Kulutused

Koera eest hoolitsemine pole sugugi odav lõbu. See nõuab pidevaid väljaminekuid tema põhivajaduste täitmiseks – olgu selleks siis toit, mänguasjad, magamisasemed, vaktsiinid, parasiiditõrje jne. Samuti on igakuine kulu ka lemmikloomakindlus. Koera kindlustamine on aga kahtlemata oluline, juhuks kui koer peaks kunagi tõsiselt haigeks jääma või juhtub temaga mõni õnnetus. Olenevalt koeratõust nõuab ka regulaarne karvahooldus rahalist väljaminekut.

Kõigile nendele põhikulutustele lisaks võib mõistagi ette tulla väga palju ootamatuid kulutusi – näiteks tasumine loomaarsti arvete eest, mida kindlustus ei kata. Seega pead olema kindel, et sul on alati natuke raha kõrvale pandud, sest iial ei või teada, millal neljajalgne jälle abi vajab.

Kohustused

Koeraomanik peab kahtlemata arvestama ka rea kohustustega:

  • toit (hommikusöök ja õhtusöök);
  • vesi (jooginõud tuleb täita paar korda päevas);
  • jalutamine;
  • tähelepanu ja mängimine (vaimu turgutamiseks ja koeraga sõprussuhte saavutamiseks);
  • treenimine (et koer käituks hästi, vaim oleks turgutatud);
  • pissipausid, välja hädale laskmine (mitu korda päevas);
  • karvahooldus.

Nad vajavad kõike eelmainitut. Eriliselt vajavad nad aga sinuga veedetud aega, sest koerad on sotsiaalsed olendid. On oluline, et leiaksid kõigi oma tegemiste kõrvalt kvaliteetaega, et hoolitseda oma lemmiku eest täpselt nii palju, nagu ta seda vajab ja väärib.

Kindlasti pead ühtlasi arvestama sellega, et koerad, eriti kutsikad, võivad endaga väga palju pahandust kaasa tuua. Kutsikatele meeldib kõike närida ja olgugi et mõnel võib paremini minna, peab nii mõnigi koeraomanik leppima mitmete paaride katkiste jalanõudega või ära näritud diivaniga. Täiskasvanud koeradki võivad teinekord palju segadust korraldada, kui nad liiga pikaks ajaks tegevuseta jätta. Igavusega on koertel üleüldse ütlemata raske toime tulla, nii et pead kindlasti enne uue lemmiku võtmist sellega arvestama.

Koeratõug vali enda ja oma elustiili järgi

Enne kui hakkad koeratõugude pikast nimekirjast endale seda õiget välja valima, pead teadma, et kõik koerad – sõltumata tõust – vajavad iga päev vähemalt tunniajast jalutuskäiku. Seega ei tähenda väikese koera võtmine veel tingimata, justkui ei peaks temaga üldse liikuma. Kui sul endal pole aega koeraga jalutada või su tervislik seisund ei luba seda, pead olema valmis leidma või palkama inimese, kes seda sel ajal sinu eest teeks.

Üldiselt tasub aga otsus langetada ennekõike enda ja oma elustiili järgi. Kui sa ei ole aktiivne inimene või ei veeda kodus palju aega, ära kunagi mõtle aktiivse töökoera peale. Isegi mitte siis, kui ta ütlemata armas välja näeb. Kui sa naudid tubaseid õhtupoolikuid või üle kõige armastad sõpradega väljas käia, ei ole sa valmis talle piisavas koguses aega ja energiat andma. Kõik karja-, lamba- ja jahikoerad ning teised töökoerad vajavad väga palju vaimset ja füüsilist stimulatsiooni.

Sageli otsustatakse uut lemmikut valides labradori või kuldse retriiveri kasuks, sest nad on lihtsalt nii rõõmsa ja muretu loomuga ning neid on võrdlemisi kerge treenida. Eks nad olegi väga head koerad ja pole põhjuseta kõige populaarsem valik niivõrd paljudes riikides. Küll aga pead olema enne sellesama elurõõmsa retriiveri koju toomist kindel, et ta sobitub ka sinu elustiiliga. Need koerad armastavad tegevust ja vajavad enda kõrvale aktiivset inimest.

Kuldse retriiveri kutsikas.

Veel üks oluline asi, millele mõelda, on karvkate. Kõik koerad ajavad karva – ka need, kes seda kirjade järgi tegema ei peaks. Seega tuleb enne koera võtmist otsustada, milline tõug sinu ja su koristamisharjumustega kõige paremini sobida võiks. Nii pead näiteks arvestama, et topeltkarvaga tõud ajavad palju karva ning nõuavad seega pidevat koristamist ja regulaarset karvahooldust. Puudlid ajavad küll vaevu karva, kuid nende karvkatte eest hoolitsemine eeldab regulaarset juuksurisalongi külastust.

Allikas: dogowner.co.uk