Lisaks pererahvale hõõruvad kassid peaga pidevalt vastu külmikut, kapiuksi, diivaninurki ja teisi kohti majapidamises. See on kasside viis oma lõhna levitamiseks.

Miks lõhn oluline on?

Kasside lõhnataju on ligi 200 korda tundlikum kui inimese oma. Lisaks on neil suulaes organ, mille abil tunnevad nad feromoone. Kassidel on lõhnanäärmed ka saba, käppade, lauba, põskede, lõua ja huulte juures. Neid lõhnanäärmeid vastu mingit pinda hõõrudes, eraldavad nad feromoone. Iga kassi feromoonid lõhnavad erinevalt, mistõttu on see justkui kassi visiitkaardiks.

Kiindumus ja peremees

Feromoonid, mida toodavad kassi näol olevad nahanäärmed, mõjuvad kassile rahustavalt. Neid seostatakse sõbralikkuse ja kiindumusega. Kassid hõõruvad end põskedega ja laubaga inimese vastu. Mööbli ja muude asjade vastu hõõruvad kassid enda aga huulte ja lõuaga. Kui peremees silitab kassi, suhtub kass sellesse kui lõhnade vahetamisse. Lõhna kaudu ütleb kass teistele kassidele, kes on nende omanik.

Suhtlemine inimestega

Peale peremehe lõhnastamine annavad kassid hõõrumisega märku ka sellest, et on söögiaeg. Sel puhul võivad kassid hõõruda nii inimest kui ka kohta, kus asetseb nende toidukauss. Kui kass kallutab pea küljele ja langetab selle pisut alla, tahab ta sulle märku anda, et võiksid teda paitada, silitada ja sügada.

Suhtlemine teiste kassidega

Kui majapidamises elab mitu kassi, hõõruvad kassid end aeg-ajalt ka teineteise vastu. See loob neis turvatunnet, sest ühel territooriumil elavatel kassidel on küljes kõikide seal elavate kasside lõhn. Iseloomulik lõhn märgistab ära justkui oma perekonna kassid. Kassid teavitavad feromoonidega teisi kasse ka siis, kui nad soovivad paarituda.

Allikas: cuteness.com