Selleks, et valiku tegemine oleks lihtsam on oluline mõista koera ja inimese vahelisi erinevusi. Sageli on kahjuks nii, et need tegevused ja üritused, mis inimese jaoks on nauditavad, seda koera jaoks ei ole. Osad inimestele mõeldud meelelahutusüritused või muud meelelahutusvormid tekitavad koertele lausa hirmu ja paanikat. Üheks heaks näiteks on aastavahetuspidustused.

Milline keskkond on koera jaoks raske?

Rasked on kõik need kohad ja sündmused, kus on väga palju müra, palju inimesi ning vähe ruumi. Näitena võib välja tuua Tallinna vanalinna, mille tänavad on nii kitsad, et sageli ei olegi võimalik võõrastest vastutulevatest inimestest kaarega mööduda. Koerte jaoks on otse teineteisele vastu liikumine aga väga ebamugav taluda, sest loomamaailmas tähendab see tugevat ebaviisakust ja väljakutsuvat käitumist. Koerte jaoks on loomulik ja vastutuleja suhtes viisakas käitumine hoopis küljelt kaarega liikumine.

Koertel on umbes 30 erinevat kehakeele signaali või märki, mille kaudu nad ainuüksi oma ebamugavustunnet väljendavad. Neid nimetatakse rahustavateks signaalideks, sest nende märkide kaudu püüab koer end ärevas situatsioonis maha rahustada. Sageli rahustab ta ka oma suhtluspartnereid.

Kuidas toetada koera olukorras, kus tema jaoks on palju häirijaid?

  • Võõrastesse ruumidesse sisenemine

Alati tasub koeraomanikul siseneda esimesena, et olla veendunud keskkonna ohutuses. Paljudele koertele on väikestesse ruumidesse minek ka psühholoogiliselt ebamugav. Eriti just siis, kui ruumis olijad talle üleliigset tähelepanu osutavad. Seepärast on koera turvatunde tõstmiseks parem, kui omanik astub sisse esimesena.

Arvestada tuleks ka ruumis viibijatega. Kõigile inimestele ei pruugi koerad meeldida ja mõned inimesed kardavad võõraid koeri. Kindlasti ei tohiks koera esimesena lubada uksest sisse näiteks loomaarsti juures kui pole teada, et eesolev ootesaal on tühi. Kahe koera ootamatu kohtumine väiksel territooriumil võib halvasti lõppeda.

  • Külaliste vastuvõtmine oma kodus (grillipeod, sauna- või aiapeod, sünnipäevad jms)