Hiljutine uuring vaatleb seda käitumist üsnagi spetsiifilisel viisil. Cornelli ülikooli ökoloogia ja evolutsioonilise bioloogia teadlase ja õppejõu Betty McGuire’i juhitud uuring esitab igivana küsimuse: kas koerad kasutavad pissi selleks, et oma kasvu kohta valetada? Kas väikesed koerad pissivad tõepoolest kõrgemale selleks, et näida suurem ja tugevam?

Kahte uuringut kasutades kontrollis McGuire oma tiimiga „hüpoteesi, et uriiniga vertikaalsete esemete märgistamine on täiskasvanud isaste kodustatud koerte ebaaus signaal“.

Uurijad filmisid kahes erinevas loomade varjupaigas täiskasvanud isaseid segaverelisi koeri (nii kastreeritud kui ka mitte), kui nad jalutamas käisid. Nad jätsid kõrvale noored koerad, kel pole pissides veel kombeks jalga tõsta, ja eakad koerad, kes ei pruugi ortopeediliste probleemide tõttu jalga tõsta. Meeskond kasutas videoid, et mõõta urineerimise ajal ülestõstetud tagajala nurki lisaks uriinimärgistuse kõrgusele (ehk „pissimiskõrgusele“, nagu loomade käitumise uurija ja kirjanik Julie Hecht on seda nimetama hakanud).

Uurijad leidsid, et mõnel juhul peegeldas uriinimärgi kõrgus täpselt urineeriva koera kõrgust. Kuid väikeste koerte puhul polnud see nii. Tiim leidis, et väikesed koerad tõstsid urineerimise ajal jala kõrgemale. See toiming suurendas nurka ja selle tulemusel tabas uriin sihtmärki kõrgemal, kui koerte tegelik kasv seda võinuks ennustada.

Miks väikesed koerad oma suuruse kohta valetavad?

Kuigi koerte käitumine võib sageli tunduda veider, järgib see tavaliselt koera loogikat, ükskõik kui veider see meile, inimestele, võib tunduda. Me ei tea täpset põhjust, miks väikesed koerad kipuvad urineerides jalga kõrgemale tõstma. Kuid teadlastel on mõned teooriad. Julie Hecht võtab need teooriad oma teadusliku artiklis kokku.

Üks teooria uurib kahe käitumiskontseptsiooni ristumist. Hecht sõnul „kasutavad koerad uriini suhtlemise osana ja väikesed koerad võivad osaleda pigem kaudsetes kommunikatsioonivormides, kuna otsene sotsiaalne suhtlemine võib neile kallimaks maksma minna“. Uriinimärgi kõrgemale viimisega võivad väikesed koerad üritada „oma suurusega liialdada“, mis võib neil aidata vältida konflikte teiste koertega.

Teine hüpotees on see, et väikesed koerad võivad üritada teise koera pissi üle märgistada. Olenemata suurusest üritavad seda teha kõik koerad, kuid mida kõrgemal see märk on, seda rohkem peab teine end upitama, et sellele peale pissida. See tekitab omakorda tõenäoliselt tunde, et tema lõhn on nüüd kättesaamatus kohas ja et ta on võitnud.

Sel võib olla ka lihtsam seletus: võib-olla on suuremad koerad sunnitud oma kasvu tõttu jalga kõrgemale tõstma. Kui koer jalga tõstab, kallutab ta end urineerimise sihtmärgile vastassuunas, et mitte tasakaalu kaotada ja ümber kukkuda.

Koera käitumispsühholoogiat uurivad teadlased ei ole veel kindlad, miks väikesed koerad kipuvad pissimise ajal oma jalga kõrgemale tõstma, kuid üks asi on kindel - koerte jaoks on pissimine oluline suhtlus- ja sõnumite edastamise viis.

Allikas: cuteness.com