisse ja pihusta lahust õues viibides endale peale. See varjab sinu kehalõhnu.

Kuidas kasutada eeterlike õlisid sääskede peletamiseks?

Kuna poes müüdavad sääsetõrjevahendid on sageli mürgised ja pole tervisele head, siis hea uudis on see, et leidub ka palju eeterlike õlisid, mille kasutamine on sama efektiivne. Paljudel eeterlikel õlidel on putukaid tõrjuv omadus, sest need sisaldavad linalooli, geraniooli, tsitronellooli, tsitronellaali, limoneeni, tujooni, pineeni ja eukalüptooli. Õli toimeaine peaks kestma 2-4 tundi.

16. Nelgiõie õli
Sellel on soe ja kergelt puuviljane aroom, kuid magusast lõhnast hoolimata on see suurepärane sääsetõrjevahend. Miks on see aga nii tõhus? Nelgiõie õlis sisalduv eugenool on tõhus antiseptik. Seda kasutatakse ka poes müüdavates putukatõrjevahendites. Lisaks on nelgiõie õli kasulik ka siis, kui sääsk on juba hammustanud. See leevendab paistetust, tapab halvad bakterid ja aitab nahal paraneda.

17. Piparmündiõli
Kõik on tuttavad piparmündi värske ja magusa lõhnaga. Kuigi see on väga meeldiv inimestele, siis sääskedele on see pigem vastik. Lisaks sellele, et piparmünt lõdvestab lihaseid ja muudab rahulikumaks, saad seda kasutada ka sääskede tõrjumiseks. Vala spreipudelisse vett, tilguta sinna pisut piparmündiõli ja pritsi seda nahale. Kaval on pritsida piparmündiõli lahust ka uste ja akende ümbrusesse, sest siis satub tuppa vähem sääski.

18. Kurereha õli
See on äärmiselt mitmekülgne eeterlik õli, mida kasutati isegi Vana-Kreekas. Kurereha õli rahustab närve ja muudab naha kauniks. Samas tõrjuvad õlis olevad osakesed ka putukaid. Lisa paar tilka kurereha õli oma šampoonipudelisse ja nii võid olla kindel, et ükski sääsk ei taha sind pead ega kaela süüa.

Oluline on aga meeles pidada, et enne eeterlike õlide kasutamist proovi seda oma nahal. Nii saad kindel olla, et sul pole mõne õli vastu allergiat. On ka mitmeid viise, kuidas kodus ise üks efektiivne sääsetõrjevahend valmistada. See teeb silmad ette enamikele poes müüdavatele toodetele.

19. Kolme õli lahus
Täida pool spreipudelit veega ja ülejäänud õunaäädikaga. Lisa sinna viis tilka teepuuõli, viis tilka sidruni eeterlikku õli ja viis tilka eukalüpti eeterlikku õli. Pritsi seda akende ja uste ümbrusesse.

20. Lavendlilahus
Sega omavahel kokku 12 tilka lavendliõli, kaheksa tilka teepuuõli, kaheksa tilka sidrunheinaõli, kuus tilka tsitronellaõli, kuus tilka eukalüptiõli ja 114 grammi kookosõli. Lase segul veidi aega seista, et see pisut taheneks.

21. Ürdisprei
Täida pool spreipudelit veega ja teine pool õunaäädikaga. Lisa sinna värskeid naistenõgese lehti, lavendlilehti, tüümianit ja salveid. Lase segul öö läbi seista ja seejärel võid seda pritsida sinna, kuhu soovid.

Allikas: naturallivingideas.com