Lõppude lõpuks oled ju sina see, kes otsustab, mida kass süüa saab ja mida mitte. Kass on loom, kel on esivanematest pärinenud ürgsed instinktid. Toidukausist söömine ei ole talle loomuomane. Ta on kütt, kes näeks parema meelega toidu söömise nimel vaeva. Kassid on lihasööjad. Kassi hea tervise tagamise seisukohalt on väga oluline, et nad seda ka saaksid. Et kassi tervis püsiks hea, vajab kass toitu, milles on rohkelt proteiini, süsivesikuid, rasvu ja aminohappeid nagu tauriin. Eriti maitseb neile neile linnu-, kala- ja loomaliha.

Mida puhtam ja kvaliteetsem on toit, seda parem on see sinu kassile. Kui soovid oma lemmikut eriliselt hellitada, hoolitse selle eest, et sinu lemmiku toit oleks kvaliteetne.

Jacobsoni elund

Kass suudab tajuda toidu puhul nii maitset kui ka lõhna juba enne, kui ta toidupalukese suhu pistab. Elundit, mille abil see võimalik on, nimetatakse Jacobsoni elundiks. Tegemist on lisahaistmiselundiga, mis paikneb peas. See ühendab suu ja ninasõõrmeid.

Jacobsoni elundi kaudu suudab kass nii-öelda tajuda maitset ilma, et ta toitu prooviks. See on võime, mida pole inimestel, aga mis on lisaks kassidele ka koertel, hobustel, elevantidel, kaelkirjakutel, kitsedel, veistel, sigadel, roomajatel ja mõnedel ahvidel.

Kassi suulaes paikneval Jacobsoni elundil on 30 retseptorit. Võrreldes koertega on see 21 retseptorit rohkem. Niisiis saab kass juba nuusutamisel aru, kas toit võiks olla hea või mitte. Ta hoiab oma suud lahti ja hõõrub seejärel keelega suulage ning asi saab kiiresti selgeks. Teadlaste puhul on see justkui kasside kuues meel. Just seetõttu panustavad ka kassitoidu toojad paljuski sellesse, et toit lõhnaks kassi jaoks väga kutsuvalt.

Maitsenäsad

Maitsenäsasid on kassidel vaid 470. See on vähe võrreldes inimestega, kellel on ligi 9000 maitsenäsa. Samas ei tähenda maitsenäsade vähesus, et kassid tunneksid vähem maitsed. Kuna kassidel on hästi arenenud lõhnataju, siis tunnevad nad toidu maitset väga hästi. Toidu valimisel lähtuvad kassid ka selle maitsest, kuidas see neile suus tundub. Nii nagu on inimestel, on ka kassidel omad toidueelistused, mis puudutab nii toidu maitset kui ka selle tekstuuri.

Maitse-eelistused

Inimesed, kes elavad koos mitme kassiga, teavad hästi, et kassidel on kindlad maitse-eelistused. On kasse, kellele meeldivad märgtoidud ja teisi, kes eelistavad kuivtoitu. Ka märgtoitudest eelistab üks pigem pasteete ja teine hoopis želeetoite. Mõni armastab hoopis lõhekala, teise lemmik on kalkun. Eelistused on aja jooksul välja kujunenud. Mõni kass sööb kõike, teine on aga äärmiselt valiv ja pirtsakas.

Kassi toites pööra tähelepanu tema instinktidele. Loe selle kohta lisa SIIT.

Lõhn

Nagu öeldud on lõhn peamine, mille järgi kass sobiva toidu välja valib. Kassidel on ligi 65 miljonit lõhnaretseptorit. Inimestel on neid aga umbes 15 miljonit tükki. Kassid tunnevad lõhnu oluliselt paremini ja hea lõhnataju aitab neid ka toidumaailmas.

Toit suus

Toidu struktuur on samuti oluline. See, kuidas toit suus tundub, mängib kasside jaoks suurt rolli. Kui miski on ikka ebameeldiv, siis jätab kass selle söömata. Võib-olla just seetõttu meeldib paljudele kassidele nii väga želeetoit, sest see on suus pehme, meeldiva tekstuuriga ja läheb hästi alla.

Seedimine

Tähelepanu tasub pöörata ka sellele, kuidas konkreetne toit kassile sobib, kas tema seedimine on korras ja tuju hea. Kuidas kass end peale söömist tunneb? Kui tunne on hea, seedimine töötab, on kass rõõmus ja tahab seda toitu ka uuesti süüa.

Toiteainete vajadus

Olenemata sellest, mida kassile söödad, on väga tähtis, et kass saaks toidust kätte kõik vajalikud toitained. Need peavad olema tasakaalus. Toidus peab sisalduma vajalik hulk proteiini, süsivesikuid, rasvu ja muid eluks vajalikke aineid, et kass tunneks end energilise ja tervena. Näiteks aminohapped nagu tauriin mõjuvad hästi kassi nägemisele ja ennetavad nägemisega seotud probleeme. Head rasvhapped tagavad hea immuunsüsteemi. Kui kass sööb täisväärtuslikku toitu on tal vähem tervisehädasid.

Mida kassile sööta?

Kui seisad lõputuna näiva poeriiuli ees ja valid, millist toitu oma kassile osta, uuri pakendi pealt, mida see sisaldab. Kas kass saab sealt kõik vajalikud toitained kätte? Kui kõrge on toidu lihasisaldus? Vajalike toitainete kogus võib sõltuda näiteks kassi vanusest ja tõust, aga ka sellest, kas ta on steriliseeritud ja emane või hoopis isane. Kõige kindlam on nõu pidada loomaarstiga. Võid kassitoitu osta ka loomapoest, seal saab spetsialist sulle nõu anda.

Allikas: cuteness.com