Antarktikas elavatest keiserpingviinidest kuni Uus-Meremaal elavate erakpingviinideni on teadlaste sõnul paljudel liikidel kliimamuutustega raske kohaneda. Merevee temperatuuri tõusu tõttu kaovad jäised kohad, kuhu pingviinud varjuda saavad. Selle tagajärjel väheneb ka söögipoolis ja kaovad elukohad.

Pingviinikolooniad elavad sageli küllaltki kaugetes ja ligipääsmatutes kohtades, mistõtu on nende eluolu raske uurida. Hiljutine uuring paljastab, et kliimamuutused võivad pingviinikolooniatele mõjuda kohutavalt.

Alates 1960. aastatest on kaks teadaolevalt kõige suuremat kuningpingviinide kolooniat asunud India ookeanis oleval saarel nimega Île aux Cochons'il. Kui teadlased 1982. aastal saart külastasid, elas seal ligikaudu kaks miljonit pingviini, kellest ligi pool miljonit olid pesitsevad paarid.

Väljaandes Antarctic Science avaldatud uuringus selgub aga, et satelliitfotode ja helikopterilt tehtud fotode põhjal on numbrid meeletult langenud. 2017. aasta andmete kohaselt on saarel alles vaid umbes 200 000 pingviini, kellest ligi 59 200 on pesitsevad paarid. Seega on kuningpingviinide populatsioon on langenud 88%. Ka teadlased pole kindlad, miks see nii on.

Uuringu peamine autor Henri Wimerskirch ütles väljaandele The Guardian, et kuningpingviinide koloonia niisugune kahanemine on täiesti ootamatu. Mehe sõnul moodustas saarel olev pingviinikoloonia ligi kolmandiku kõikidest kuningpingviinidest maakeral. Wimerskirch külastas saart ka 1982. aastal tehtud ekspeditsioonil.

Pingviinikoloonia suuruse mõõtmiseks kasutati sateliitfotosid ja võrreldi neid maastikuprofiili muutustega alates 1960. aastatest. Fotode võrdlemisel ilmnes, et pingviinide territoorium oli märkimisväärselt kahanenud.

Sarnane nähtus juhtus 1990ndatel ka ühe teise kolooniaga, mis asub ligi 100 kilomeetrit eemal oleval El Niño saarel. Teadlased usuvad, et peamiseks põhjuseks on toidupuudus. Sellest tingituna hakkavad kolooniad kiiresti kahanema. Spetsialistide arvates võib ka linnugripp põhjustada kuningpingviinide koloonia vähenemist.

Arvatakse, et populatsiooni langemise taga võivad olla ka muud põhjused. Ühe põhjusena märgitakse India ookeani pinnatemperatuuride ebaharilikku vaheldumist. Seetõttu muutusid piirkonna kalavarud ja kaasnes toidunappus. Lisaks pakuvad teadlased, et põhjuseks võib olla ka väljaränne. Samas võivad pingviinidele mõjuda surmavalt ka puugid ja nendega kaasnevad haigused.

Allikas: iflscience.com