„Pesemine“ on märk rahulolust, enesekindlusest ja heast tervisest. Korduvad lakkumisliigutused vabastavad ajus endorfiinid, mis rahustavad kassi samamoodi nagu silitamine. Pesemise käigus ei eemaldata üksnes surnud karvad, vältides nii pulstumist, vaid kantakse karvkattele ka õlid, hoides seda tervena ja kaitstes nahka niiskuse ja soojakao eest. Need kidad keelel stimuleerivad samal ajal ka naha vereringet.

Miks kass oma karvakatte hooletusse jättis? Kas ta on lihtsalt laisk?

Ehkki on olemas ka kasse, kes pole kunagi õppinud oma karva eest korralikult hoolitsema, on pulstumine enamasti haiguse märk.

Peamiseks sugemise tööriistaks on suu, nii et kui su lemmikut kimbutab mõni suuhügeeniga seotud probleem või on tema suu valulik, väldib ta oma karva pesemist. Periodontiit (hammaste ja igemete haigus), stomatiit (infektsioon või põletik suus) või suuõõne kasvajad (sageli keele all peidus) on peamised suuvalude allikad.

Pulstumine on enamasti märk haigusest või stressist.

Kui kassi tagaosa karv on pulstunud, on kõige sagedasemaks põhjuseks selja paindlikkuse vähenemine. See võib olla seotud jäsemete või selgroo artriidiga või tavaliselt rasvumisega. Paksud kassid ei saa oma pead piisavalt pöörata, et keha tagaosani ulatuda.

Üldine halb enesetunne paneb kassi rohkem magama ja tal ei jätku enda sugemiseks energiat. Nii et karva pulstumine võib olla esimene märk, et su lemmik on aneemiline, ei saa hästi hingata, tal on neerupuudulikkus, diabeet, südamehaigus või isegi vähk. Sinu kass näitab niimoodi, et ta ei tunne end hästi.

Stress mõjutab samuti karva eest hoolitsemist. Mõned kassid on stressis olles üliaktiivsed sugejad, tekitades nahal karvutuid kohti. Nad teevad seda selleks, et vabastada ajus endorfiinid, püüdes sel moel enda ärevust ravida. Muudel juhtudel tunnevad stressis kassid end liiga haavatavana, et end pesta. Nad on tõsises ärevuses ega suuda hetkekski ümbruse kontrollimist katkestada.

Pulstumine, eriti keha tagaosas, on palju enamat kui kosmeetiline probleem. Kui kassi tagaosa karv on pulstunud, võib see takistada normaalset urineerimist ja defekatsiooni ning põhjustada kuseteede infektsioone, kõhukinnisust ja dermatiiti.

Kuidas oma kassi aidata?

  • Otsi abi loomaarstilt
  • Vaata üle kassi toidulaud

Esimene samm on teha kindlaks, mis kassi kimbutab. Lase oma kassile teha põhjalik tervisekontroll koos vere- ja uriinianalüüsiga ning küsi arsti arvamust. Kui on teada, miks kassi karv on pulstunud, saab teda ka ravida.

Teine samm on kassile abiks olla, kammides teda igapäevaselt. Vali kassile sboivad karvahooldusvahendid lähtudes tema karvatüübist. Abi saad nii loomaarstilt kui ka lemmikloomasalongidest. Samuti võid kasutada iisket pesulappi ta kasuka masseerimiseks, imiteerides nii kassi keele toimet.

Kui kassi karva sees on tugevad pulstid, mida ei ole võimalik lahti kammida, siis ole nende välja lõikamisel äärmiselt ettevaatlik. Kääride kasutamine on ohtlik, sest kass võib end äkitselt liigutada. Pulstide turvaliseks eemaldamiseks on olemas spetsiaalsed pusakonksud.

Pööra ka tähelepanu toidule, mida kass igapäevaselt saab. Toit peab vastama lemmiku
tervislikule seisundile ja sisaldama Omega 3-rasvhappeid.

Karvapallid ja oksendamine

Kassid, kes oma kasukat korralikult hooldavad, oksendavad ka aeg-ajalt karvapalle. Loomaarsti juurest saad osta ravimit, mis selle vastu aitab. Kui aga kass oksendab karvapalle sagedamini kui kord iga 2-3 nädala järel, siis pöördu murega loomaarsti poole. Kassil võib olla seedetrakti häire, mis vajab arstipoolset tähelepanu.

Miks kass pereliikmeid lakub?

See on tavaliselt märk kiindumusest, sest vastastikuse pesemise kaudu väljendavad kassid kiindumust; nende jaoks on see suudlemise viis. Samas võib pesemine olla ka kommentaariks su hügieenile. Kassi haistmismeel on kordades parem kui inimese oma, mistõttu võib ta eemaldada sinu nahalt/juustelt õlisid või lõhnu, mis tema meelest sinna ei kuulu.

Allikas: aldergroveanimalclinic.com