Lemmikloomapoe KIKA Eesti juht Ksenija German annab nõu, kuidas kaitsta oma lemmikuid suvekuumuse halbade mõjude eest.

Mida pead teadma kuumarabanduse kohta?

Kuumarabandust põhjustavad kõrge välistemperatuur, niiskus, halb ventilatsioon ja dehüdratsioon. Nii koertele kui ka kassidele on kuumarabandus väga ohtlik ning võib lõppeda isegi surmaga.

Kahjuks peab tunnistama, et hoolimata mitmetest hoiatustest nii veterinaaridelt kui ka teistelt loomasõpradelt, jätavad omanikud ikkagi oma lemmikuid kuuma kätte halva õhutusega ruumidesse, näiteks autodesse.

Lühikese koonuga loomad, nagu Pärsia kass, mops, bokser või buldog, on kuumarabandusele vastuvõtlikumad kui nende pikakoonulised liigikaaslased. Oma peaehituse tõttu on nende hingamissüsteem halvem. Ühtlasi on oluline jälgida, et ülekaalulised, vanemad või südame- ning kopsuhaiged loomad hoitakse hästi ventileeritud ruumides.

Kuidas käituda, kui lemmikloomal on kuumarabandus?

Kuumarabanduse tunned ära, kui märkad oma lemmikul tasakaaluhäireid, liigset lõõtsutamist ja süljeeritust ning erkpunaseid igemeid.

Sellisel juhul on oluline kiiresti tegutseda: loom tuleb panna külma vette, näiteks vanni. Juhul kui sobiva suurusega veeanumat pole saadaval, võib looma külma veega kasta. Sealjuures on oluline jälgida, et loom oma halvenenud koordinatsiooni tõttu ära ei upu.

Vee asemel võib kasutada jahutamiseks ka jääkuubikuid ning kui loom on veel reageerimisvõimeline, pakkuda talle külma vett juua. Lemmikut peab jahutama, kuni tema temperatuur langeb normaalse temperatuurini – 38–39 kraadi juurde.

Lisaks on spetsiaalsed tooted, näiteks mänguasjad ja matid, mis aitavad lemmiklooma jahutada. Mänguasjad annavad loomale närimise ajal läbi väikeste aukude vett ning matid sobivad hästi pesana kasutamiseks. Sellised tooted on leitavad hästi varustatud lemmikloomatarvete poodidest.

„Väga oluline on kuumade ilmade korral mitte jätta oma lemmikut seisvasse autosse kauem kui 15 minutiks. Kui loom peab päikese käes kauem viibima, on oluline talle regulaarselt vett pakkuda," hoiatab Ksenija German.

Pidage meeles: mitte kunagi ei tohi oma lemmikut jätta soojade ilmadega autosse!

Võime mõelda, et teeme ruttu, kuid isegi 5–15 minutit kuumas autos võib loomale ohtlikuks osutuda. Kui õues on ainult 21 °C, tõuseb päikese käes auto sisetemperatuur kuni 37 °C, ning 30 °C välistemperatuuri korral võib autos olla isegi 48 °C sooja.