Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid kutsub üles inimesi suhtuma kriitiliselt ja mitte uskuma Põhja-Tallinnas tegutseva loomade varjupaiga suhtes sotsiaalmeedias levitatavaid valeuudiseid, kus väidetakse, et varjupaigas väärkoheldakse loomi.

Linnaosa vanema sõnul on keegi võtnud oma südameasjaks kahjustada Põhja-Tallinnas tegutseva varjupaiga mainet, levitades sotsiaalmeedias pildimaterjali, mis jätab mulje nagu suhtutaks varjupaigas loomadesse hooletult.

“Tegemist on tänapäevase varjupaigaga, kus töötavad loomade heaolust hoolivad inimesed ja mille tegevusele aitavad kaasa paljud vabatahtlikud. Varjupaiga tegevust kontrollitakse linna ja riigi järelvalveasutuste poolt, kellel meie teada ei ole olnud varjupaigale mingeid erilisi etteheiteid,” ütles Kaljulaid. Internetis levitatakse pilte halvas seisus loomadest, aga ka koristamata puuridest ning ka surnud loomadest.

“Internetis leviv pildimaterjal ei jäta kindlasti ausat muljet sellest, milline varjupaik välja näeb ja millised on seal olevate loomade tingimused. Ma väga palun inimesi mitte minna selle kampaaniaga kaasa. See ei aita loomi mitte kuidagi,” ütles Kaljulaid.

Kui asju natukene enda soovitud suunas sättida, on selliseid pilte võimalik soovi korral igas varjupaigas teha.
Varjupaikade MTÜ üldjuhi Triinu Priksi sõnul on tegemist nende kunagise töötajaga, kellega oli paljudes töövaldkondades probleeme ja kes sai enne töölt lõplikku lahkumist mitmeid noomitusi, sest eiras järjekindlalt töö sisekorraeeskirju. "Kui asju natukene enda soovitud suunas sättida, on selliseid pilte võimalik soovi korral igas varjupaigas teha. Ei ole ju saladus, et ka parimas varjupaigas sureb vahel mõni loom või tuleb ta eutaneerida, sest neid saabub meile ka kõige kohutavamas konditsioonis," sõnab Priks ja lisab, et mustad liivakastid, pesad ja nõud on ju normaalsus, sest neid tekib ikka. "Päeva jooksul kogutaksegi kasutatud liivakastid, pesad ja nõud kokku, loomulikult on neist võimalik enne pesema asumist ka pilti teha. Seesama töötaja jättis aga sellise seisu tihtipeale ka endast maha, kui tema vahetus läbi sai. Sellisel juhul pidid teised selle ära koristama." Triinu Priks oli nõus, et hommikuti näevadki osad puurid koledad välja, sest eelmisel päeval varjupaika sattunud loomad on veel segaduses ja ei ole uue olukorraga harjunud. Mõnel loomal võib esineda ka kõhulahtisust. "Sellepärast meil ongi hooldajad tööl, et loomade järelt kõik korda teha."

"Meil on ääretult hea meel näha vabatahtlike, toetajate ja külastajate toetust, sest hoolimata sellest levima läinud valeinformatsioonist, on meil ikka raske," sõnab Priks.

Ka linnaosa vanema sõnul saab igaüks aidata varjupaiga tööle kaasa. “Kui keegi soovib loomadele head, siis kõige lihtsam viis nende aitamiseks on aidata varjupaika vabatahtlikuna või teha annetusi. Sel suvel kogusime koos Põhja-Tallinna noorte ümarlaua vabatahtlikele loomade varjupaigale ligi kuus tuhat eurot annetusi. Võin kinnitada, et iga euro ja iga sent sellest läheb loomade heaks ning varjupaigas töötavad inimesed, kes hoolivad loomadest ja ei teeks neile iial liiga ega jätaks neist hooletusse,” ütles Kaljulaid.