Ära jäta oma koera kunagi autosse. Isegi siis, kui tahad vaid paariks minutiks poodi hüpata. Õues ei peagi olema meeletult palav, aga suletud uste ja akendega autos tõuseb temperatuur väga kiiresti. Pane tähele, et ka pilvisel suveilmal läheb autos väga palavaks ja kui päike autole peale paistab võib temperatuur tõusta eluohtlikult kõrgele. Ära riski kuumarabandusega, vaid võta oma lemmikloom kaasa või jäta ta koju, kus sa ei pea tema pärast muret tundma.

Hoia eluruumide temperatuur jahedana. Kui jätad koera üksi koju, võiksid ka eluruumid pigem jahedad olla. Suvehommikutel aknast sisse lõõskav päike kütab ka päiksepoolse korteri umbseks ja talumatult palavaks. Kui elamises on konditsioneer, siis jäta see tööle. Kui konditsioneer puudub, ava aknad ja pane puhur tööle. Kivipõrand on samuti hea ja jahe koht, kus koer magada saab. Abi on ka niisketest käterätikutest, mille põrandale või koerapuuri laotada võid.

Planeeri treeninguid ja jalutuskäike targalt. Kui õues on palav, siis jäta pikemad tiirud õhtuks ja lase koeral päeval puhata. Kui ilmad kisuvad väga palavaks ja asfalt on kuuma päikese tõttu tuline, on mõistlik neid kohti võimalusel vältida või koera käpapadjandite kaitseks koerale vastavad sussid osta, sest ka koer võib tehisliku pinnase peal oma käpad ära kõrvetada. Eelistatud jalutamiskohad on pargid ja mets, kus on looduslik pinnas, mis ei lähe nii kuumaks.

Vesi ja varjualune. Palavatel päevadel peaks koeral olema ka koht, kus ta saaks vilus olla. Lisaks jälgi, et koeral oleks alati ka värske ja jahe vesi saadaval. Kui peaksid ehitama hoovi koerakuudi, vali selleks mõni varjualune koht, kus koeral palava ilmaga hea lesida on.

Värskendavad maiuspalad ja snäkid. Ole loov ja valmista koerale palaval suvepäeval midagi head. Abiks on ka sügavkülmast võetud närimiskont, mida lemmik õues närida saab.

Ka õhuniiskuse tase on oluline. Kui õues on väga niiske ja palav, võivad nii inimesel kui ka koeral hingamisraskused tekkida. See omakorda võib viia südamerabanduseni. Riskigrupis on kindlasti eakamad või haiged koerad, väga lühikese koonuga koerad ja pisikesed kutsikad. Palava ja lämbe ilmaga võiks koer olla pigem toas. Ka rasked trennid ja pikad matkad võiks sellistel päevadel ära jätta.

Riskigruppi kuuluval koeral hoia suvel silm peal. Igal aastal on palju kuumarabanduse juhtumeid. Väga lühikese koonuga koertel nagu mopsidel või buldogidel on väiksemad ninasõõrmed, mistõttu on neil raskem hingata ja maha jahtuda. Sama kehtib ka vanade ja ülekaaluliste koerte kohta. Kui ilm on palav ja koer ei saa korralikult hingata, võib ta saada kuumarabanduse.

Hoolitse oma koera karvkatte eest. Kui sul on pikakarvaline koer, siis kammi teda regulaarselt. Mida vähem on karvas pusasid, seda parem on koeral olla. Õhk käib karvast läbi ja nahk hingab. Tal ei ole nii palav. Pane tähele, et kui oled mõelnud koera karvkatte pügamisele, siis pea eelnevalt loomaarsti või koerajuuksuriga nõu, sest karvkate, mis hoiab koera talvel soojas, võib teda ka suvel jahedas hoida.

Külasta loomaarsti. See on vajalik olenemata aastaajast, aga eriti tähtis on see suvel. Suvel levib palju erinevaid viiruseid, koer veedab rohkem aega õues, käib igal pool kaasas ja puutub kokku ka teiste liigikaaslastega. Lisaks levivad suvel kirbud, puugid ja paljud teised parasiidid. Ole ettevaatlik ka rästikute osas ja külasta aeg-ajalt oma veterinaari, kes koera silmad, kõrvad, hambad ja tervise üle kontrollib.

Kuna koer ei saa oma ebamugavust või halba enesetunnet sõnaega väljendada, siis jälgi tema kehakeelt ja märke, mis võivad ülekuumenemisele viidata. Need leiad järgmiselt lehelt.

Ohumärgid on:

• kiire hingeldamine;
• koer ilastab palju;
• hingamisraskused;
• kiire pulss;
• koera igemed ja keel on tumedad või liialt punased;
• peapööritus;
• nõrkus;
• koer on erutusseisundis, ärev, ei suuda keskenduda.

Allikas: pets.webmd.com