Silmkontakt ja nime käsklus

Silmkontakt omanikuga on baaskäsklus, millega algab iga koertekooli esimine tund. Koer peab õppima inimesega tööd tegema ja teda jälgima. Ta peab õppima oma nime peale reageerima ja sellele kuuletuma. Nimi ja maius, nimi ja maius - õpeta koerale, et tema nimi seostub alati millegi positiivsega. Nii kuuletub ta sulle hea meelega. Õpeta koerale seda, et maiuse saamiseks peab ta maiuse asemel hoopis sulle silma vaatama. Premeeri koera kohe, kui ta oma pilgu hetkeks sulle suunab.

Siia!

Selle käskluse õpetamine on kindlasti raskem ja nõuab rohkem aega, kuid tegemist on hädaolukorras vajaliku käsklusega. Seda võib vaja minna, kui koer on rihma otsast jooksu pannud või üle aia hüpanud, siis on oluline ta enda juurde kutsuda, et ta turvaliselt koju tagasi toimetada.

Seda käsklust on hea õpetada koerale koos kaaslase ja peotäie maiustega. Käsklussõnaks vali midagi muud kui koera nimi, sest kindlasti kuuleb ta päeva jooksul oma nime rohkem ning see võib teda segadusse ajada. Head variandid on näiteks „Siia!“ või „Tule!“. Harjutamist alusta vaikses ja turvalises kohas, kus koer võib olla ilma rihmata, näiteks oma aias. Kutsu koera käsklussõnaga ja kindlasti entusiastlikul häälel ning juurde võib teha veel näiteks käteplakse või muid kutsuvaid helisid. Ole positiivne ja premeeri teda, nii tahab ta alati sinu juurde tulla!

Järgmisena lase harjutuskaaslasel koera kinni hoida ja eemaldu. Seejärel kutsu oma koera ja lase tal sinu juurde söösta. Tee seda mitmeid kordi läbi, kuni koer oskab tegevuse ja käsklussõna vahele seose luua. Kui koer reageerib kutsumise peale, premeeri teda maiusega. Pärast mõningast harjutamist, kui koer oskab ohutus paigas käsklusele reageerida, siis liikuge harjutamisega järjest avalikumasse kohta, kus on rohkem koera tähelepanu häirivaid objekte. Nii oskab koer lõpuks igas olukorras sinu käsklust kuulata.

Ära kunagi kurjusta oma koeraga siis, kui ta sinu juurde tuleb. Koer peab tahtma sinu juurde tulla, kui sa temaga kurjustad või ta alati peale juurde kutsumist rihma paned, hakkab ta sind edaspidi vältima.

Püsi!

Oskus paigal püsida võib koera eemal hoida mitmetest tähelepanu tõmbavatest objektidest ja ohtlikest paikadest. Samas on koera jaoks raske ülesanne seista paigal, kui ümberringi toimub palju sagimist. Seega on hea jagada käskluse õpetamine kolme ossa, et koer omandaks rahulikult ja kindlalt vajaliku oskuse.

Kõigepealt lase koeral harjuda ideega, et lähed temast eemale, sest üldiselt on koerad harjunud oma omanikul järel käima. Andnud koerale käsu istuda ja paigal püsida, astu väike samm eemale ja hetke pärast tagasi koera juurde, et anda talle maius tubli käitumise eest. Iga korraga võiksid astuda paar sammu kaugemale.

Järgmisena õpeta oma lemmikule asendis püsimist, esialgu koera juures seistes ning järgmiste kordadega veidi kauemaks eemale astudes. Varieeri korduste kestvust – astu mõnikord eemale mõneks sekundiks ja järgmine kord kauemaks. Seejuures jälgi alati koera, et ta kuskile ei liiguks.

Viimase sammuna too taas koer reaalsesse keskkonda ja situatsiooni, kus on ka tema tähelepanu häirivaid asju, ning õpeta teda paigal püsima samal ajal, kui temalt ka tähelepanu eemale pöörad. Taas võib alguses harjutada korraks tähelepanu eemale pööramist, kuni lõpuks saad juba päriselt vahepeal muude asjadega tegeleda.

Ei!

See käsklus on eriti oluline uudishimulike koerte puhul, kes kipuvad üles korjama valesid asju, näiteks sokke või väikseid kanakonte. Käskides koeral need maha visata enne, kui ta jõuab need alla neelata, võid pääseda nii mõnestki veterinaarikülastusest. Seda käsklust võib olla taas keeruline õpetada, sest koerad ei ole nõus oma leitud saagist kuigi kergelt loobuma.

Õpetamist võiks alustada koera jaoks vähem oluliste asjadega, millest ta on nõus kergemini loobuma. Siin võib appi võtta viskamise ja tagasi toomise mängu – kui koer toob visatud lelu tagasi, paku talle teist ning sarnaselt istuma õpetamisega, ütle käsklus hetkel, kui koer lelust lahti laskmiseks oma suu avab. Taas korda harjutust, kuni koer oskab käskluse ja oma tegevuse vahele seose luua. Veel võib koera meelitada maiusega. Kui ta ei ole nõus suus olevat eset maha viskama, näita talle maiust, sest selle saamiseks peab ta hambus olevast asjast loobuma. Paku talle preemiaks midagi muud, midagi, mis oleks väärtuslikum.

Allikas: petmd.com