Koeraomanikud on üldjuhul lahke loomuga heatahtlikud inimesed. Nad on kohusetundlikud, pühendunud ja järjepidevad, sest just neid iseloomuomadusi nõuab koera kasvatamine. Koeraomanikud oskavad teistega arvestada ja on oma tegemistes kannatlikud.

Koer võib olla suurepäraseks abiliseks ka inimese emotsionaalse küpsemise teekonnal. Samuti võivad koeraga kaasnevad positiivsed emotsioonid viia meid tegevusteni, mis parandavad meie tervist ning seeläbi ka elukvaliteeti.

Sinu koera käitumine ja hoiak peegeldab seda, kuidas oled teda kasvatatud ja treeninud. See kehtib nii positiivsete kui ka negatiivsete käitumismustrite puhul. Koera kehakeelest ja hoiakust võib selgesti välja lugeda, milline on tema suhe oma omanikuga. On koer endassetõmbunud, ärev või kõnnib oma omaniku kõrval enesekindlalt ja rõõmsalt?

Rahulik või hüperaktiivne

Omanik, kelle koer on rahulik, on üldjuhul ka ise organiseeritud ja tasakaalukas. Oma terve ellusuhtumisega omavad nad elu üle kontrolli ning ei ole oma emotsioonide orjad. Vastupidi, nad tegutsevad sihikindlalt paika pandud eesmärkide ja sihtide suunas ning ei lase teistel end liialt mõjutada. Sellised koeraomanikud on leidnud enda jaoks võimaluse, kuidas igapäevaelus võimutseva stressiga edukalt toime tulla. Rahulik ja enesekindel loomus kandub üle ka koerale.

Hüperaktiivsetel koertel on aga keeruline paigal püsida ja keskenduda. Nad on pidevalt oma emotsioonide meelevallas, tihtilugu stresssis või ärevad. Ka pealtnäha rõõmus koer, võib tegelikult kogeda ärevust ja stressi. Sellistel koertel on käitumisprobleemid kerged tekkima, tihtilugu tirivad nad rihmas, on häälekad ja alati valmis ükskõik kus suunas jooksma. Kui koer on üle käte läinud, tuleb paraku kõigepealt iseendale otsa vaadata.

Avatud või endassetõmbunud

Avatud loomuga koertel on ka südamlikud, kirglikud ja suhtlusaltid omanikud. Sellised koeraomanikud võivad olla ülevoolavalt emotsionaalsed ja veeta suure osa ajast koeraga füüsilises kontaktis olles. Kõhu alt sügamine, musid, paid ja hellitused on alati väga olulisel kohal. Tihtilugu on sellistele koertele ka palju lubatud. Ka voodis põõnavad nad hea meelega. Tuleb tuttav ette?

Seevastu endassetõmbunud ja eemalhoidvate koerte omanikud on ka ise tagasihoidlikud ja vaiksed. Neil võtab aega, et end teistele avada. Neil võib olla raske teisi usaldada ja pigem hoiavad nad omaette. Ka oma koera suhtes on nad tihtilugu ettevaatlikud, tõsised ja krambis. Füüsilist kontakti on omaniku ja koera vahel vähe.

Sõbralik või agressiivne

See ei tule üllatusena, et sõbralikel inimestel on tihtilugu ka sõbralikud koerad. Seda juba seetõttu, et kasvatusmeetodid, mille järgi sõbralik inimene oma koera kasvatab, on juba alateadlikult õiglased. Need inimesed on hoolivad, tolerantsed ja lahked nii omade kui ka võõraste suhtes ning kasvatavad ka oma koera õigetel alustel. Kui inimene on tasakaalukas ja enesega rahul, on väga suur tõenäosus, et ka kutsikas kasvab tasakaalukaks perelemmikuks. Ta on sotsialiseeritud ja õppinud stressirohke elukeskkonnaga edukalt toime tulema.

Seevastu agressiivsete koerte omanikud eelistavad elada pigem ülejäänud maailmast isoleerituna, suheldes vaid välja kujunenud tutvusringkonnas, veetes hea meelega aega ka üksinda ja vältides suuremaid üritusi või rahvamasse. Kui sinu koer on agressiivne, räägib see nii mõndagi selle kohta, kuidas sa teistesse inimestesse suhtud või kuidas oma koera kasvatanud oled. Vaata endale otsa.

Järjepidevus, kannatlikkus, heatahtlikkus ja hoolivus - need on läbivad märksõnad, millega oma koera kasvatada tuleks olenemata sellest, kuidas ta antud olukorras käitub või milline ta parajasti on. Omanik peab olema küll konkreetne ja järjepidev, kuid jääma alati rahulikuks, olenemata sellest, kuidas koer käitub. Kui sa oled sisimas alati heatahtlik ja hooliv, õpib ka koer sind usaldama, sulle rasketes olukordades toetuma ja kokkuvõttes paremini käituma.

Karmid ja sageli füüsilised karistusmeetodid on sage põhjus, miks lemmikloom agressiivne on. Agressiooni all on tihtilugu peidus tegelikult väga tundlik, õrnahingeline ja ebakindel koer. Selline koer vajab oma omanikult eelkõige tuge, külma närvi ja rahulikku meelt. Vaid nii saab ta oma hirmudest üle ja kavatab selgroo, mis aitab tal stressirohkes ja loomale ebaloomulikus elukeskkonnas edukalt ja probleemivabalt toime tulla.

Iga koer on erinev ning iga koeraomanik vajab esmalt teadmiseid ja koolitust, et kutsikast kasvaks ühiskonnakõlbulik koer. Siiski on väga suur tõenäosus, et inimene, kes on ise rahulik, enesekindel ja endaga heal läbisaamisel, see kasvatab ka oma koera õigesti ja õiglaselt, olenemata sellest, milliseid probleeme või takistusi neile tee peale ette satub.

Allikas: cuteness.com